27 април, 2024

DevStyleR ви представя Ивелин Маринов, Senior .NET Developer и Калоян Коларов, QA Automation Engineer от офиса на технологичната компания Immedis в град Варна.

Ивелин, Калоян, разкажете ни накратко вашата история – как станахте част от екипа на Immedis?

И.: Познавах от преди някои от хората, които бяха част от оригиналния екип на Immedis (около 10-15 човека тогава). Един от тях ми писа, разказа ми за компанията, проекта и че търсят нов Dev. Последваха стандартните интервюта и малко по-късно се озовах зад монитора.

К.: Завършил съм специалност компютърни системи и технологии и още в университета ми беше интересно да се занимавам с тестване на софтуер. Разбира се, тогава още не беше толкова популярно във Варна някоя фирма да има QA, да не говорим пък за двама. За щастие, обаче, получих възможност да започна като manual QA по проекти за една от охранителните фирми на летище Heathrow; фирма, поддържаща консумативите на стадиони като Уембли и Анфийлд, както и фирма, обслужваща телекомуникационния отрасъл. В последствие станах team lead на QA екипа във фирмата, в която работих, и с течение на времето се преориентирах към automation, за да можем да подобрим качеството на приложенията, които изработвахме.

Година преди да се присъединя към Immedis, мой близък приятел започна работа там. От него чух добри неща за фирмата и ми хареса идеята, че търсят automation QA, с който да започнат изграждането на такъв тип тестване.

Защо избрахте да работите във Варна? С какво ви привлече компанията?

И.: Избрах Варна преди доста време за висшето си образование. Морето и уникалния дух на града ме спечелиха. Immedis ме привлече с младия екип, големите амбиции и възможността да работя по изцяло нов проект.

K.:  Изборът ми на град е свързан с това, че винаги ми е харесвала идеята да живея на място, което е близо до морето. Фирмата ме привлече с възможността да разкрия уменията, които имам, участвайки в изграждането на framework за автоматизирано тестване от самото му начало.

С какво е свързана вашата работа в рамките на разработката на iConnect?

И.: Работя като Full-stack developer, но напоследък се занимавам повече с backend неща. Също и с подръжката на различните среди, както и с production releases.

K.: С automation екипа се занимаваме с поддръжката и разработването на автоматизирани тестове, ползвайки различни инструменти за това.

Какви технологии използвате в своята работа?

И.: .NET/.NET Core, Angular, PostgreSQL, AWS

K.: Selenium WebDriver с .NET, Postman, JMeter, AWS, Azure DevOps и неговата интеграция с Git, както и добавките Test Manager и Azure Pipelines.

Какви са предизвикателствата във вашата работа?

И.: Всеки ден са различни – от чисто технологични до динамиката на бизнеса и постоянно променящите се изисквания.

K.: Внедряването на добри практики и следването им в динамична среда. Понякога предизвикателство е и работата в мултикултурна среда поради различните особености и характери на различните националности на хората, с които работим. Също така друго затруднение, с което трябва да се справям, е балансирането на време за усъвършенстване на професионалните ми умения и скоростта, с която софтуерът и клиентските нужди се променят постоянно.

Какво стои в основата на един успешен екип? Каква е ролята на лидера (неговия ръководител) за постигане, както на конкретните цели на тима, така и на компанията?

И.: За мен добрият екип се крепи на баланс, спокойствие и разнообразен талант. Лидерът трябва да подкрепя, да мотивира и да подпомага развитието на всеки един човек.

K.: Една от основите, които всеки екип трябва да има, за да може да се нарече успешен, е ясната и обща цел. Лидерът е този, който поставя тази цел и следи за нейното спазване, но също така е и първият, който следва целта, давайки пример чрез професионализма и отдадеността си. Ако той се отнася към дейността и идеята си вяло и не се грижи да обясни добре вижданията си на останалите, то екипът със сигурност би срещнал големи затруднения по пътя към успеха.

Във връзка с това как е организирана работата между отделните екипи? Например – как работят вашите два екипа?

И.: Следваме Scrum методология и работим на спринтове. Разработването и тестването вървят успоредно по време на спринта, като ключова е добрата комуникация между Dev и QA отделите.

K.: Екипите ни работят по Scrum, както сподели Ивелин, като се стремим да следваме доста от идеите, заложени в тази методология – винаги преди започването на нова функционалност, хората, които ще я разработват и тестват се събират и обсъждат потенциалните проблеми и възможните решения за ползването на разработения продукт. Също така имаме ежедневни срещи, на които се дискутират теми, свързани с работата ни по време на разработването на новите функционалности.

Интересни е какви качества трябва да притежава идеалният кандидат за вашия екип?

К.: Да притежава вътрешна мотивация да върви напред. Да може да комуникира ефективно и да споделя идеи в мултинационална среда.

Какъв е минимумът от знания, които трябва да имат кандидатите за работа?

И.: Минимумът от знания зависи от нивото, което се търси – в компанията имаме от стажанти до много опитни специалисти. Не бих казала, че имаме твърди лимити, всяка среща с кандидат е индивидуална и оценяваме предимно до колко съответния човек би паснал на „пъзела“ ни.

 Кой е задължителният въпрос, който задавате по време на интервю?

 К.:„Какво ще Ви задържи при нас?“ Много важно е да разберем какво би повлияло на съответния кандидат да се чувства добре при нас и да вървим заедно напред. Търсим си хора, които биха желали да останат при нас за дълъг период.

Как насърчавате развитието на колегите си с по-малко опит? Какъв подход използвате?

И.: В началото с менторство и предоставяне на достатъчно време, за да навлезе човек в детайлите. Постепенно увеличаваме на сложността на задачите. С времето хората придобиват увереност и нещата започват да се случват сами.

K.: Подобряването на уменията на хората е едно от нещата, с което всеки новоизграден екип се сблъсква. Ние не бяхме изключение. Затова и изградихме план, с който първо да въведем хората в софтуера, който имаме, но същевременно да им покажем и добрите практики в QA сферата, които се стараем да спазваме в екипа.

Менторството е основна задача в развитието на хората с по-малко опит, затова и следващата стъпка, която поехме, бе всеки един от тях да има човек, на когото да разчита и който да го напътства в различните ситуации.

Какви цели стоят пред вашите екипи?

И.: Краткосрочната цел е винаги успешно завършване на спринта. В дългосрочен план се стремим към качествен код, добра архитектура и стабилен и надежден продукт. Имаме и по-конкретни цели, например съвсем скоро стартираме работа по изцяло нов проект, които има за цел да улесни обмена на данни с нашите партньори.

K.: Да се научим да бъдем по-гъвкави в agile среда и условия; да поддържаме добрите практики, които сме заложили в основните на екипа; както, разбира се, и да подобрим качеството на издавания продукт. Да поддържаме и подобряваме комуникацията с екипите, с които работим, както и да помагаме, в случай че имаме уменията и знанията за това.

От чисто любопитство как минава един работен ден в Immedis? 🙂

И.: Писане на код, някоя друга среща и смях.

К.: В шеги, закачки и разбира се работа, с която да запълваме оставащото време 🙂

Ето и една любима шега на Калоян:

Developer:
There is no I in TEAM
Tester:
We cannot spell BUGS without U

Интервюто проведе: Ивелина Абаджиева

Четете още по темата “Другата технологична България”

Тагове: , , , , , , , , , , , , ,
Author