25 април, 2024

Пловдив гордо заема второто по големина място като технологичен център в България. Все повече развиващ се, вече достигнал до над 100 компании, работещи в ИТ сектора и двойно увеличил заетостта си за последните пет години. По темата за града и неговото присъствие в технологичната България разговаряме със заместник кмета по Образование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество Стефан Стоянов.

Г-н Стоянов, Пловдив е вторият по големина ИТ център в страната. На какво се дължи и какво го отличава като благоприятен за инвестиции град?

Пловдив винаги е имал ИТ профил и среда за развиването на индустрията. Това, което се случи последните години е, че успяхме да привлечем много нови компании да открият офиси и това помогна на града да се наложи като бързо развиващ се център. 

Може ли градът да се превърне в предпочитана ИТ дестинация, което да доведе до миграция в посока Пловдив от цялата страна?

Засега нямаме потенциал да се съревноваваме със София и няма нужда. Към момента много опитни ИТ инженери, фрийлансъри или млади хора с ИТ профил идват да живеят и работят тук. И от години имаме прираст. Причините са няколко – както повечето възможности за работа, така и високото качество на живот, по-ниските цени, със сигурност и Капана. Пловдив има положителен тренд и това привлича младите хора. 

Има ли достатъчно добра образователна мрежа в града и какво е нейното ниво?Успява ли да покрие желанието за технологично обучение сред младите?

Много силна математическа гимназия, филиал на ТУ София и ФМИ в Пловдивския университет. Много от големите компании имат свои академии или работят с университетите. Разбира се има какво да се желае от образователната система в България като цяло, но потенциалът го има и все повече млади хора искат да учат такива профили, заради доброто заплащане и добрите възможности за кариера. 

Засилва ли се интересът към Пловдив поради технологичния му просперитет от регионалните населени места като Пазарджик, Асеновград и др.?

Не само от региона. Тук идват да живеят хора и от София, и от Северна България, от крайбрежието. ИТ секторът расте и предлага добри възможности, същевременно града предлага високо качество на живот и е популярен последните години. 

Как успява Пловдив да се справи с недостига на кадри и какво влияние оказва той върху потенциалните инвестиции в града?

Недостигът на ИТ кадри е световен проблем и не знам някой да се е справил напълно, но пък това прави компаниите по-креативни, автоматизират се много процеси и се плащат добри заплати. Пазарът се променя постоянно, за това е важно да се инвестира в адекватно и съвременно образование, близо да икономиката и нуждите й. Да има и реалистични очаквания от самите инженери. Цената на ИТ услуги вече се доближава до средноевропейските, даже и над средното, за това е важно да имаме и високо качество.

Кои компании преобладават в града – тези с изнесени от София офиси, или тези, които директно от чужбина са отворили клонове в Пловдив? (Разполагате ли със статистически данни относно брой заети места в пловдивския ИТ сектор, съответно – ръстът за последните години, брой компании в града)

Местните компании и тези базирани в София с втори офис в Пловдив са общо взето по равно. Има много малки компании, които оперират тук и много фрийлансъри. Имаме и 10-ина компании, които са влезли в България през Пловдив. Над 100 са ИТ компаниите базирани в града. Между 6 и7 хиляди са заетите в ИТ и аутсорсинг секторите. Като заетостта се е удвоила последните 5 години. Очаквано аутсорсинг индустрията расте по-бързо. 

Какво е нивото на заплащане на софтуерните разработчици в града? Съществува ли разлика с това в София?

Има разлика разбира се, както и има разлика и в цената на живот. Средно около 20%. Има и компании които се стремят да поддържат еднакви заплати в двата града. Някои по-търсени профили също нямат разлики в заплащането. 

Интервюто проведе Пламен Михайлов

Четете още по темата “Другата технологична България”

 

Тагове: , , ,
Author