4 май, 2024

Компанията за бази данни Snowflake добавя още един голям езиков модел (LLM) в екосистемата на изкуствения интелект. Snowflake Arctic LLM е проектиран за сложни корпоративни натоварвания, като ключов акцент в него е икономическата ефективност.

Той може ефективно да изпълнява задачи като генериране на SQL, писане на код и следване на инструкции, като постига или надминава референтните стойности в тези области в сравнение с моделите, които имаха много по-голям бюджет за обучение, отколкото беше необходимо.

Според Snowflake тези показатели са важни за предприятията, тъй като това са възможностите, необходими за изграждане на генеративни AI copilots.

Arctic е на едно ниво по отношение на корпоративната си интелигентност с LLama 3 8B и Llama 2 70B, но е използвал по-малко от половината от бюджетите за обучение като тези модели. Той също така е на едно ниво с Llama 3 70B, който има седемнадесет пъти по-висок бюджет за обучение.

Snowflake е на мнение, че ниските разходи за обучение ще позволят на компаниите да обучават персонализирани модели, без да се налага да харчат прекалено много пари.

“Изграждането на интелигентни модели от най-високо ниво за предприятията с помощта на LLM традиционно е прекомерно скъпо и изисква много ресурси и често струва десетки до стотици милиони долари”, пише екипът на Snowflake AI Research в публикация в блога.

Arctic е с отворен код под лиценза Apache 2.0.

“Предоставяйки на общността на ИИ водеща в индустрията интелигентност и ефективност по един наистина отворен начин, ние разширяваме границите на възможностите на ИИ с отворен код. Изследванията ни с Arctic значително ще увеличат възможностите ни да предоставяме надежден и ефективен ИИ на нашите клиенти”, казва Шридхар Рамасвами, главен изпълнителен директор на Snowflake.

Arctic LLM е част от семейството модели на ИИ Arctic, което включва и модел за вграждане на текст.

Arctic LLM вече е достъпен чрез Hugging Face, като се очаква скоро да е наличен и в Snowflake Cortex, Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure, NVIDIA API catalog, Lamini, Perplexity, Replicate и Together.


ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 1

ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 2

ГЛЕДАЙТЕ: ИТ Индустрията във Варна – част 2 | Епизод 2 | The BIG TECH #BG | DevStyleR


Прочетете още:
1. ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: РАЗХОДКА ИЗ НОВИЯ ОФИС НА DELASPORT
2. От Състезанията по Информатика до MIT – Формулата за Успех на Румен Христов
3. Ocado Technology създава ново звено в България


Последвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR