16 май, 2024

Microsoft обяви пускането на изходния код на MS-DOS 4.00 под лиценза на MIT. Тази версия е разработена в партньорство с IBM. Ходът на технологичния гигант беше описан подробно в публикация на официалния блог на компанията Microsoft Open Source от Скот Ханселман, Vice President of Developer Community, и Джеф Уилкокс, Head of Open Source Programs Office.

„Този код заема важно място в историята и е завладяващ прочит на операционна система, която е написана изцяло в 8086 “assembly” код преди почти 45 години“, се казва в публикацията.

Инициативата включва не само изходния код за MS-DOS 4.00, но и допълнителни бета двоични файлове, документация в PDF формат и имиджи на дисковете. Тези материали са били запазени, а сега успяха да станат достъпни благодарение на усилията на интернет архивиста Джеф Спонаугъл и насоките на бившия технически директор на Microsoft Рей Ози.

Отворената вече версия на MS-DOS 4.00, разработена в сътрудничество с IBM, има сложна история. Тя стои в основата на разработката на OS/2. Интересен факт е, че тази версия включва ранни, неиздадени бета бинарни файлове, открити от младия английски изследовател, Конър „Старфрост“ Хайд, който ги намира сред колекцията от софтуер на Рей Ози.

Публикуваният код може да работи на оригинален IBM PC XT и Pentium, и също така е съвместим с емулатори с отворен код като PCem и 86box, което позволява на ентусиастите да изследват този ретро софтуер на по-съвременни машини.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , ,