2 май, 2024

Румен Христов завършва бакалавърска и магистърска степен в Massachusetts Institute of Technology (MIT). Понастоящем е фокусиран върху своя стартъп – Emerald Innovations, където е Директор на Софтуерното Инженерство. В рамките му той работи с проф. Дина Катаби от MIT, където изгражда IoT система за безжично сензорно устройство. Към момента екипът вече е изградил повече от 30 устройства в домовете на хората, а Румен е отговорен за цялата софтуерна система.

През годините Румен е бил част от националния отбор на България по информатика. Той е седми във вечната ранглиста на IOI (International Olympiad in Informatics) – изключително постижение за страната. Румен е дългогодишен участник в международния конкурс по програмиране Кодит, през 2012 е победител, а през сезон 2020/2021 изнася специална лекция като ИТ гуру на финала на състезанието.

Румен Христов е избран и за Forbes 30 Under 30 в САЩ за работата си по дистанционно наблюдение на здравето.

Пред DevStyleR Румен разказва повече за предизвикателствата, пред които се изправя в необятния технологичен свят. Разкрива и кои са качествата, нужни за успех не само в състезания и олимпиади, но и в живота. Споделя ни и за приятните си преживявания в един от най-старите конкурси в света – CodeIT и какво е усещането да бъдеш част от класацията на Forbes 30 под 30 в САЩ. Всичко това и още много любопитни теми ще прочетете в интервюто ни от първо лице. 

Вие сте седми във вечната ранглиста на Международната олимпиада по информатика (IOI). Кои са качествата, които изграждат успешния ИТ състезател?

Състезанията по информатика бяха изключително важна част за мен и отвориха много врати в моя живот. Благодарение на тях успях да се запозная с различни хора, да науча нови неща, да посетя много страни и те бяха основната причина да бъда приет в MIT.

Въпреки че в последните 7-8 години не участвам в почти никакви състезания, все още в ежедневието си мога да отлича много от качествата, които съм научил от тях. Те ме направиха по-добър програмист, научиха ме да мисля креативно и също така бързо. Олимпиадите по информатика развиха моя състезателен нюх и ме научиха да се мотивирам да търся винаги подобрение в мен.

През 2012 г. сте победител в CodeIT, а през 2020/2021 отново сте част от състезанието, този път като ИТ гуру. Разкажете ни за преживяванията си като състезател, а след това като гуру.

Да бъда ИТ гуру беше невероятно преживяване. Винаги съм се радвал, когато имам възможност да се върна назад и да мога да помагам на състезателите, защото и аз бях получил страшно много помощ, когато бях от другата страна на нещата.

Президентът на България присъстваше на награждаването, както и през повечето години и това винаги отличава CodeIT.

Какво е Вашето послание към състезателите в CodeIT?

Да продължават да търсят всяко предизвикателство и да участват в колкото се може повече състезания, особено в ученическите години. След това, за жалост времето за състезания намалява, така че трябва да се възползват, колкото се може повече, когато е времето за това.

Завършвате своите бакалавърска и магистърска степени в Масачузетския технологичен институт (MIT). Заедно с проф. Дина Катаби работите по изграждане на IoT система за безжично сензорно устройство. Какво Ви провокира да започнете работа по такъв проект?

Моята цел беше да работя по иновативен проект, който е практичен, за да стане обществен продукт. Групата на професор Катаби работи върху безжични технологии и когато се появих за първи път в лабораторията, тя беше в начални стъпки върху проекта, който стана нашата компания: Emerald Innovations.

Пътят беше много труден и трябваше да решим много технически проблеми, както и да намерим подходящия бизнес план. След няколко години в университета се уверихме, че има бизнес интерес върху това, което правим, и от 3-4 години работим напълно върху компанията ни.

Част сте от списъка на Forbes 30 под 30 в САЩ за работата Ви по дистанционно наблюдение на здравето. Какво е чувството да се докажете и да бъдете признати в една от най-развитите технологични държави и каква е формулата на успеха?

Формулата на успеха е винаги фокусирана работа върху трудни проблеми. Знаех, че групата на професор Катаби е една от онези, които работят най-много часове в MIT и често прекарват късни нощи в лабораторията. Именно това ме мотивира да работя по този проект и в последствие имаше своите преимущества и донесе няколко награди.

Какъв съвет бихте дали на онези, които тепърва навлизат в технологичния свят?

Технологичния свят е особено поле. Нещата се променят често и хората трябва да се приспособяват бързо. Успехът е често свързан с прекарването на много часове пред екрана, така че е препоръчително да се комбинира с чести часове без екрани.

Още любопитно от CodeIT:
Екипът на CodeIT 2024 за Конкурса и Пътешествието в Света на Програмирането
Таланти от България и Сърбия на Върха след 5 Кръг на CodeIT
Душко Обрадович: Сплотена ИТ Общност на Балканите – Мисия за Цял Живот


ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 1

ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 2

ГЛЕДАЙТЕ: ИТ Индустрията във Варна – част 2 | Епизод 2 | The BIG TECH #BG | DevStyleR

Прочетете още:
1. Да Предаваме Знания е Основна Част от Философията на Немечек България
2. Впечатляващи Иновативни Проекти Победиха в Дни на Роботиката ’24 към ТУ-София
3. В Програмния Код Има Изкуство, Винаги Търся Красотата


Последвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR