27 април, 2024

CodeIT – един от най-старите конкурси в света, създаден през 2000 г. с първоначалната идея да бъде национално състезание по програмиране. С времето популярността на CodeIT излиза извън рамките на очакваното, а състезанието не спира да бележи успех след успех. През 2007 г. конкурсът по програмиране се провежда под патронажа на Президента на Република България, а не след дълго – през 2011 г., състезанието разгръща потенциала си, стъпвайки на международната сцена.

Организатор на CodeIT e Мусала Софт и всяка година екип от бивши състезатели и олимпийци по информатика в компанията отговаря за изготвяне на задачите в конкурса.

Запознайте се екипа на CodeIT за 2024 година – Дениз, Петър и Стефан. Таланти, които доказват, че страстта и любовта, които изпитваме към своето любимо хоби още от деца или тийнейджъри, могат да се превърнат в началото на нещо красиво. Началото на една кариера в технологиите, увенчана с успех. Защото няма невъзможни неща за този, който вярва. И прави всичко с любов и отдаденост. Дори и в предизвикателния свят на програмирането. И това не е клише. А реалност, която Дениз, Петър и Стефан доказват.

Запознайте се с тях

Дениз Потурлиев е ученик в 12 клас на МГ “Гео Милев” град Плевен. Лауреат е на националната олимпиадата по информатика през 2023 г. Дениз е носител на медали и награди от национални и международни състезания по информатика като: сребърен медал от Romanian Master of Informatics 2023г и два брознови медала от Международната Жаутиковска олимпиада по информатика (IZhO) – 2023г. и 2024г. В свободното време тренира плуване и тенис на корт.

Петър Михов е ученик от 11 клас в СМГ “Паисий Хилендарски”. От 2018г. се състезава на състезания по Информатика на Национално и Международно ниво. Част е от Техническия екип на 24ти сезон на CodeIT. В свободното си време обича да спортува, чете и играе игри.

Стефан Желязков е Associate Software Architect в Мусала Софт. Завършил е компютърни науки в Пенсилванския университет през 2013. В САЩ работи в компании от разнообразен калибър, сред които Goldman Sachs, Honest Buildings и WeWork.
През 2019 година се завръща в България, като на следващата започва работа в Мусала Софт. Ръководи техническия екип на CodeIT от 2021 г. Борави с широк спектър от програмни езици и технологии, като концентрацията му е уеб програмирането.

Дениз, Петър и Стефан и тяхното пътешествие из света на програмирането

Как и кога разбрахте, че светът на програмирането е вашата страст?

Дениз: Започнах да посещавам школата по информатика в Плевен в 4. клас. С времето, с придобиването на знания, със запознаването с нови приятели, които споделят същите интереси и успехите в състезанията, информатиката се превърна в моята страст.

Петър: Във 2-ри или 3-ти клас баща ми инсталира Scratch на компютъра, за да мога да се занимавам с нещо продуктивно. Тъй като много обичах да играя игри, създаването на такива в Scratch също ми стана много интересно. Тогава за първи път се запалих по това да създавам нещо със код.

Стефан: Някъде в 10-и клас се запалих по създаване на сайтове – бях си купил книжка за езика PHP и ми беше много интересно, че с този език мога да направя един сайт интерактивен. Тогава започнах да работя по различни проекти – сайт на класа, форуми, сайтове за конкурси по астрономия, както и реших да направя първото електронно списание на моята гимназия в Стара Загора ГПЧЕ “Ромен Ролан” – “Цветове”. След това в университета учих компютърни науки, където знанията ми значително се надградиха и така до ден днешен продължавам да се занимавам с това.

Кога осъзнахте, че искате програмирането да е част от вашето професионално бъдеще?

Дениз: Тъй като всяко свободно време в ежедневието ми е изпълнено с информатика, неусетно разбрах, че това ще бъде бъдещето ми професионално развитие.

Петър: В 5-и клас за първи път изучавах Информатика в училище. Когато видях, че ми върви, вече знаех, че ще се занимавам с това и в бъдеще. Разбира се, идеята съществуваше за мен още преди това, но след като се запознах от близо с нея, изборът ми се потвърди.

Стефан: Програмирането е сложна инженерна професия, която изисква много мислене. Може би около втората година в университета започнах да разбирам материята в дълбочина и да се отделям от механичното “писане на код”. Започнах да виждам как има елемент на изкуство към програмирането – да напишеш по-малко код, да направиш програмата по-бърза, да използваш някакъв интересен логически трик. Това ми беше много интересно и исках да продължа да го правя.

От колко годишни участвате в състезания, свързани с технологии и програмиране?

Дениз: От пети клас участвам във всички национални състезания и олимпиади по информатика, а от десети – и в някои международни такива .

Петър: Първото състезание, в което взех участие, беше в първия кръг на Националната олимпиада по информатика, когато бях 5. клас. От тогава вече 7 години участвам във всяко състезание от програмата на МОН, както и в някои други национални и международни състезания.

Стефан: За първи път участвах в 6-и клас на международно състезание за уеб сайт в Турция. Тогава спечелихме 3-то място. След това в гимназията участвах в конкурси за сайтове на астрономическа тематика, където направихме няколко проекта за планетата Марс, далечни обекти в Пояса на Кайпер и др.

Кой е най-щастливият момент до сега от вашето пътешествие в света на Програмирането?

Дениз: Състезанията по информатика са ми донесли най-щастливите моменти в света на програмирането. Един такъв спомен е от октомври 2023г., когато в Букурещ на международното състезание Romanian Master of Informatics успях да реша задача за пълен брой точки в последния 1 час от състезателния ден, което ми осигури сребърен медал.

Петър: Изключително щастлив момент за мен е Летният турнир по информатика от 2022г. Тогава спечелих първо място. Някои от най-щастливите ми спомени обаче са свързани и с пътешествията заедно с моите приятели информатици из цяла България, които са възможни именно благодарение на състезанията, в които участваме заедно.

Стефан: За мен са щастливи всички моменти, в които произвеждам(е) нещо, което работи. Особено ми е приятно, когато един проект е направен по минимален, елегантен начин, с изчистена логика. В личен план съм създавал няколко такива проекта – от сайтове за любими предавания до Андроид приложение за гледане на телевизия. Радвам се и от успехите ни в CodeIT, където имаме няколко големи и малки постижения, които правят платформата по-добра.

А кой е най-трудният? Как успяхте да преминете през него и на какво ви научи?

Дениз: В края на учебната 2021/2022 г. осъзнах, че не провеждам ефективна подготовка за състезанията по информатика. През лятото на 2022 г. си поставих цел да решавам повече задачи и да се подобря, което ми помогна да преоткрия красотата на информатиката и удовлетворението от интензивните тренировки.

Петър: Най-трудният момент за мен беше по време Националния есенен турнир през 2022г., когато излязох от състезанието само с 5 от възможните 300 точки. Състезанието служи и като втори ден на Международния есенен турнир (IATI), така че освен, че бях с много лоша позиция на националния, придобих такава и на Международния. Взех си поука и с малко повече усилия, в края на учебната година успях да вляза в разширения национален отбор и станах 5-и на едно от състезанията, макар и да бях десетокласник в групата за 11-12 клас.

Стефан: Най-трудният момент за мен беше, когато осъзнах, че софтуерният труд, граден с години, може много лесно да бъде изтрит и заличен. Това се случи, след като работих в една много обещаваща компания, която в един момент фалира. Тогава проектът, който беше чудесен, приключи. Това е един от големите недостатъци на тази професия- че заличаването на софтуер може да стане много лесно в сравнение с други неща от материалния свят. Известно време размишлявах върху тази ситуация и в крайна сметка осъзнах, че това не е ненормално явление, а част от живота. Такива ситуации не трябва да ни отказват, тъй като софтуерът може да помага на хората ние, програмистите, трябва винаги да се стремим към това.

Какво е чувството да сте част от екипа на CodeIT този сезон и да сте част от 24-годишната история на конкурса?

Дениз: Чувствам се пораснал, вече работещ, осъществяващ мечтата си да се занимавам професионално с Информатика.

Петър: CodeIT е състезание, което всяка година променя както дизайна си, така и стила на задачите към участниците. Фактът, че тази година аз допринасям в голяма част от второто, ме прави много щастлив, защото означава, че оставям следа в света на състезателната информатика.

Стефан: Голяма чест е. Това е една дълга традиция, която продължава до днес. Желанието ми е да правим CodeIT по-добър турнир с всеки сезон. Работим активно по различни подобрения и вече имаме постижения, които да ни радват. Радвам се и че участниците в CodeIT развиват важни умения в това състезание – да се справят с невиждани проблеми, да намират изход от напрегнати ситуации, да работят под ограничения от време и ресурси. Това са универсални човешки умения, които ще ги направят по-подготвени в живота.

Трудно ли се организира мащабно състезание като CodeIT? Кой е най-важният елемент при една такава организация?

Дениз: Екипът е всичко. Благодарение на доброто разпределение на задачите и организираността си, се справяме успешно.

Петър: Със сигурност има трудности. За всеки кръг внимателно избираме датите, спрямо календара с останалите състезания по информатика. От друга страна, създаването на задачи изисква добра координация в екипа. Връзките между членовете на екипа ни, както и бързите ни реакции, допринасят за успеха ни дори и в трудните моменти.

Стефан: И трудно, и лесно. Трудната част е, че има много компоненти, които трябва да работят в синхрон – задачи, техническа инфраструктура, спонсори и патрони, награди, PR, маркетинг. Това, че всички ангажирани обичаме CodeIT, прави нещата да се случват малко по-лесно. Най-важно е разбирателството вътре в екипа, както между нас, така и между участниците.

Какво бихте казали на всички състезатели в CodeIT, както и на онези, които все още нямат достатъчно смелост и се колебаят да участват?

Дениз: Предизвикайте себе си и се включете в това необикновено състезание.

Петър: На тези, които вече се състезават, искам да благодаря, че отделят от времето си за нашето състезание. А на онези, които се чудят, ще кажа, че когато за първи път разбрах за CodeIT, форматът на състезанието запали интереса ми. Той е много различен от други състезания, така че окуражавам всеки да го изпробва, дори и само от интерес.

Стефан: Може би най-трудно за участниците е да преодолеят притеснението, че няма да се представят достатъчно добре или ще се изложат. В екипа сме виждали как участници участват само на 2 от последните кръгове и събират достатъчно точки да се класират на финал, че даже и да спечелят! Но дори да гледаме на състезанието като на финал-или-не е неправилно. В CodeIT най-вече развиваш себе си и собствените си умения – да се справяш с непознати задачи, да измислиш интересни решения, да намериш изход от трудна ситуация. А може и да спечелиш награда от томболата! Участвайте в CodeIT и гледайте на състезанието като на възможност да се забавлявате! Успех!


Гледайте Втори Епизод “ИТ Индустрията във Варна – Компании, Кариера, Бъдеще” от документалната поредица The BIG TECH на DevStyleR.

Слушайте новия подкаст на DevStyleR “Може ли да се доверим на Cloud Provider”.

Следвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.


Прочетете още:
1. Nexo Съди България за над 3 млрд. долара
2. Запиши се за Уебинара “Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии”
3. Христо Иванов: Приложения за телефон – това е бъдещето

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR