28 април, 2024

Преди известно време ви разказахме за приложението на Христо – GuguMath и неговата лесна и удобна за всички функция – ти снимаш задачата по математика, а Gugu Match я решава. Невероятно, нали?

Днес ви срещаме отново с Христо Иванов – момчето, което едва на 17-годишна възраст тогава успя да създаде приложение, за което всички говореха. Не след дълго обаче, Христо решава да създаде още няколко приложения с различни предназначения, а интересът към тях от страна на потребители също е толкова голям, дори повече.

Но преди да се пренесете виртуално в разговора ни с Христо, нека ви представим отново кой е той.

Христо Иванов е родом от Горна Оряховица и вече е на 21 години. Най-голямата страст на Христо е програмирането, като той не спира да се стреми към изучаването на различни програмни езици и разработка на софтуер. Неговата цел е да развие уменията си и да намери възможности за растеж в областта на технологиите.

Какво споделя Христо за себе си, кои са проектите по които в момента работи, кои са предимствата и недостатъците за кариерно развитие днес на поколение “Z”, както и още много други интересни теми ще откриете в интервюто ни.

Как се разви живота ти след завършване на гимназия? Продължи ли да се развиваш в технологична насока?
Бих казал доста добре. Още когато завърших имах предложения за работа, но знаех, че не съм готов. Трябва да поработя малко върху себе си, да се науча да говоря пред хора. А и все още имаше знания, които ми липсваха и реших да изчакам. Все още не работя, но се надявам възможно най-скоро да започна работа. След гимназията продължих да следвам в ТУ-Варна, специалност “Софтуер и Интернет технологии”. Смятам, че нещата се развиват доста добре. Трудно е, не може да знаеш всичко за програмирането. Колкото и да учиш и винаги може и по-добре.

С какво се занимаваш в момента? Работиш ли по нови проекти?
Да, работя по нови проекти. Преди седмица излезе ново приложение – “ПромоКодове”. Имам големи надежди за него. Приложението помага на потребителите, които пазаруват онлайн и търсят кодове за отстъпки да ги намерят. Може да влезеш в него и да избереш магазина, който търсиш или да филтрираш няколко магазина и да намериш различни отстъпки за тях. Хубавото на приложението е, че може да добавиш даден магазин или магазини в “любими” и да получиш известие, когато за него или тях има нов промокод. Приложението излезе преди седмица и се приема доста добре. Вече има над 100 регистрирани потребители.

Разкажи ни всъщност как се запали по технологиите?
Още в 6-7 клас ми беше доста интересно как изобщо се случват нещата. Първоначално исках да се занимавам с приложения за компютър и да разбера основната логика за създаването на приложение. Наистина ми е било доста интересно как правиш нещо и всеки може да го използва. И от тогава реших, че искам да уча програмиране. С времето първо научих как стоят нещата около създаването на приложение за компютър, а след това и за телефон. Днес, все повече хората предпочитат мобилните устройства. Приложение на телефон – това е бъдещето според мен.

Всички знаем за всеизвестното приложение GuguMath, което и до днес продължава да буди интерес у нашите читатели. Сподели ни, освен него, какви други приложения си създал до момента?
Най-успешното ми приложение до момента е Rype. То има над 70 000 изтегляния. Приложението улеснява процеса при подготовка за матурите. То включва виртуални матури по всички предмети. Виртуална матура означава, например пускаш теста и то ти показва визуално как ти предават първия модул, а ти го решаваш. Има и анимация, която показва всъщност какво се случва между отделните модули. След като решиш и втори модул и го предадеш, приложението ти показва грешките, които си допуснал. Преди Rype е приложението, за което ви бях разказал – GuguMath.

Предстои да излезе още едно приложение, което разработвам заедно с още един човек. Става въпрос за мобилно приложение, което ще използват учители, за да пускат тестове на деца, а цялостната идея на приложението е да попречим на учениците да преписват. Когато правиш контролното в час, не може да правиш снимки на приложението, не може да го затваряш, защото ще ти предаде теста два пъти, например и ти отпадаш. Тестът вече се предава автоматично и учителят може да види. Главната идея е децата да спрат да преписват и да се подобри нивото на образование. Забелязал съм, че към образователните приложения интересът е по-голям към наближаването на матурата.

Смяташ ли, че преписването не само на матурите, но и въобще през цялото образование е един от основните ни проблеми?
Това е един от многото проблеми. Статистиката, която успях да направя, заради приложенията е, че почти всеки ученик учи в последния момент. И интересът към матурата е много малък. И точно последната седмица се правят много изтегляния. Преди това няма такъв интерес.

Разкажи на за GuguMatch. Какво се случи с него? Има ли срок на изчерпване едно приложение?
Да, има срок на изчерпване. Трябва постоянно да го обновяваш. При мобилните приложения всичко се променя през три месеца някъде. Постоянно трябва да си ангажиран с него. Аз нямах вече тази възможност. Това е твърде много работа за сам човек. Особено и когато става въпрос за приложение по математика. Постоянно трябва да добавяш нови неща.

Как се създава приложение? Какво не знаем за създаването на приложения?
Това е доста дълъг процес. Като започнем от идеята до завършения продукт. Устройствата са супер много и с различни резолюции, които трябва да спазиш като стандарт. Приложението трябва да изглежда еднакво на всички устройства. Преди да излезе до крайния потребител има закони, които Apple определя, те са към 100, има различни критерии, които ако не спазиш изобщо не може да достигне до крайния потребител.

Колко време се чака, за да бъде одобрено едно приложение?
При App Store е по-строго. Ако си спазил всичко, което е много трудно от първия път, може да имаш късмет и приложението да излезе до 3-4 дена, а в други случаи може да отнеме 2-3 седмици. Все пак става въпрос за опазване на личните данни на потребителите и други важни неща. Ако забележат нещо съмнително ти задават въпроси.

А как стои въпроса с пускане на приложение в Google Play?
При Google Play е по-лек процесът. Въпрос на политика.

Къде има повече потребители – в App Store или Google Play?
Все още има повече потребители, които предпочитат Google Play. Но App Store се развива много добре и е твърде възможно да заеме първото място.

Откъде черпиш идеи?
Гледам проекти, които са подобни, например и започвам да надграждам по тях, за да усъвършенствам и развия дадената идея.

А на кой програмен език пишеш приложенията?
React Native – чрез този език може да пишеш едновременно и за Android и за iOS. Други езици са C++, и C#.

Как популяризираш приложението?
Имам акаунт в TikTok, където приложението е много популярно. Предишното ми приложение пък имаше над 9 000 последователи в същата социална платформа, като повечето видеоклипове бяха с 90 000 харесвания.

Как се печелят пари от приложение?
Пари може да спечелиш по няколко начина. Първият е чрез реклами, което не е много препоръчително. Реклами от Google компании, които те ти предоставят. Но някъде на 1000 гледания печелиш около 3 цента, което за България не е препоръчително, защото трудно може да достигнеш до толкова много гледания, за да печелиш добре. Вторият начин е да направиш самия продукт платен. Но дори, когато направиш приложението платено, ти получаваш някъде около 40% от сумата. Но приложението трябва да е много добро, за да накараш хората да си го купят. Също може и с партньори, и ако приложението ти е известно, може да рекламираш определена личност в него.

Големият брой изтегляния не носят ли печалба?
Не. Носят единствено слава.

Коя е любимата ти част от разработката на приложения?
Със сигурност пускането на вече готовото приложение. Толкова време си чакал и нямаш търпение да го пуснеш и да видиш какво ще се случи, дали хората ще го харесат и т.н.

Четеш ли отзивите за твоите приложения? Как реагираш на негативните? Те мотивират ли те?
Много добър въпрос. Зависи какви са негативните отзиви. Има такива, които са с градивна критика. Казват ти какво да подобриш. Тези, които са много негативни, които ти пишат, че приложение “не става” или “откажи се” – аз много се радвам, че има такива коментари. Хейтърите вдигат алгоритъма ти особено в TikTok и те издигат по-нагоре. Тези, които те хейтят ще те хейтят и пред други хора, които пък може да те харесат. И наистина е много хубаво да има хейтъри. А относно как реагирам – не реагирам никак. Усмихвам се и продължавам напред.

Малко извън темата, но според теб какво има като предимство поколение Z днес, за да се развива професионално?
Много голямо предимство е голямата информация, която имаш и възможността да може да гледаш различни неща. Ако знаеш как да обработиш този голям обем информация е голям плюс.

А какво му липсва?
В допълнение на горния отговор, бих допълнил и че най-големият плюс всъщност е и най-големият минус. Заобикалят ни всякакви неща, които ни улесняват живота, и по много бърз начин получаваш това, което искаш. И е вероятно да се окажеш в един кръг, в който си задоволен от всичко и не ти се прави нищо, защото получаваш всичко наготово. Както например е и ситуацията с ChatGPT. Той улеснява толкова много, че ти дори не си напрягаш мозъка да търси нещо. Просто поставяш въпроса и той ти го дава. Ако постоянно използваш нещо, за да ти помага – това е голям недостатък.

Смяташ ли, че днес на поколение Z му липсва подкрепа?
Да. Повечето хора са много скептично настроени. Специално за програмирането. Още върви този модел, че трябва да имаш задължително образование, за да правиш нещо, а това изобщо не е задължително. Това, което ти трябва са знания. Още има разбирането, че задължително трябва да завършиш, за да работиш, което не е вярно.

Като заговори за Изкуствения интелект, какво е мнението ти за него? Опасност ли е за хората? Ще ги замени ли?
Все още не е проблем. Има доста неща, които трябва да се оправят. Обърква се все още. Но ако продължат да го развиват със същите темпове ще стане наистина проблем. И да, може би след време ще замени до някаква част нуждата от хора при някои случаи.

Разкажи ни малко и за себе си в личен план. Какво е любимото ти хоби? С какво обичаш да се занимаваш през свободното си време?
Свободното си време отделям за фитнес и бягане. Без спорт е невъзможно да си постоянно на компютъра. Излизаме с приятели. Обичам да гледам филми. Харесвам драма и криминални. Харесвам филми, които постоянно те карат да мислиш какво се случва.

И като за финал – какво би искал да посъветваш всички онези, които тепърва навлизат в технологичния свят?
Правете нещо, и го пускайте на хората, защото точно те са тези, които ще ви кажат къде грешите. По реакцията на хората разбираш дали нещо ти е добро или не. Най-вече трябва да се експериментира и да пробваш твои проекти, не само програмиране, трябва да знаеш самата идея, как да го разпространиш и т.н. Изобщо не трябва да се страхуваш. Трябва постоянно да пробваш и да грешиш. Това е най-доброто нещо, което може да направиш.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR