7 май, 2024

Големият брой учащи в ИТ специалности, свързани с програмиране, могат да се окажат без възможност за професионална реализация. Това стана ясно от коментара на Зорница Славова, старши експерт в Института за пазарна икономика, пред Bulgaria ON AIR по-рано тази седмица.

Според нея “виждаме раздут прием в ИТ специалностите” (в сферата на професионалното обучение – бел. ред.). Така забавянето на търсенето в технологичния сектор може да се окаже проблем за бъдещето кариерно развитие на тези професионалисти. Според експерти най-вероятно част от завършилите ще се насочат към реализация на пазари извън България. Тази възможност обаче няма да е отворена за всички, а само за тези с ниво, което е конкурентно навън. Така част от завършилите ще трябва да търсят реализация в други сектори.

Свиването на търсенето в сектора се очаква да повлияе и бизнеса, който предлага обучение, включително професионално, в ИТ сферата. Вече се наблюдава отлив от търсенето специалисти без опит, завършили водещите академии, които предлагат курсове по програмиране.

“Вече половин година безуспешно търся работа като Junior QA – фирмите не  търсят начинаещи”, това сподели курсист, завършил една от престижните ИТ академии в страната.

Той твърди, че над 10 фирми в София са му отказали като са пояснили, че нямат отворени позиции за начинаещи.

“Ясно е, че софтуерните фирми в момента търсят “звезди”, които по една или друга причина могат да се появят на пазара – не се наемат хора килограм, както беше преди. Моментът е такъв, че предлагането е засилено. Изляха се доста кадри след преструктурирането на някои компании. Връщат се и ИТ-та от чужбина. Там също пазарът е променен и някои от хората, се връщат да търсят оферти в България”, това коментира съдружник в софтуерна компания, пожелал анонимност.

Според него, малцина са компаниите, които не са засегнати от трудностите на пазара. Бюджетите на представителствата на чужди компании в страната са орязани, а обявите и активностите се използват, за да поддържат имидж в трудния момент, макар че активно хора не се търсят или ако се търсят това са предимно хора с опит, които си струват инвестицията.

Тагове: , , , , , , , , , ,