4 май, 2024

Amazon обяви някои основни актуализации на Amazon Bedrock – платформата, която предоставя на разработчиците достъп до модели на основата (FM) от компании за ИИ, сред които AI21 Labs, Anthropic, Cohere, Meta, Mistral AI, Stability AI и др.

Amazon Bedrock е управлявана услуга, която се занимава с базисната инфраструктура за тези модели, така че разработчиците да могат да създават генеративни AI приложения, без да се притесняват за управлението им.

“Продължаваме да въвеждаме бързи иновации за нашите клиенти, като удвояваме ангажимента си да им предоставяме най-пълния набор от възможности и избор от водещи в индустрията модели, като допълнително демократизираме иновациите в областта на генеративния изкуствен интелект в голям мащаб”, заяви д-р Свами Сивасубраманиан, вицепрезидент на AI и Data в AWS.

Технологичният гигант добави и нова опция за импортиране на потребителски модели, която позволява на разработчиците да добавят свои собствени модели в Amazon Bedrock. С това те ще могат да използват модели, специфични за дадена област, които са обучени върху техни собствени данни.

Компаниите могат да създават своите модели в Amazon SageMaker или друг инструмент и след това да ги импортират в Amazon Bedrock.

Импортираните модели преминават през автоматизиран процес на валидиране, за да се гарантира, че отговарят на подходящи предпазни мерки и отговорни стандарти за изкуствен интелект. В момента се поддържат три отворени моделни архитектури – Flan-T5, Llama и Mistral – и в бъдеще ще бъдат добавени още.

Amazon добави и нова възможност за оценка на моделите, която позволява на екипите да сравняват различни модели в Amazon Bedrock. Според Amazon компаниите могат да прекарат дни или седмици в оценяване на различни модели, за да определят дали те отговарят на техния случай на употреба. Целта на тази нова функция е значително да съкрати времето за оценка.

Разработчиците могат да избират критерии за оценка, като например точност или устойчивост, и да качват свой собствен набор от данни. След това Amazon Bedrock извършва оценки на различни модели и генерира отчет, който показва как се е представил всеки модел за всеки критерий.

Друга нова функция е Guardrails за Amazon Bedrock, която улеснява компаниите да прилагат защитни мерки, съобразени със собствените им политики за отговорен изкуствен интелект. Повечето модели имат свои собствени предпазни мерки, но последната може да блокира 85% от вредното съдържание.

Разработчиците също така могат да добавят филтри за премахване на лична информация, специфични думи или нецензурни изрази.

Други важни актуализации са свързани с Amazon Titan.

Amazon Titan Image Generator позволява на разработчиците да подобряват или редактират съществуващи изображения чрез подсказки на естествен език и вече е общодостъпен.


ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 1

ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 2

ГЛЕДАЙТЕ: ИТ Индустрията във Варна – част 2 | Епизод 2 | The BIG TECH #BG | DevStyleR


Прочетете още:
1. От Състезанията по Информатика до MIT – Формулата за Успех на Румен Христов
2. Ocado Technology създава ново звено в България
3. ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: РАЗХОДКА ИЗ НОВИЯ ОФИС НА DELASPORT


Последвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR