28 април, 2024


Темата за нискорисковите инвестиционни продукти у нас се превърна в една от най-обсъжданите теми по време на “Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии”, а водещи специалисти споделиха много различни мнения, подкрепени с опита, който имат.

ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 1

Не е нужно човек да счита само депозита за нискорискова инвестиция е мнението на Ивайло Пенев, CFA, MBA, изпълнителен директор и ръководител отдел „Управление на активи“, ELANA Fund Management. Той обосновава думите си, като допълва, че гаранцията на депозитите е ограничена до една определена сума, например от 100 000 евро и е зависима от платежоспособността на държавата.

“В момента хората могат да изтеглят парите си от банковата система, където с изключение наистина на tbi bank, останалите лихви са доста по-ниски, и да ги инвестират в консервативен фонд, и това да им носи една доходност, която вече много се доближава до спадащата инфлация”, допълва още г-н Пенев.

От Акции до Криптовалути – В Какво Инвестират ИТ Хората в България?

Той определя тази възможност като уникална, от която хората в България могат да се възползват в момента. ELANA Fund Management е компания с много традиции в нискорисковите фондове, която се нарежда сред победителите в топ 3 в класации за нискорискови фондове на български управляващи дружества у нас.

Част от средствата на всеки един разумен инвеститор трябва да са в нискорискови активи е мнението, зад което застава Панайот Пощов, ръководител на отдел „Международни пазари“ в инвестиционен посредник „Карол“. Според него разумните инвестиции са тези, които помагат на хората да забогатеят. Но преди да предприеме човек каквато и да е стъпка към инвестиционния свят, той трябва да бъде наясно какви цели иска да постигне, какви са познанията му в тази област, както и каква временна загуба може да понесе.

За данъчната система у нас като уникално предимство, което в западните страни липсва, говори Йордан Йорданов, основател на агенцията за недвижими имоти „Нов Дом 1“ и директор на „BNI“ Варна. “Десет процента върху печалбата е нещо уникално. В Америка е между 40% и 60% върху крайния резултат”, казва той.

Според Йордан човек може да достигне до много добър процент чиста печалба, когато знае какво наистина прави и как купува.

“Човек може да направи инвестицията в рамките на шест месеца до две години в зависимост от печалбата, която иска да постигне. Чистата печалба може да бъде от 13%, например. Може да стигне и 20% или пък 60 % и повече дори, в зависимост от сумата, която е инвестирал”, отбелязва още той.

Българинът Забогатява и е Склонен да Инвестира в Нови Продукти

За пример посочва инвестиране на проект в София преди няколко месеца, който е на под пазарна цена с няколко стотин евро, като в “същото време вноската за закупуването на имота е в размер на 20%, като останалите са на Акт 16”. При 20% вноска това, на което се разчита е доходност между 50% и 150% чиста печалба с оглед на момента, в който се продава имота.

“Това в България е лесно постижимо. Не е високорисково. Не е опасно и в същото време може да бъде краткосрочно. И в крайна сметка плащаш 10% данък на парите, които си изкарал. Къде по света можеш да го направиш?”, коментира още той.

Коментарът на Йордан Йорданов предизвиква редица въпросителни у останалите професионалисти.

Инвестирането в имоти изисква голямо доверие от страна на клиента, както и предварителен договор е мнение на Даниел Трифонов, ръководител на отдел „Ликвидност и финансови пазари“ в tbi bank.

Йордан Йорданов отхвърля твърдението за риска от страна клиента, отбелязвайки, че “клиентът не поема никакъв риск, защото с 20 000 евро управлява инвестиция, която струва 100 000 евро, а договорът, който сключва е само един – този с продавача/инвеститора”.

За разлика от хората и компаниите, които се занимават с имоти, в банковата сфера да обещаеш и кажеш до каква печалба може да достигне клиента е изключително трудно. Това е мнение на Мадлен Димитрова, ръководител отдел „Подкрепа на продажбите“ към пазар „Спестовни и инвестиционни продукти“ в Банка ДСК.

“В банковата сфера ние сме изключително регулирани. Разликата с недвижимите имоти и това какво казваш пред клиента и как го казваш, не е регулирано така, както в банковата сфера, защото ако кажа в банковата сфера, че нещо ти е гарантирано и сигурно, трябва да мога да го обезпеча с нещо”, коментира Мадлена Димитрова.

Тя допълва още, че клиентът отлично помни възможния процент печалба и дори минималната разлика бива забележима от негова страна.

Мадлена подчертава, че е важно да се вземе под внимание и хоризонтът, който клиентът има. За някои той може да бъде 3 години, а за други 30 години. В този случай финансовата цел, която клиентът трябва да постигне, както и начинът по който ще я постигне се осъществява с “различни финансови инструменти”.

ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 1


ГЛЕДАЙТЕ: ИТ Индустрията във Варна – част 2 | Епизод 2 | The BIG TECH #BG | DevStyleR


Прочетете още:
1. Топ Професии за Хора, Завършили Курс по Софтуерно Тестване
2. CEO-то на NVIDIA Представи Нови Технологии на NVIDIA GTC 2024
3. Apple Преговаря с Google за Въвеждане на Gemini в iPhone


Последвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,