27 април, 2024

ИТ специалистите инвестират основно в акции и облигации. Това показва проучване сред участниците в “Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии”.

76 % от присъстващите посочват акции и облигации като отговор на въпроса “В какво сте инвестирали до момента?”.

ГЛЕДАЙТЕ: “Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 1”

В какво сте инвестирали до момента?

Депозитите запазват своето място сред водещите инвестиционни продукти у нас с 41 %. Високият процент се подкрепя от мнението на Мадлена Димитрова, ръководител отдел „Подкрепа на продажбите“ към пазар „Спестовни и инвестиционни продукти“ в Банка ДСК, че депозитите са сред традиционните инвестиционни продукти у нас и хората все още ги предпочитат.

За депозита като добра инвестиция говори и Даниел Трифонов, ръководител на отдел „Ликвидност и финансови пазари“ в tbi bank, който казва, че освен традиционен, депозитът е най-сигурният и достъпен инвестиционен продукт.

Българинът Забогатява и е Склонен да Инвестира в Нови Продукти

Интересно за ИТ бранша е, че делът на инвестиралите в депозити е еднакъв и с този на борсово търгуваните фондове (41 %).

Все повече хора залагат на новите форми на вложения, които са характерни са развитите пазари. С еднаквия резултат между традиционния инвестиционен продукт у нас – депозитите и т.нар. едни от най-модерните финансови инструменти – борсово търгуваните фондове се наблюдава тенденция за все по-честото навлизането на “западните” инвестиционни продукти.

“Обемът на инвестициите на български домакинства и фирми във взаимни фондове, независимо български или чужди, като процент от брутния вътрешен продукт на страната, показва много ясен растеж”, това сподели Ивайло Пенев, изпълнителен директор и ръководител отдел „Управление на активи“ в ELANA Fund Management.

Според него, обаче в сравнение с инвестициите на един средностатистически западноевропеец, ние все още имаме доста по-голям процент инвестиции в банкови депозити и много по-нисък в друг тип инвестиционни продукти.

“Откакто съм в “Карол” – 2020 година, интересът към международни финансови пазари се е утроил по отношение на активи, което представлява 35% средно годишно увеличение”, споделя Панайот Пощов, Ръководител на отдел „Международни пазари“ в инвестиционен посредник Karoll.

Той смята, че ние (българите – бел. ред.) с нищо не сме по-лоши от западните или други разумни инвеститори, независимо в коя част на света се намират. Според топ експерта, хубавото нещо при разумните инвестиции, е че именно те могат да помогнат на все повече хора да забогатеят и да съхранят богатство.

35% от участниците в проучването посочват, че до момента са инвестирали в криптовалути и дигитални активи.

24% от хората в ИТ сферата посочват, че инвестират във взаимни инвестиционни фондове, които също са сред по-новите инвестиционни продукти, характерни за развитите пазари.

Също близо 24% инвестират в злато и редки метали, а 18 % пък инвестират в недвижими имоти без земеделска земя.

От какъв вид инвестиция се интересувате?

87% от представителите на технологичната индустрия у нас посочват акции и облигации като инвестиционен продукт, в който биха инвестирали.

Бъдеща инвестиция в акции и облигации привлича 87% от представителите на #tech индустрията у нас. Това показва ръст от 11% спрямо тези, които вече са инвестирали в акции и облигации.

Повече от половината гласували (67%) посочват, че се интересуват от инвестиции в недвижими имоти.

Интересът на 67% от анкетираните към бъдеща инвестиция в недвижими имоти показва рязък скок. За сравнение само 18% от ИТ хората заявяват, че към момента вече са инвестирали в такова имущество. Това очертава тенденцията за ръст на инвестициите в недвижимите имоти от страна на хората в ИТ сектора.

Според Йордан Йорданов, основател на агенцията за недвижими имоти „Нов Дом 1“ и директор на „BNI“ Варна, “недвижимият имот е сигурен и достъпен инвестиционен продукт”.

Пенсионните фондове (33 %) са привлекателна инвестиция за 33 % от ИТ хората. Изненадващ е процентът на бъдещи инвеститори от ИТ бранша, които биха се ориентирали към фондовете за рисков капитал (31%). Те обратно на пенсионните фондове – не са традиционен избор за инвестиционен продукт.

Интересно за #tech общността у нас е, че само 26 % от участниците биха инвестирали в криптовалути и дигитални услуги. Някои криптовалути вече се сринаха, а битĸoйн или т.нар. “цифрово злато” зaпиca нoв peĸopд ĸaтo пpeминa 73 000 дoлapa зa пъpви път в иcтopиятa. Все още обаче процентът на бъдещи инвеститори у нас в криптовалути и дигитални услуги е нисък в сравнение с останалите възможности като акции и облигации, недвижими имоти, пенсионни фондове и фондове за рисков капитал.

*Сборът на процентите отговори е над 100, тъй като участниците посочват повече от един отговор в анкетата. 

Гледайте: “Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 1”

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,