28 април, 2024

Въпреки че българите са традиционалисти и избират да инвестират в по-традиционните методи, все повече професионалисти от ИТ сферата започват да влагат парите си в нови инвестиционни продукти.

“Има много представители от ИТ сферата, които се интересуват от инвестиционните продукти”, казва Мадлена Димитрова, ръководител отдел „Подкрепа на продажбите“ към пазар „Спестовни и инвестиционни продукти“ в Банка ДСК. Банка ДСК се свързва с по-традиционни и характерни за нашите ширини инвестиционни методи като спестовни книжки, депозити, спестовни влогове и т.н. Мадлена отбелязва обаче колко е важно хората у нас да са запознати със значението и ползите на инвестиционните продукти и тяхното добро познаване.

Мадлена допълва още, че проникването на инвестиционни продукти в България е между 2 % и 3 %, докато в Западна Европа този процент е доста по-голям. И освен обичайните инвестиционни методи у нас, българинът не бива да пренебрегва и новите, по-съвременни, които същи биха били успешни.

Българинът забогатява, положителна тенденция

“Българинът със сигурност забогатява”, отчита като друга положителна тенденция Ивайло Пенев, CFA, MBA, изпълнителен директор и ръководител отдел „Управление на активи“, ELANA Fund Management. В сравнение с последните 5-10 години, днес българинът може да си позволи повече неща.

Българите инвестират повече в банкови депозити е отново традиционен метод и тенденция у нас. “Спрямо инвестициите на един средностатистически западноевропеец, българите все още имат доста по-голям процент инвестиции в банкови депозити и много по-нисък в друг тип инвестиционни продукти”, казва Ивайло.

Българите са традиционалисти

“Българите са традиционалисти, все още им е сложно да инвестират в тежка материя като акции, облигации, ценни книжа, тъй като много голяма част от хората нямат необходимата информация и този тип инвестиции изискват изключително голямо познание и опит съответно, а и трудно се доверяват на представителите на различни компании”, коментира Йордан Йорданов, основател на агенцията за недвижими имоти „Нов Дом 1“ и директор на „BNI“ Варна.

Йордан също застава зад тезата, че българите са традиционалисти по отношение на инвестициите, допълвайки че “недвижимият имот е сигурен и достъпен инвестиционен продукт”.

Йордан Йорданов подчертава и предимството, което България има – ниският корпоративен данък. Според Йордан, ако знаем как да го използваме правилно, то бихме могли да достигнем до много висока доходност.

Депозитите – добра инвестиция

Депозитите са добра инвестиция е твърдение, зад което Даниел Трифонов, ръководител на отдел „Ликвидност и финансови пазари“ в tbi bank застава. Даниел подкрепя тезата си, като споделя, че “tbi bank дава една от най-справедливите лихви на пазара за цена на ресурс в момента”. В момента депозитите в tbi bank са с едни от най-високите лихви, “които стигат до 3 %, което е близко до доходността на част от държавните ценни книжа със същата срочност”.

Даниел добавя още, че въпреки че депозитът е традиционен инвестиционен продукт, който българите избират открай време, е най-достъпен и най-сигурен.

“Всяка инвестиция има определено рисково тегло и трябва да се разглежда в контекста на това човек какъв рисков профил поема”, казва още Даниел.

Разумните инвестициите -част от успеха

“Собствеността на качествени бизнеси, които дават голяма добавена стойност на клиентите си, купени разумно на ниска цена, а борсите, поради емоционалността си понякога дават тези ниски цени, води до огромно трупане на богатство” е твърдение, до което стига Панайот Пощов, ръководител на отдел „Международни пазари“ в инвестиционен посредник „Карол“.

Според Панайот “част от средствата на всеки един разумен инвеститор трябва да са в нискорискови активи”.

Панайот ясно застава зад мисълта, че българите с нищо не са по-малко добри от западните или други разумни инвеститори. Разумните инвестиции помагат на хората да забогатеят. Преди да инвестираме обаче, е трябва да сме наясно какво искаме да постигнем, от какво разбираме, както и колко процента временна загуба може да понесем.


Очаквайте още от топ теми, които професионалистите разгърнаха по време на уебинар “Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии”.


Гледайте Втори Епизод “ИТ Индустрията във Варна – Компании, Кариера, Бъдеще” от документалната поредица The BIG TECH на DevStyleR.


Прочетете още:
1. Версията GitHub Copilot Enterprise е Вече Достъпна
2. Завърши Най-Оспорваният 4. Кръг на CodeIT
3. БАИТ Отличи Победителите в Конкурса „Наградите на БАИТ” за 2023 г.


Следвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR