11 май, 2024

“Ако всичко се свеждаше до натрупване на богатство, това щеше да е най-невдъхновяващото нещо, което мога да си представя.”

Мелани Пъркинс


Чудили ли сте се някога каква е историята на популярната у нас платформа, която често използваме в ежедневието си за създаване на дизайни, а именно – Canva? Днес ще ви разкажем историята не само на Canva, но и на нейният създател – Мелани Пъркинс.

Коя е Мелани Пъркинс?

Мелани Пъркинс е технологичен предприемач от Австралия и един от главните изпълнителни директори на Canva. Тя притежава 18% от компанията. Мелани Пъркинс е една от най-младите жени главни изпълнителни директори на технологичен стартъп на стойност над 1 млрд. австралийски долара. През май 2021 г. Пъркинс се нарежда в списъка на най-богатите жени в Австралия.

Идеята

Пъркинс създава компанията през 2013 година, като нейната цел е да направи дизайна възможно най-достъпен и лесен за аудиторията. С няколко клика всеки може бързо да създаде презентация, лого, автобиография, визитка или пост за социалните мрежи.

“Нашата цел бе да интегрираме цялата дизайнерска екосистема в една страница и след това да я направим достъпна за целия свят”, коментира основателката.

Как започва всичко?

Интересно е, че още на 19 години тя осъзнава, че платформи като Microsoft и Adobe предлагат инструменти за дизайн, с които работата е изключително трудна. Отнема месеци на обучаващите се да свикнат да работят с тези инструменти.
Мелани осъзнава, че може да припечели доходи, ако преподава дизайн на ученици, като направи всичко възможно, за да улесни процеса максимално.

Заедно с партньора си Клиф Обрехт решават да започнат малък бизнес, създавайки годишници за училищата. Наричат го Fusion Books.

„Всекидневната на майка ми стана мой офис, а приятелят ми стана мой бизнес партньор и започнахме да даваме възможност на училищата да създават своите годишници бързо и лесно“, обяснява Пъркинс.

Този бизнес остава активен и до днес. Това се оказва първата успешна крачка на младото момиче. След това тя се впуска към по-голямото предизвикателство, а именно да привлича инвеститори.

Съдбата среща младото момиче с Бил Тай, инвеститор от Силициевата долина, който кани Пъркинс да представи своята идея в Сан Франциско. Срещата е успешна, защото той остава впечатлен от нейната идея и започва да я свързва с други потенциални инвеститори.

Любопитен факт е, че създаването на контакти не изглежда толкова лесно за младата основателка. Бил Тай се оказва разпален кайтсърфист и иска да въведе Пъркинс и Обрехт в неговото място за инвеститори и ентусиасти по кайтсърфинг. Следователно, на младата двойка ѝ се налага да започне да практикува този спорт, за да има шанса да създаде някакви бизнес контакти.

Новото приключение с кайтсърфинга, обаче, се отразява благоприятно, защото Пъркинс и Обрехт намират инвеститори и успяват да изградят дизайнерската платформа “Canva”. Една година по-късно сайтът позволява на потребителите да създават онлайн свои дизайн безплатно.

Предприемачески дух с благородно сърце

През 2021 година стойността на цялата компания е оценена на 40 милиарда долара, пише Forbes.

Пъркинс и Обрехт притежават по 18% акции от компанията. Те правят едно благородно решение, споделяйки че прехвърлят 80% от своите дялове към фондацията за благотворителни каузи, която основават “CANVA FOUNDATION LIMITED“.

В допълнение платформата привлича 60 млн. потребители на месец. 500 000 от тях са от компании като Intel и Zoom, които плащат, за да използват freemium софтуера, който платформата предлага.

Също така “Canva” се използва в 190 държави по света на над 100 езика.

Планът за Успех на Мелани Пъркинс

“Ако всичко се свеждаше до натрупване на богатство, това щеше да е най-невдъхновяващото нещо, което мога да си представя”, казва Мелани Пъркинс.

Стратегията за успех, която младата дама споделя към всички се състои от две прости точки: Първо, да изградиш най-стойностните компании в света и второ, и най-важно, да правиш колкото се може повече добрини в този свят.


Гледайте Втори Епизод “ИТ Индустрията във Варна – Компании, Кариера, Бъдеще” от документалната поредица The BIG TECH на DevStyleR.


Прочетете още:
1. Българинът Забогатява и е Склонен да Инвестира в Нови Продукти
2. В Програмния Код Има Изкуство, Винаги Търся Красотата
3. Математиката и Информационните Технологии са Все По-Търсени от Учениците


Следвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,