27 април, 2024

Apple започва да води преговори с Google за въвеждането на изкуствения интелект Gemini в iPhone, предава Reuters.

Тема на преговорите е лицензирането на Gemini за някои нови функции, които ще бъдат добавени към софтуера на iPhone тази година. Все още няма информация какво решение ще вземат страните относно условията, марката или това как ще бъде въведен Gemini в софтуера на iPhone.

Почти няма вероятност да бъде сключена сделка между компаниите преди юни месец. Тогава Apple ще проведе годишната конференция на разработчиците. Освен това, технологичният гигант наскоро води разговор с OpenAI относно използването на техния AI модел.

Сключването на сделката ще помогне на Google, като неговите AI услуги ще могат да достигнат до над 2 млрд. активни устройства на Apple.

Apple и Google са дългогодишни партньори. Следователно Google е търсачка по подразбиране в уеб браузъра на  Apple – Safari. Потенциално свързване към genAI ще помогне на Alphabet да преодолее своите опасения, че AI услуги, подобни на ChatGPT, могат да застрашат доминиращото му място в търсенето.

От друга страна, едно ново споразумение между двете компании може да доведе до по-строг контрол от американските регулатори. Те съдиха Google, като се позоваха, че организацията незаконно доминира над конкуренцията, плащайки милиарди долари на Apple с цел да успее да запази водещата си роля в търсенето.

В началото на годината Google си сътрудничи със Samsung, за да вгради genAI в модела смартфони Galaxy S24. По този начин Google увеличи използването на Gemini.

Тим Кук, изпълнителен директор на Apple, споделя, че компанията инвестира изключително много в генеративен AI. Той добавя още, че повече от плановете за използването на тази технология ще бъдат разкрити по-късно през годината.

Apple работи върху плана си да използва свои AI модели за нововъведения в iOS 18. Компанията търси партньор за разработване на функции на genAI, добавяне на такива за създаване на изображения, както и за създаване на есе по сравнително просто и лесно описание.


ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 1

ГЛЕДАЙТЕ: ИТ Индустрията във Варна – част 2 | Епизод 2 | The BIG TECH #BG | DevStyleR

Прочетете още:
1. CircleCI Пусна Нова Функция за Управление на Версиите
2. Завърши Десетото Юбилейно Издание на Hack TUES
3. Clarifai Основава Съюз за AI Разработчици и Компании


Последвайте ни във FacebookInstagramLinkedIn и YouTube.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,