27 април, 2024

С официална церемония завърши десетото юбилейно издание на Hack TUES. На събитието присъстваха редица гости, като обявяването на победителите в различните категории продължи няколко часа. По време на хакатона участие взеха и завършили ТУЕС ученици.

Първото място за отборите от настоящите ученици бе спечелено от иновативна система за наблюдение на водната среда, разработена за измерване на pH нивата, идентифициране на нефтени замърсявания и локализиране на надводни обекти.

“AquaSense”е създадена от отбор „Не се чете“, чиито представители са учениците: Борислав Миланов – 11. клас, Емил Момчев – 11. клас, Симеон Симеонов – 11 клас., Ясен Цветков – 10 клас. и Валери Тодоров – 11. клас.

Екипът получи и специални награди от Алфа спонсор „Appolica“, както и от Бета спонсор – “TelebidPro”. Наградата бе връчена от ректора на Технически университет – София, проф. дн инж. Иван Кралов.

ЕКСКЛУЗИВНО ПРЕД DEVSTYLER: Първи думи на участниците от отбор „Не се чете“ на въпроса “Kои качества доведоха до победа?”

Според Симеон Симеонов най-голямата заслуга за победата е това, че са работили като един истински екип. “Съветвахме се един с друг. Обсъждали сме всяко едно наше решение така, че да може всичко да е в тандем. Да сме винаги наясно какво искаме като отбор”, допълва още той.

“Всеки имаше задача. Разпределихме ги. Всеки беше добър в това, което правеше. Според мен това ни доведе до победата”, добавя пък другият член от отбора Ясен Цветков.

Заслуга за победата има и техният ментор Борис Ненчовски, който според Емил Момчев ги е “насочил в правилната посока”. Емил определя участието на отбора в Hack TUES като забавно, но в същото време истинско предизвикателство, което е подготвило всеки един от тях по-добре за бъдещето и това, което предстои след хакатона.

„Беше много труд, но без късмет, магията нямаше да стане”, казва Борислав Миланов.

За Валери Тодоров една от най-големите награди, които получават е уважението, защото според него уважението много по-трудно се печели от всяка една друга парична награда. За Валери проектът, с който отборът спечели хакатона е много повече от това, защото в него има смисъл. Има иновация, която би могла да се развие изключително много, ако бъдат допринесени средства и време от страна на отбора.

“Победата ще ни отвори възможности да се развиваме. Да правим още проекти, които да имат наистина смисъл и да допринасят за цялото общество, а не само за нас. Ние сме спечелили, ние сме доволни, че сме екип, че сме направили нещо, че сме се постарали, че ни се е отплатил трудът. Обаче, това го правим, за да имат другите хора нещо по-добро като решение“, допълва още Валери.

Втората награда грабна отбора „Sector C“, който разработи системата “PhotoStereo”, която служи за лесно визуализиране на всеки стереометричен въпрос чрез генериран в реално време 3D модел и AI. Наградата връчи д-р Веселка Христова, директор на ТУЕС.

На трето място се класира екипът „Пандишпанчета“. Участници в него бяха: Тихомир Гърменлиев, Калоян Дойчинов, Алеко Георгиев и Мартин Божилов. Те работиха върху проекта „StockChain“. Това е web3 платформа, която позволява на фотографи да продават сигурно права над снимките си чрез използване на NFT технология.

Кои са победителите в хакатона от завършилите ТУЕС?

Първото място от завършилите възпитаници на ТУЕС бе спечелено от отбор „Почти Лемниската“ с проекта “Svetl.io”. Той оптимизира софийските светофари, използвайки данни и разпознаване на изображения в реално време, за да подобри потока и да намали задръстванията. Представители на отбора бяха Захари Момчилов, Мартин Вайер и Стоян Тинчев. Наградата бе връчена от доц. д-р Стела Стефанова.

Второ място взе отбора “Go6o” с участници: Антонио Милев, Петър Герасимов и Мартин Дацев, които създадоха „член42.бг“. Това е платформа за лесно търсене и извличане на информация от българските закони.

Третото място получи екипът „Отчасти Лемниската“. В него обединиха сили: Кристиян Стоименов, Виолета Кабаджова и Йоан Джелекарски, като разработиха проекта „Unifish“. Това е приложение, което превежда интуитивно текст от закон.

Специалната награда за „Изгряващи звезди“ бе връчена от Кирилка Ангелова и Калин Георгиев, ментори на младежите от организационния екип на състезанието. Заедно организаторите избраха да наградят отбор „CtrlAltDefeat“. В него участие взеха: Виктор Ботев, Крум Султов, Борислав Бойдев, Серафим Ковачевич и Николай Грозев. Те създадоха проекта „BayWatch“. Това е система за подаване на сигнали при проблеми в морски, крайбрежни и речни среди. Освен това отборът получи още една специална награда от А1, чийто представител Васил Нейчев отправи и покана към съотборниците за лятна академия в А1 България.

“Искам да се обърна към учениците на ТУЕС. Знаете ли, Алберт Айнщайн е казал: “Образованието не е научаване на важни факти. Образованието е трениране на мозъка да мисли”, споделя той.

Наградата за „Най-добра презентация“ връчи научният ръководител на ТУЕС към Технически университет София проф. д-р. инж. Петър Якимов на отбор “BrainBugged”. Участниците в него бяха: Евгения Голубева, Николай Вълканов и Светослав Иванов, които създадоха сайта “(Co)do”, който помага на хора с разнообразни хобита да се събират в екипи и да създават проекти, целта на които да е да подобряват света.

Още 23 други отбора спечелиха специални награди от спонсори на събитието. Състезанието се проведе в хибриден формат от 13.03 до 16.03.2024 г. Отборите работиха усилено както в сградата на иновационния форум „Джон Атанасов“, така и от домовете си.

Финалът на хакатона и церемонията по награждаването се състояха в София Тех Парк. В състезанието взеха участие общо 362 участници, разпределени в 70 отбора, сформирани от настоящи ученици и 12 отбора от завършили такива. 70 ИТ професионалисти от различни компании, много от които възпитаници на училището, бяха ментори на отборите. Журито за отборите, които стигнаха до финал, се състоя от 10 членове.

„Темата на тазгодишния хакатон, която е под наслов “Back to the roots”, ни отне много време, за да я определим. Решихме, че е правилно да се обърнем към историята на хакатона. Да се вгледаме във всяко едно от изданията в миналите години и да вземем частички от тях. Когато комбинирахме тези частички, се получиха и нашите 3 подтеми. Те са: “Smart School”, “Hack your Hobby” и “Exploring the Infinite Ocean”. Това е нещо уникално. За първи път толкова обширни. За първи път толкова несвързани една с друга. Това даде плод на много разнообразни проекти тази година и отново се получи невероятно събитие“, споделя Никола Сачков, част от организационния екип на Hack TUES от 11. клас.

Хакатонът се организира от екип от ученици от 11. и 12. клас, както и от доброволци от по-малките класове с подкрепата на Асоциацията на завършилите ТУЕС и ръководството на ТУЕС.


ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 1

ГЛЕДАЙТЕ: ИТ Индустрията във Варна – част 2 | Епизод 2 | The BIG TECH #BG | DevStyleR


Прочетете още:
1. Промените в КТ: Дистанционна Работа с Повече от 1 Работно Място
2. От Акции до Криптовалути – В Какво Инвестират ИТ Хората в България?
3. Данаил Йорданов: Хората се Чувстваме Неуверени, когато Не Знаем Достатъчно


Последвайте ни във FacebookInstagramLinkedIn и YouTube.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,