28 април, 2024

В Трудовия договор може да се уговори повече от едно работно място при дистанционна работа. Това гласи текстът на приетите на второ четене промени в Кодекса на труда.

Нововъведенията касаят дистанционната работа и са свързани както с работното място, така и с т.нар. “информационни системи за алгоритмично управление” и “автоматизирана система за отчитане на работното време”.

Друга промяна в Кодекса на труда гласи, че работодателят може да променя мястото на работа за не повече от един месец годишно, като това става с писмено съгласие на служителя.

Според експерти от ИТ сектора, приетите от парламента промени в Кодекса на труда по предложение на Божидар Божанов могат да се определят като крачка в правилната посока, но съвсем не достатъчна. По-песимистичната оценка е, че нововъведенията не отразяват реалната ситуация и са предпоставка за нарушения, и от страна на работодателя, и от страна на служителя, както и че законът ще се спазва само формално.

Извън закона остава възможността служителите да работят от място, което предварително не са посочили като работно място – т.е. от уютно кафене, споделено работно пространство в планината или на плажа и т.н.

Освен, че работното място, извън офиса, трябва да бъде одобрено от работодателя, служителят, работещ от разстояние, е необходимо да предостави на работодателя в писмен вид характеристиките на работното си място, именно “помещение в дома на работника или служителя или в друго помещение по негов избор извън предприятието, където се извършва работата”.

От своя страна работодателят следва да информира служителите си относно изискванията за организация на работата и за безопасните и здравословни условия на труд. Успоредно с това законодателят запазва правото на работодателя на достъп до работното място със задължително предварително уведомяване на работника.


ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 1

ГЛЕДАЙТЕ: ИТ Индустрията във Варна – част 2 | Епизод 2 | The BIG TECH #BG | DevStyleR


Прочетете още:
1. От Акции до Криптовалути – В Какво Инвестират ИТ Хората в България?
2. Калоян Георгиев: Най-Хубавите Технологични Неща се Създават в Екип
3. Искрен Александров: При Отборната Игра в Hack TUES Няма Място за Его


Последвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,