27 април, 2024

Калоян Георгиев e на 19 години от София. В момента е първи курс студент в Американския университет. Завършва Технологично училище „Електронни системи“ към ТУ-София (ТУЕС) преди една година, като училището му дава основите по програмиране, показвайки му колко интересен е технологичният свят. Калоян има интересна история и опит с Hack TUES. Първият му хакатон, в който участва е Hack TUES 365. Преживяването толкова много му харесва, че се присъединява към организационния екип на Hack TUES 8. Поставя си за цел да спечели следващото издание – Hack TUES 9 и го прави. Калоян има познания в сферата на вградените системи, с които всъщност са били свързани стажа и работата му в 11-ти и 12-ти клас, както и дипломната му работа.

С Калоян си говорим за страстта му към технологиите, която се превръща в образователен и професионален път, за победителите в Hack TUES и качествата, които трябва да притежават, за да се отличат от останалите, както и за това какво липсва на младите хора днес, за да изградят една наистина успешна кариера в технологичната индустрия. Това и други любопитни теми, прочетете в интервюто. 

Как и кога всъщност се запали по технологиите, би ли ни разказал?

От дете имам афинитет към технологиите. Когато бях много малък, между 3 и 4 годишна възраст можех да играя различни игри на лаптопа на родителите ми. Още тогава се роди интересът ми как работят компютрите. В ранните ми тийнейджърски години играех много видео игри. Тогава бях супер запален и то не само по видео игрите, а вече и по това как работят компютрите. Беше ми интересно как мога да си направя сам видео игра, уебсайт и т.н. Да, винаги технологиите са ми били интересни.

Кои програмни езици познаваш? Имаш ли фаворити сред тях?

Познавам доста програмни езици, сред които C, C++, Java, Python и т.н. Езикът за програмиране, с който съм правил доста интересни неща и съм писал системни програми за Linux е C. Може да се каже, че това ми е фаворитът.

Ти си сред победителите на Hack TUES. Би ли ни споделил на какво те научи участието ти в хакатона и кой е най-запомнящият се момент от него?

Това не е първият хакатон, в който участвам. Преди това съм участвал в още няколко. През всичките години, в които съм бил в тази среда, в която се организират хакатони, няма как да ги пропусна. От тях научих страшно много, както и от средата, в която имах възможност да се развивам, а именно ТУЕС. Това, на което ме научи самото състезание е, че най-хубавите неща се правят в екип и не се правят от един човек, както и че с много работа се постигат много неща.

Какъв трябва да е профилът на победителя в Hack TUES? Какви качества и умения трябва да притежава един участник, за да спечели хакатона?

На първо място трябва да е отборен играч. Знаете, че в хакатона се участва с отбори до 5 човека и самият факт, че може да разчиташ на толкова хора, да си помагате и да обсъждате заедно идеите е наистина страхотна възможност. Едно много голямо преимущество пред другите. Разбира се победителят трябва да бъде запален по технологиите и техническите решения, защото те са в основата на хакатона. Много се ценят знанията и по съвременните технологии. Хубаво е да си на гребена на вълната с най-новите неща и да се интересуваш от тях. Друго нещо, което е важно е да си упорит, защото нещата в повечето случаи не стават от първия път. Особено при мащабен хакатон като Hack TUES.

Върху какво повече трябва да работят младите хора днес, за да изградят една наистина успешна кариера в технологиите? Според твоите наблюдения какво им липсва?

Много от младите хора подценяват колко е важно да изпитваш наистина интерес към това това, което правиш. В техническата работа и в програмирането има доста учене. Да, някои хора си мислят, че е доста лесно да си зад бюрото по 8 часа на ден, но всъщност тази работа е свързана с много стрес, защото има крайни срокове, проекти на високо ниво и т.н. Именно за това е важно наистина да правиш нещата с интерес. Важно е да си помислиш дали това ти харесва. Само така може да си успешен в това, което правиш. Другото, което е важно да се отбележи е, че много от тях подценяват меките умения – т.е. уменията, които не са технически. Независимо в коя сфера се развиваш, от голямо значение е това да може да се разчита на теб, да бъдеш коректен и да държиш на думата си. Важно е да си активен. Да си държиш на думата и това да бъдеш активен и упорит и да правиш всичко от само себе си. Това са най-важните неща според мен.


Кои са качествата, които ти помагат да вървиш нагоре по стълбичката на успеха и да изградиш една хубава кариера в технологичната индустрия у нас?

Всичките ми успехи в живота до момента са плод на много упоритост. Дори и да съм имал по-предизвикателни моменти и нещата не винаги да са се получавали, аз винаги съм продължавал напред и така правя и до днес. Това е много важно. Отново ще се повторя с горния въпрос, но много е важно да си активен. Старая се постоянно да правя нещо и да надграждам уменията си. Друго важно нещо е любопитството. То е свързано с активността, защото ти помага постоянно да се интересуваш от нещо. Важно е човек да се развива и да подобрява всеки ден себе си и като човек, и като професионалист.

Как се виждаш в бъдеще след 5-10 години?

Ако преди 5 години някой ме беше попитал къде ще съм днес, нямаше да мога да отговоря. След 5 години може и да се развивам в технологичния сектор. Това е работа, която на мен ми харесва и ми доставя удоволствие. Мечтая един ден да основа собствена технологична компания. Да, звучи наистина доста смела мечта, но смятам, че с много труд, амбиция и постоянство няма невъзможни неща. Ние сами поставяме ограниченията за възможностите, които имаме. Всичко можем, само трябва да го осъзнаем.


ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 1

ГЛЕДАЙТЕ: ИТ Индустрията във Варна – част 2 | Епизод 2 | The BIG TECH #BG | DevStyleR


Прочетете още:
1. В Динамичния ИТ Свят Трябва Адаптивност за Успешна Кариера
2. От Акции до Криптовалути – В Какво Инвестират ИТ Хората в България?
3. ТОП 3 Ключови Елемента при Стартиране на Кариера като QA Специалист


Последвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR