28 април, 2024

Християн Радев завършва Технологично училище „Електронни системи“ към ТУ-София, паралелка „Системно програмиране“ през 2023 г. Понастоящем е студент в Техническия университет – София, специалност „Компютърно и софтуерно инженерство“, а от близо една година работи като front-end developer.

Християн Радев

Християн споделя, че ТУЕС е училището, което го изгражда не само като професионалист, но и като човек. През петте години в него той се запознава с безброй мислещи и добри хора, получава ценни знания и това му помага да се ориентира професионално, въпреки крехката си възраст. Определя последните си години в ТУЕС като специални и често мечтае отново да учи там, дори и за една година.

Християн Радев е сред победителите в миналогодишното издание на Hack TUES. Пред DevStyleR той споделя любопитни моменти от участието си, както и разкрива какви качества са нужни, за да победиш силната конкуренция. Разказва ни и за подкрепата на родителите, която е изключително важна, както и други интересни теми, които ще прочетете в интервюто от първо лице.

Спомняш ли си кога за първи път прояви интерес към технологиите?

Винаги съм харесвал света на технологиите. Още от дете проявявам интерес към компютрите. Може би вече за по-професионално развитие в тази сфера се ориентират в седми клас, когато трябваше да избера училището, в което да продължа образованието си. Избрах да уча в Технологично училище „Електронни системи“ към ТУ-София. И да, още от този момент са засили интересът ми към технологичната сфера.

Как реши да се развиваш както в образователен, така и в професионален аспект в #tech света? Получи ли подкрепа от семейството ти?

Родителите ми винаги са ме подкрепяли и давали пълната свобода да избера с какво искам да се занимавам. Винаги са били плътно зад мен и зад това, което аз желая. И не само те. Сестра ми и приятелите ми също ме подкрепят.

Какви програмни езици познаваш и кой е твоят фаворит като програмен език или пък като технология?

В ТУЕС научих много езици, сред които Python, C++, Java. През последните 2 години се насочих основно към JavaScript света – JavaScript, TypeScript, NodeJS, Express, React, Angular, React Native и общо взето всичко, което е базирано на JavaScript. За мен JavaScript е може би наистина най-приятното място за един програмист.

Кой е най-интересният момент от участието ти в миналогодишното издание на Hack TUES?

Най-интересният момент беше тогава, когато последната вечер преди оценяването, се бяхме събрали отбора, за да може да си довършим работата и в един момент всичко спря да работи. И това продължи дори няколко часа след полунощ. По-големият парадокс бе, че ние трябваше да сме първи на следващия ден при журирането, което означаваше, че трябва да сме там в 08:00 ч. Спомням си тогава, че легнах чак в 06:00 ч. сутринта и успях да поспя единствено 40 минути. В 07:00 ч. сутринта все още нищо не работеше. Около 08:00 ч. абсолютно всичко отново заработи. Беше много странно. Въпреки притеснението, това беше един от най-интересните моменти за всички дни по време на участието ми в хакатона.


Какви качества трябва да притежава победителят в хакатона, за да се отличи от останалите?

Едно от най-важните неща е човек да може да работи в екип. Ако искаш отборът ти да спечели, трябва екипна работа. Трябва всеки да може да разбира от неговото си или да бъде достатъчно добър. Да може да разбере нещо бързо и да може да го приложи, както в случая се случи при нас с някои неща, които имаше да пишем. Също е важно да прояви търпение, както и голямо желание и вяра, защото без желанието и без вярата нищо не е постижимо, независимо от сферата, в която се развиваш.

Какви качества трябва да притежават младите хора днес, за да изградят успешна кариера в технологиите?

Със сигурност трябва да притежават критическо мислене. Да знаят кое нещо е вярно. Кое нещо е добро. Трябва да следват добрите конвенции на хората, които знаят, имат доста повече опит от тях. Отново трябва да имат доста търпение, защото програмирането не е просто писане на код. Програмирането е съвкупност от много неща, в които някой път се изисква прекалено много търпение. Например, когато се срещне проблем. И какво още би им било нужно? Постоянно желание за учене на нови неща. ИТ светът се променя всеки ден. Един ден дадена технология се използва, но след една година тя няма да е толкова актуална. Излизат нови технологии и framework-ци. Този свят е динамичен и човек трябва да е доста приспособим, за да може да има успешна ИТ кариера.


Как се виждаш в бъдеще след 5-10 години? За какво мечтаеш? Какви цели искаш да постигнеш в следващите 5-10 години?

Виждам се като доста сериозен кадър на пазара за програмисти. Искам да завършва образованието си и да завърша дипломната работа, която в момента продължавам да я пиша, за да може да бъде пусната на пазара и да бъде използвана от хората. Силно се надявам в следващите 5-10 години това нещо да бъде един много, много използван проект. Много успешен, който да бъде разпознаван от всеки.


ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 1

ГЛЕДАЙТЕ: ИТ Индустрията във Варна – част 2 | Епизод 2 | The BIG TECH #BG | DevStyleR


Прочетете още:
1. От Акции до Криптовалути – В Какво Инвестират ИТ Хората в България?
2. Искрен Александров: При Отборната Игра в Hack TUES Няма Място за Его
3. ТОП 3 Ключови Елемента при Стартиране на Кариера като QA Специалист


Последвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR