28 април, 2024

Искрен Александров е бивш възпитаник на Технологическо училище „Електронни системи“ (ТУЕС). В момента е първи курс в университета ФонтисFontys University of Applied Sciences в Нидерландия и изучава специалността “Компютърни науки”.

Искрен Александров

Още от дете, Искрен проявява особен интерес към компютрите и технологиите. Той обича да експериментира и да създава нови неща. Започва да навлиза в #tech света с курсове по Лего роботика, а днес е изключително запален по изкуствения интелект.

Освен към технологичната сфера, Искрен е любопитен и за това какво се случва в startup света и този на предприемачеството. Той създава нови продукти, полезни на обществото. Освен любовта към технологиите, обича да спортува тенис и фитнес, както и да се наслаждава на красотата на природата.

Искрен е сред победителите в миналогодишното издание на Hack TUES. Днес, с него си говорим за това какви качества и умения трябва да притежават победителите в хакатона. Споделя ни и защо отборната игра в мащабно състезание като Hack TUES е от голямо значение и как в нея няма място за его. Искрен ни разказва и за началото на своето приключение в #tech света и как интересът към технологиите може да се превърне в основа за добро бъдеще в тази сфера. Тези и много други теми, прочетете в интервюто от първо лице.

Спомняш ли си първия път, когато прояви по-силен интерес към технологиите и кога беше това?

Всичко започна от математиката. Още от първи клас и дори преди това, имах голям интерес към нея. Родителите ми ме записаха на допълнителни уроци по този предмет. Във втори клас вече посещавах курсове по математика в Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ (СМГ). По-късно интересът ми към математиката прерасна в интерес и към технологиите. Началото на това даде един курс по Роботика, който се състоеше от ЛЕГО роботика. Тоест Lego кубчета, като там идеята беше, че присъстват механиката и софтуерът в цялостната концепция. Имах възможност да построя роботи, които бяха и донякъде автономни и които трябваше да се програмират, за да се движат. Спомням си, че бях много горд с един робот, който можеше да решава Рубик кубче.

Именно това даде начало на моето приключение с технологиите. Като по-късно се трансформира в игри, което е доста типично за момчета на тази възраст. Играех много игри. Дори се опитвах да правя игри с платформа, която тогава бе доста популярна – Scratch. Тя ти помагаше с кубчетата да програмираш как визуално могат да се местят или движат картинки. Въпреки че беше нещо като мини прототип на игра, беше наистина много интересно и вълнуващо. Прекарвал съм седмици пред компютъра, за да създавам тези неща.

Животът наистина си ме пое в тази посока и в момента се развивам в технологичната индустрия. И денят ми изглежда абсолютно по същия начин, само че вместо игри имам софтуери за програмиране на екраните си вече.

Бях много любопитен и изпитвах особена страст към игрите, в които можеш да комуникираш с други играчи. Включително и тези игри, които включваха и търговия. Сферата на продажбите и маркетинга също са ми много интересни. И въпреки че упражняваш подобни умения в една игри, всъщност това ти помага много и в живота. През последните 2-3 години проявявам доста силен интерес към предприемачеството и активно се развивам в тази посока.

Ти си сред победителите в хакатона. Какви качества и умения разви по време на участието ти в Hack TUES и кой е най-запомнящият се момент от всичко?

Интересен детайл преди да разкажа какви качества съм развил и усвоил, включително останалите участници от хакатона, че това абсолютно е моето нещо. Още първата година, когато бях в 8 клас и бях доста объркан, се записах на хакатона. От тогава до сега, всяка година съм част от Hack TUES. Първият ми хакатон, тоест в осми клас, спечелихме за най-добър embedded проект, който имплементира хардуер в него. Беше страхотно усещане и именно това ме задържа през цялото време в TUES. Осъзнах, че това е най-гениалното и забавно нещо, което може да правиш с времето си. Да се събираш с купчина “свои” и да създавате нещо за кратък период от време. Когато разполагаш със срок от 3 дена, наистина задачата ти влиза под кожата и те кара да надвишаваш своите очаквания и това как си се виждал преди това.

А относно уменията, смятам, че те важат за всички, независимо дали си успял да грабнеш наградата. На първо място е отборната работа, която те кара да започнеш да работиш по-ефективно от другите хора. Когато работиш в отбор е важна комуникацията, както и винаги да стигнете със съотборниците до едно общо мнение и да се спрете на една технология. Тезата ми е, че в технологичния свят нещата могат по много различни начини да се направят и много хора предпочитат техния си начин. И трябва всичко това да се обсъди с останалите участници в отбора. Следователно всеки един трябва да покаже повече разбиране.

 

Трябва да оставиш егото в джоба си, както се казва. Другото, което е свързано с това, е критичното мислене. Това е умение, което се развива, когато пак имаш такава времева рамка. Критичното мислене ти помага да оставиш идеите, които са ти хрумнали за 5 минути и да се съсредоточиш повече върху това как продуктът или проектът ти ще впечатлят журито и останалите участници. За това се изисква много добра преценка. И третото най-важно качество на такива събития е лидерството. Всеки е лидер в един отбор.

Много, много е важно, когато целия ти екип е загубил дух и е изморен от програмирането, да се обърнеш към екипа си, да ги нахъсаш и да им дадеш правилната посока, в която да продължат да работят. Тази лидерска позиция се върти константно из участниците в тези 3 дни, което е интересен феномен. Следователно всеки един трябва да ги придобива тези качества и да не се отказва.

Би ли ни споделил какви технологии и програмни езици познаваш и имаш ли си любими сред тях?

Знаете ли, че повечето програмни езици си приличат по синтаксис и по начин на работа. Приличат си също и по начин на действие, всичко, каквото се случва зад терминала, върху който пишеш. Тоест няма особено значение какви са програмните езици или пък технологиите. През годините съм се сблъсквал с десетки от тях. В личен план имам повече опит с Java, защото имам малко опит и като Java програмист.

Възможно ли е младият човек да изгради успешна кариера в технологиите у нас?

Абсолютно, абсолютно възможно! Младите хора са много отворени към новото. Особено в днешно време, когато всичко ти е на няколко клика разстояние. Много по-лесно е с инвестирането на няколко месеца учене да изградиш една много добра основа знания. Разбира се, всичко зависи и от самия човек. Има хора, които не са с толкова развито логическото мислене, но пък за сметка на това са по-креативни и т.н.

Би ли избрал да се развиваш професионално в ИТ индустрия в чужбина пред това да останеш в България? Ако трябва сега да избираш, кое поле за развитие би избрал? Нашето или в световен мащаб?

В момента съм първа година в университета в Нидерландия и уча Компютърни науки. За съжаление в България все още има какво да се подoбри относно технологичното образование. Би било чудесно ако в близките години университетите започнат да работят с по-новите технологии, които сега са модерни. Въпреки това обаче ако човек има желанието да се развива и учи, освен университета, може да използва и много други допълнителни източници на информация, платформи или да се запише на курсове, например, и т.н., с които да се запознава с новите технологии и като цяло със спецификите на технологичната индустрия. По този начин той няма да бъде чак толкова незапознат с новото.

Как се виждаш след 5-10 години?

Има много сфери, в които бих искал да се развия като професионалист. Напоследък предприемачеството е много интересна област за мен. Мисля, че е много интересен светът, който стои между предприемачеството и технологиите, тъй като ти позволява да създаваш много неща. Например с умения по програмиране може да създадеш един съвсем обикновен сайт и с умения по предприемачество с този сайт може да достигнеш до стотици хиляди души и да валидираш моментално някоя твоя идея, която те влече, с което искаш да се занимаваш или, с което искаш да промениш света.

Така че, виждам себе си да се занимавам точно това. Друго нещо, което много искам да започна да правя през следващите години, е като се установя малко по-добре финансово, да пътувам по целия свят. Това е една моя много искрена мечта.


Гледайте Първа Част на Уебинар “Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии” 

Гледайте Втори Епизод “ИТ Индустрията във Варна – Компании, Кариера, Бъдеще” от документалната поредица The BIG TECH на DevStyleR.


Прочетете още:
1. Лъчезар Топалов: Проектите, Практиката и Състезанията са Тези, които ни Правят Истински Програмисти
2. ТОП 3 Ключови Елемента при Стартиране на Кариера като QA Специалист
3. Kin + Carta получи сертификат Great Place To Work за всичките си офиси в 8 държави


Следвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR