28 април, 2024

Лъчезар Топалов е възпитаник на Технологично училище “Електронни системи” към ТУ – София (ТУЕС). В момента изучава специалност “Компютърно и софтуерно инженерство” в ТУ-София. През 2023-та Лъчезар и отборът му печелят първото място на деветото издание на Hack TUES – най-голямото състезание за програмиране, организирано от ученици за ученици. Година по-късно, той отново е част от Hack TUES 10, този път в ролята и на ментор.

Колко силна може да бъде любовта към училището, което ти е дало основата за началото на една вълнуваща #tech кариера, и как благодарността, която изпитваш към него с времето не избледнява, а напротив – става все по-силна. Защо една общност може да бъде от толкова голямо значение и какви качества трябва да притежават участниците в хакатона, за да го спечелят. Всичко това и още интересни въпроси може да откриете в интервюто ни с Лъчезар Топалов.

Спомняш ли си кога за първи път прояви по-силен интерес към #tech света и кога беше моментът, в който осъзна, че искаш технологичната сфера да е тази, в която да се развиваш и в образователен, и в професионален аспект?

Винаги съм изпитвал интерес към технологиите. Разбрах, че ми се отдава и ми харесва да работя в тази сфера, когато влязох в ТУЕС. Училището ми даде перспектива, която нямаше как да получа извън него, и ми даде възможностите да се науча на нещата, които не съм знаел преди. ТУЕС ме направи този програмист, който съм в момента. Както и училището е причината да съм сред победителите в миналогодишното издание на хакатона – Hack TUES 9.

Кой най-силно те подкрепи, когато разбра, че искаш да се занимаваш именно с това?

Подкрепиха ме родителите ми, съучениците ми и разбира се – учителите. ТУЕС е една безкрайно голяма общност от невероятни хора. Точно тези хора ме подтикваха и научиха на толкова много неща, които днес знам.

Познаваш ли програмните езици? И ако да – би ли споделил кои?

Да, познавам доста програмни езици. Може би най-добре познавам TypeScript и също JavaScript. Първият използвам най-много в проектите, върху които работя както в личен, така в професионален план. Друг език за програмиране, който добре познавам е Swift. На него най-често се пишат приложения за операционната система iOS. Между другото в моята професионална кариера имам опит и като iOS програмист.

Третият език, който добре познавам е Java. Останалите езици, които знам, но не използвам толкова често в моите лични проекти са C, C++ и т.н. Познавам и технологии като HTML, CSS. Много добре познавам форматите за конфигуриране на Docker Container-и, Kubernetes cluster-и и т.н.

Ти си сред победителите от миналогодишното издание на Hack TUES. С какво те привлече хакатонът, за да се впуснеш в това приключение?

Имам доста обширна и интересна история с хакатона. Участието ми в Hack TUES 9 е може би второто ми участие като участник в него. Бях сред организаторите на Hack TUES 8. Бих казал, че имам доста позитивно развитие в този аспект от участник към победител, а сега съм ментор – в Hack TUES 10. Винаги съм искал да участвам и като участник и като организатор, защото вярвам, че това е най-добрият начин един туесар да се научи да програмира – когато от една страна се състезава със своите съученици, а от друга страна работи в екип със своите най-близки приятели. Развиването на проекти, практиката и състезанията са това, което ни правят истинските програмисти. Обстановката в хакатона е прекрасна, защото може да се състезаваш със свои приятели.

Какво трябва да притежават участниците в Hack TUES, за да впечатлят журито и да се наредят сред първите места?

Със сигурност трябва да премахнат от себе си всякакви форми на притеснения, на задръжки, така че да могат да изнесат възможно най-хубавата и впечатляваща презентация. Трябва упоритост, и трябва много, много хъс. Хъс, който да те поддържа в нощите и в дните, когато трябва да се научи нещо ново и бързо. Само с тези качества човек може да построи проект, който да впечатли журито и да представи презентацията, която да бетонира отлична оценка.

Би ли споделил кой е най-запомнящият се момент от твоето участие в хакатона?

Със сигурност беше, когато формулирахме идеята за нашия проект. В първия ден все още нямахме добра представа какво да направим и обсъждахме помежду ни, заедно с нашия ментор кой от трите проекта, които бяхме обсъждали е най-добрият избор, с който може да направим добро впечатление. Съвсем спонтанно ни дойде идеята за една услуга, която да може да тества служителите дали са уязвими от социално инженерство, само че с използването на изкуствен интелект. И докато обсъждахме тази идея, аз написах основата на кода, който ни спечели първото място. Едно много, много бързо написано приложение, което правеше фундаментите на нашето приложение, което комуникираше с услугите, които OpenAI предлагаха тогава. Стана ясно, че е възможно и ние да генерираме имейли, които да звучат като написани от човек, дори като написани от твой приятел или колега, със същия стил на писане, съкращенията, който той използва и т.н. За 10 минути успяхме да валидираме цялата идея.

Какви бяха първите ти емоции след победата в хакатона?

Със сигурност първите емоции бяха на невероятна гордост, и следващите емоции бяха на невероятна благодарност, която изпитвам към общността, училището и хората, които правят такива събития като Hack TUES възможни. Точно в онези моменти на гордост и благодарност аз осъзнах, че трябва да предам моите знания, които съм научил през годините в ТУЕС, това което съм научил като организатор и като победител, на следващите поколения, които сега са моите ученици.

Какви качества трябва да притежават представителите на поколение “Z” днес, за да изградят успешна кариера в технологиите?

Едно от най-трудните неща за програмистите, които в момента се учат да бъдат такива е изкуственият интелект. От една страна е удобен инструмент, който ни помага да пишем код, но от друга страна ни лишава от възможността да се учим от нашите грешки. Да разбираме чрез тях кое е правилно в програмирането и кое не е правилно. Затова едно качество, което бъдещите поколения трябва да имат е търпение. Дори и дадено нещо да не стане перфектно от първия път, е необходимо да проявят търпение, да се вгледат в себе си и в работата си. Да не прибързват да използват ИИ инструменти, докато не се научат те самите да оценяват кода, който пишат. И да се поучат от собствените си грешки, които са най-добрият учител.

Как се виждаш след 5-10 години?

Надявам се в бъдеще да съм все още учител в ТУЕС. Разбира се, много бих искал след 5-10 години да се обърна назад в професионален план и да видя една много позитивна и ползотворна кариера, през която съм показвал и продължавам да показвам на новите програмисти само и единствено най-доброто, както и да ги уча на най-доброто. Надявам се също и да съм завършил университета, в който уча сега, както и да съм се потопил в по-дълбокото изучаване на компютърната наука.


Очаквайте Част 1: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии

Гледайте Втори Епизод “ИТ Индустрията във Варна – Компании, Кариера, Бъдеще” от документалната поредица The BIG TECH на DevStyleR.


Прочетете още:
1. Над 210 Кандидати за 24 Часа за Безплатния Курс по Софтуерно Тестване
2. Иван Хинов: Навремето Геймингът Беше Ниша, Сега е Част от Нашия Живот
3. В Програмния Код Има Изкуство, Винаги Търся Красотата


Следвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR