27 април, 2024

Данаил Йорданов завършва Технологическо училище „Електронни системи“ (ТУЕС) през 2023 г., а в момента е студент в ТУ-София. Занимава се с програмиране от около 7 години, като последните 2 – професионално.  Освен към програмирането, той проявява силно любопитство и към предприемачеството и блокчейн технологиите.

Данаил е сред миналогодишните победители в Hack TUES. В интервю за DevStyleR той говори повече за това с какво младите хора биха впечатлили професионалистите от ИТ сектора, които имат години опит зад гърба си и какво е необходимо днес, за изграждането на една наистина успешна кариера в технологиите, в която съмненията във възможностите си и неувереността не съществуват.

Как и кога разбра, че технологиите са “твоят” свят?

Още от ранна детска възраст имах интерес към компютрите, играейки игри. Технологиите бяха следващата естествена стъпка. Интересното тогава бе, че исках да стана повече видео монтажист, отколкото програмист.

Какви програмни езици и технологии познаваш?

Насочил съм се към Back-end технологиите, като още от осми клас започнах да опознавам Python и framework-ове, с които могат да се разработват Back-end приложения. След това се насочих към Node.js и библиотеки като Express или NestJS. За тези технологии имаше повече отворени позиции в България, като първата ми работа и сегашната са свързани с тях. От известно време съм се насочил към малко по-различна сфера – блокчейн технологиите с езика Solidity. На този етап той ми е най-интересен, защото е доста по-различен от това, с което съм се сблъсквал и в училище, и на работа. А любим език ми е Node.js.

Ти си сред победителите на миналогодишното издание на Hack TUES. Според теб какви умения и качества трябва да притежават участниците, за да се наредят сред победителите в хакатона?

Най-важните качества са презентационните умения. След това са техническите умения, като голямо предимство са и бизнес уменията. Знаете ли защо? Защото ако в един хакатон сме помислили малко и върху бизнес идеята, показваме, че се опитваме да решаваме някакъв реален проблем и че продуктът ни може да бъде приложим в реална среда. Според мен основната причина, поради която ние спечелихме хакатона е презентацията.

Какви качества трябва да притежава младият човек днес, за да изгради успешна кариера в технологичната индустрия и да впечатли професионалистите от ИТ сектора, които имат години опит зад гърба си?

Най-важното нещо е човек да може да влага изключително много часове, прекарани в работа и учене. Пазарът се пренасища от кадри и за да изпъкнеш трябва да нямаш проблем да прекараш целия си ден в учене и то в продължение на месеци. Истината е, че повечето хора, които започват, влагат някакъв минимум брой часове за подготовка и това ги прави недостатъчно добри. И намирането на хубава работа по този начин е много трудно. От друга страна, тези хора, които са целеустремени и посвещават всяка една свободна минута за работа, могат да постигнат наистина много. Важно е човек да може консистентно да влага фокусирани часове труд, за да успее.


Кой е най-специфичният аспект от #tech света за теб?

Винаги нещото, което ме е палило отвътре е, че в тази сфера имам възможността сам или с малък екип от хора да изградя продукт или услуга, която наистина да решава проблеми и да остави отпечатък на света.

Какъв съвет би дал на всички ученици и студенти, и изобщо на всички млади хора, които искат да се развиват в IT индустрията, но нямат достатъчно увереност и самочувствие?

Ще споделя от личен опит. Това, което ми помагаше през цялото време да не се отказвам е, че се оглеждах около себе си и виждах технологии навсякъде около мен. Това ми даде увереност, че съм на прав път, и че има смисъл от това, с което се занимавам. А самочувствието ми в техническите умения го изградих с много учене и с разработване на проекти. Хората се чувстваме неуверени, когато не знаем достатъчно. Това е единственият начин да бъдем уверени – с много учене и надграждане.


ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 1

ГЛЕДАЙТЕ: ИТ Индустрията във Варна – част 2 | Епизод 2 | The BIG TECH #BG | DevStyleR


Прочетете още:
1. Промените в КТ: Дистанционна Работа с Повече от 1 Работно Място
2. От Акции до Криптовалути – В Какво Инвестират ИТ Хората в България?
3. Калоян Георгиев: Най-Хубавите Технологични Неща се Създават в Екип


Последвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR