27 април, 2024

Конференцията започна с думите на г-н Хуан към присъстващите, че “това не е концерт”

Главният изпълнителен директор на NVIDIA Дженсън Хуанг представи някои от най-новите технологии и актуализации по време на годишната конференция на компанията за ИИ – NVIDIA GTC.

ЗАПИШЕТЕ СЕ: Курс по Софтуерно Тестване с Възможност за Работа в Euro Games Technology

Една от първите технологии, които представи е най-новият чип за изкуствен интелект, за който се твърди, че може да изпълнява някои от задачите 30 пъти по-бързо от предишния.


В допълнение към чипа B200 “Blackwell” Дженсън Хуанг подробно описа нов набор от софтуерни инструменти.

Главният изпълнителен директор представи и платформата Blackwell. Тя представлява архитектура на графичен процесор за работа с генеративен изкуствен интелект. Според компанията платформата може да изпълнява “генеративен ИИ в реално време върху големи езикови модели с трилиони параметри при до 25 пъти по-ниски разходи и консумация на енергия в сравнение с предшественика си Hopper”.

“Генеративният ИИ е определящата технология на нашето време. Blackwell е двигателят, който ще задвижи тази нова индустриална революция. Работейки с най-динамичните компании в света, ние ще реализираме обещанието на ИИ за всяка индустрия”, коментира Дженсън Хуанг.

Blackwell се състои от шест технологии: чип с 208 милиарда транзистора, трансформатор от второ поколение, NLink от пето поколение, RAS двигател, двигател за декомпресиране и поддръжка на нови протоколи за криптиране на местни интерфейси.

Според NVIDIA Blackwell ще даде възможност за пробив в области като обработка на данни, инженерна симулация, автоматизация на електронното проектиране, компютърно подпомагано проектиране на лекарства, квантови изчисления и генеративен ИИ.

Очаква се редица компании да приемат Blackwell, включително AWS, Dell, Google, Meta, Microsoft, OpenAI, Oracle, Tesla и xAI.

NVIDIA представи и нов суперкомпютър – DGX SuperPOD, който се захранва от чиповете Blackwell. Според компанията всеки от тези Superchips осигурява 30-кратно увеличение на производителността за LLM изводи в сравнение с графичните процесори NVIDIA H100 Tensor Core.

“Новият DGX SuperPOD съчетава най-новите постижения на NVIDIA в областта на ускорените изчисления, мрежите и софтуера, за да даде възможност на всяка компания, индустрия и държава да усъвършенства и генерира свой собствен ИИ”, споделя главният изпълнителен директор.

Също така, SuperPOD предлага възможности за прогнозно управление, които помагат в намаляването на времето за престой и неефективност, като същевременно идентифицира проблемни области. Това му позволява да предложи стъпки за поддръжка, да регулира използването на изчислителни ресурси и да оптимизира и възобновява задачите.

“От доста време не съм виждал подобно нещо в технологичната индустрия”, казва Боб О’Донъл от Technalysis Research, пред BBC за конференцията на Nvidia и напредъкът в технологиите, които компанията постига.

Дженсън Хуанг сподели и за нова серия чипове за създаване на хуманоидни роботи, като покани няколко от роботите да се присъединят към него на сцената.

Компанията има 80% пазарен дял и се надява да затвърди господстващото си положение. Тя е третата най-голяма компания в САЩ, след Microsoft и Apple. Акциите ѝ са се покачили с 240% през последната година, а пазарната ѝ стойност достигна 2 млрд. долара миналия месец.


ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 1

ГЛЕДАЙТЕ: ИТ Индустрията във Варна – част 2 | Епизод 2 | The BIG TECH #BG | DevStyleR


Прочетете още:
1. Пловдивски Стоматолог Патентова Робот, който Може да Преглежда и Лекува
2. Узбекистан – Новата Аутсорсинг Дестинация?
3. Apple Преговаря с Google за Въвеждане на Gemini в iPhone


Последвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR