27 април, 2024

Узбекистан полага големи усилия, за да се превърне в новата атрактивна аутсорсинг дестинация, в която компании от цял свят да инвестират и да създават бизнес. Страната е домакин на тазгодишното международно събитие “Offshore Outsourcing Tour”, което стартира днес и ще продължи до 20-ти март. Събитието ще се проведе на две значими локации – столицата Ташкент и вторият по големина град Самарканд.

Инициативата се организира от Министерството на цифровите технологии на Узбекистан и IT Park Uzbekistan.

Целта на “Offshore Outsourcing Tour” е да представи на международните корпорации потенциалът на Узбекистан в областта на информационните технологии и аутсорсинга, както и да се покажат възможностите и инициативите, реализирани от правителството за насърчаване на инвестициите в страната.

Потенциалът на Узбекистан за Аутсорсинг Дестинация

През последните години Узбекистан се оформя като новата атрактивна аутсорсинг дестинация. Страната предлага безпрецедентни данъчни стимули, митнически преференции и различни програми за подкрепа.

От 2017 г. насам експортирането или износът на ИТ услуги е нараснал от 700 хил. долара до 344 млн. долара през 2023 г. Броят на резидентите с чуждестранен капитал в IT Park се е увеличил двадесет пъти през последните две години, достигайки 464 субекта, докато общият брой на резидентите на организацията възлиза на 1828 компании.

Една от най-големите цели на Републиката е до 2030 г. да изнесе ИТ услуги на обща стойност 5 млрд. долара, което представлява 14,5 пъти повече в сравнение с данните от 2023 г.

За осъществяването на тази цел допринася организирането на различни международни събития като “Uzbekistan Outsourcing Conference” и “Uzbekistan Tech Conference”.

Представителите на IT Park активно участват в международни събития в областта на информационните технологии, организират посещения с чуждестранни организации и корпорации, работят за подобряване на законовата рамка и създаване на по-благоприятни условия и възможности. Също така, се предприемат усилия за утвърждаване на Международния център за цифрови технологии “Enterprise Uzbekistan”.

“Offshore Outsourcing Tour” и Предимствата на Узбекистан за Създаване на Глобален Бизнес

В събитието “Offshore Outsourcing Tour” ще вземат участие над 200 представители на чуждестранни компании и организации, а участниците ще бъдат запознати с основните предимства на Узбекистан за глобални бизнес начинания. Част от тези предимства са свързани с висококвалифицирани служители, които владеят чужди езици; добри данъчни условия с 0 % ставка на корпоративния, социалния, имуществения и поземления данък, митнически преференции и нулева ставка на ДДС; програми за подкрепа; ИТ виза със срок до три години; възможност за създаване на бизнес само за 6-8 седмици, с услугата “One Stop Shop”, както и непрестанна подкрепа от страна IT Park през това време.

Събитието стартира днес в Ташкент. Говорители са Шерзод Шерматов, министър на цифровите технологии на Узбекистан и Фархад Ибрахимов, главен изпълнителен директор на IT Park Uzbekistan.

Първият ден включва провеждането на две панелни дискусии, в които ще се засегнат теми, свързани с развитието на талантите и иновациите в образованието и представянето на екосистемата на аутсорсинга в Узбекистан, очертавайки спецификите и интересите на ITES индустрията в страната.

Утре в Самарканд ще се проведе кръгла маса, посветена на ориентирането в пазара на ИТ аутсорсинг в Узбекистан. Участниците ще получат информация от експерти в бранша относно ключовите стъпки при установяването и осъществяването на бизнес в Узбекистан.

Последният ден от събитието е посветен на културна програма в Самарканд, включваща посещения на известни исторически забележителности.


ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 1

ГЛЕДАЙТЕ: ИТ Индустрията във Варна – част 2 | Епизод 2 | The BIG TECH #BG | DevStyleR


Прочетете още:
1. Clarifai Основава Съюз за AI Разработчици и Компании
2. Googlе ще Осигури Защита от Фишинг в Реално Време за Безопасно Сърфиране
3. CircleCI Пусна Нова Функция за Управление на Версиите


Последвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR