27 април, 2024

Пловдивският стоматолог д-р Христо Грозев патентова робот, който може да преглежда пациенти, предава Bulgaria ON AIR.

“Идеята беше да създам робот, който да бъде при пациента и да го обгрижва, а лекарят да се свързва с него по видеоконферентна връзка. Засега масово роботите са създадени за хората в медицината. Роботът функционира, но процесът по стандартизиране в медицината е много сложен и дълъг. Все още сме на фаза проучване. Идеята е пациентът да може да си го придобие за лично ползване, както си купува домакински робот или робот прахосмукачка”, споделя д-р Грозев за Bulgaria ON AIR.

Роботът е предназначен за изпълнение на функции в сферата на доболничната помощ. Той ще участва в комуникацията с лекарите, както и ще извършва определени изследвания и манипулации.

“Самият робот може да извършва определени дейности през PLC контролера. Лекарят управлява робота. Пета-шеста година се занимавам с това, изчел съм всевъзможна литература. Всичко е въпрос на лично финансиране, време и контакти с фирми, които са в областта на автоматизацията и роботиката”, каза още д-р Грозев в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR “България сутрин”.

Д-р Грозев споделя, че много от колегите му са скептично настроени за навлизането на роботите в стоматологичните кабинети.

В момента се работи върху опцията роботът да бъде персонализиран и монтиран до болничното легло на пациента.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR