29 април, 2024

Deepfake: От Just for Fun до Опасната Технология с Десетки Жертви в Интернет

Терминът „deepfake“ е създаден от думите „deep learning“ и „fake“. Дълбокото обучение (deep learning) е вид машинно обучение, базирано на изкуствени невронни мрежи, вдъхновени от човешкия мозък. Методът се използва, за да научи машините как да се учат от големи количества данни чрез многослойни структури от алгоритми.

Deepfakes обикновено използват компютърна мрежа за обучение, наречена вариационен автоматичен енкодер, вид изкуствена невронна мрежа, която обикновено се използва за разпознаване на лица.

Технологията “Deepfake” прилича на версията на фотошопа през 21-ви век,но е далеч по-опасна. Тя носи много отрицателни последици, тъй като продължава да напредва в сферата на изкуствения интелект. Deepfake често се контролира от група киберпрестъпници, които имат способността убедително да имитират други хора. Освен това тази платформа се използва за създаване на множество манипулирани видеоклипове, които изглеждат съвсем реални.

При неотдавнашен инцидент група киберпрестъпници създадоха фалшиво видео с лицето на Рашмика Мандан, южноиндийска актриса, и тялото на Зара Пател, британско-индийско момиче. Този видеоклип предизвика вълна от реакции в Боливудската общност.

Колко опасна е технологията Deepfake и кога е създадена прочетете на DevStyleR.ioHow Dangerous is Deepfake?

Гледайте Втори Епизод “ИТ Индустрията във Варна – Компании, Кариера, Бъдеще” от документалната поредица The BIG TECH на DevStyleR.

Слушайте новия подкаст на DevStyleR “Може ли да се доверим на Cloud Provider”.

Следвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Прочетете Още:
1. Актрисата Рашмика Мандана с Първи Коментар след като Стана Жертва на Deepfake
2. Марк Зукърбърг Пусна Умилителна Снимка със Съпругата си от Болницата
3. От Правец 8 в Детската Градина до Custom Development Manager в Milestone Systems

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR