29 април, 2024

Популярната индийски актриса Рашмика Мандана стана жертва на най-опасната технология до този момент Deepfake. Наскоро фалшив клип с актрисата, създаден с помощта на Deepfake завладя Интернет. На видеото се вижда как тя влиза в асансьор, облечена със спортен аутфит.

При по-внимателно разглеждане обаче се оказа, че това е deepfake – цифрово манипулирано видео. Фалшивият клип е толкова убедителен, че никой до този момент не се усъмнява в неговата достоверност и за кратко време успява да събере милиони гледания, а в X, известна преди като Twitter – гледанията са над 2,4 милиона.

Журналистът Абхишек Кумар споделя видеото в X, изразявайки своите притеснения относно необходимостта от нови правни и регулаторни мерки за борба с разпространението на фалшиво съдържание в Интернет.

Въпреки неприятния момент за Рашмика Мандана, тя сподели как се чувства след случилото се и благодари за подкрепата на хората.

“Чувствам се наистина наранена, че споделям това и трябва да говоря за фалшивия видеоклип с мен, който се разпространява онлайн. Подобно нещо като това е честно казано изключително страшно не само за мен, но и за всеки един от нас, който днес е предразположен към толкова много опасности, заради начина, по който се злоупотребява с технологиите.”

Първоначално видеоклипът беше споделен в Instagram преди около месец, но с друга жена на име Зара Пател. Няма доказателства, които да сочат, че Пател е участвала в създаването на deepfake видеото.

“Днес, като жена и като актьор, съм благодарна на семейството, приятелите и всички добри хора, които ме защитиха и подкрепиха. Но ако това ми се беше случило, когато бях в училище или в колежа, не мога да си представя как бих могла да се справя с това. Трябва да се заемем с този проблем като общност и то спешно, преди повече от нас да бъдат засегнати от подобна злоупотреба със самоличността”, допълва още актрисата.

Пател не закъсня с коментар по случая и сподели стори в профила си в Instagram, в който изразява своите притеснения за бъдещето на нежния пол. “Притеснявам се за бъдещето на жените и момичетата, които сега трябва да се страхуват още повече да се показват в социалните медии”.

Може да видите оригиналното видео сравнено с фалшивото на DevStyleR.ioActress Rashmika Mandanna With First Comment After Becoming A Victim Of DeepFake

Гледайте Втори Епизод “ИТ Индустрията във Варна – Компании, Кариера, Бъдеще” от документалната поредица The BIG TECH на DevStyleR.

Слушайте новия подкаст на DevStyleR “Може ли да се доверим на Cloud Provider”.

Следвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Прочетете Още:
1. Марк Зукърбърг Пусна Умилителна Снимка със Съпругата си от Болницата
2. Ник Холт за ЛГБТ Лидерите в TECH Индустрията: Не Можеш да Бъдеш Това, което не Виждаш
3. 7 Неща, които Трябва да Направите Преди да Стартирате Бизнес

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR