27 април, 2024

Антон Полименов е Engineering Manager в Milestone SystemsИма 13-годишен професионален опит в IT сферата. Започва като .NET програмист, а в компанията е от 8 години. Присъединява се в новосформирания Custom Development екип като разработчик, а от 5 години ръководи екипа и отговаря за развитието му.

Антон, завършил си Математическа гимназия “Д-р Петър Берон” в град Варна, а след това ФМИ в Софийски университет? Как се породи интересът ти към технологиите?

Интересът ми към технологиите се зароди в много ранна детска възраст. Бях в последна група в детската градина, когато моите родители ме записаха на „Информатика“ в „Център за работа с деца“ в родния ми град Созопол. По това време там използвахме Правец 8. Зареждахме DOS от 8-инчови дискети (защото тези компютри нямаха хард диск) и се радвахме на нещата, които правим. Впоследствие на мода бяха компютърните клубове, където прекарвах цели дни. Помагах и се учех да поддържам компютрите в тях. След това се запалих по компютърните мрежи, тъй като първата такава (използваща коаксиални кабели с BNC конектори и, в най-добрия случай, 10/100 Mbit Combo мрежови карти) тепърва се изграждаше в родния ми град. Помагах на местния интернет доставчик в изграждането и поддръжката на мрежата от чист детски интерес. Някъде около 2001 година се запали и моят интерес към програмирането. По онова време беше много модерно да се „коди“ на C++. По стечение на обстоятелствата обаче аз започнах да програмирам на Visual Basic 5. Не разбирах защо C++ е по-модерен, при положение, че всичко ставаше в пъти по-лесно на Visual Basic. Успоредно с това развивах и интереса си към компютърните мрежи, като завърших Cisco академията във Висшето военноморско училище във Варна през 2007 година. След като започнах да уча в Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ участвах в множество състезания и олимпиади по информатика, информационни технологии и компютърни мрежи. Едни от най-големите ми успехи са Националната олимпиада по информационни технологии през учебната 2007/ 2008 година, където бях финалист и получих служебна бележка за постигнати отлични резултати, която можеше да ми послужи за кандидатстване в университет. Реших, че искам да продължа да развивам интереса си в програмирането и затова продължих да уча във Факултета по математика и информатика на Софийски университет със специалност „Информатика“. Завърших успешно през 2012 година, но първата си работа започнах в началото на втори курс като съвместявах ученето с граденето на кариера. За жалост това не беше много успешно и след 1 година работа се наложи да се фокусирам малко повече над ученето, за да наваксам с невзетите изпити. Следващата си работа започнах в началото на четвърти курс, като продължих да работя в същата фирма и след завършването си. За прекараните почти 5 години в тази фирма успях да се докажа като човек с много желание и интерес, който бързо се развива, като добих изключително много знания.

Работиш като Custom Development Manager в Milestone Systems и си в компанията вече 8 години. Би ли ни разказал повече за позицията си? Какво те мотивира да си всички тези години в компанията?

Milestone Systems е третият ми работодател. Започнах работа в компанията в един слънчев, есенен ден през месец октомври 2015 година. Започнах като Software Engineer в новосъздадения Custom Development екип. По онова време компанията беше значително по-малка, но бързо развиваща се и с много амбиции. Бързо се сплотихме като екип и се доказахме като изключително продуктивно звено на компанията. Бях изключително впечатлен от Milestone Systems като работодател, който инвестира много в служителите си и държи на фирмената си култура. Проектите и хората в компанията много бързо ме привързаха към компанията. Малко повече от година след започването ми бях повишен в Senior Software Developer. Бързото темпо на развитие на компанията налагаше и много чести преструктурирания. При поредното такова ми беше предложена позицията Engineering Manager на екипа, в който работех. Дилемата дали да приема беше много голяма за мен. Трябваше да реша с какво искам да продължа да се развивам. Milestone ми даде възможността да съчетавам „коденето“ с мениджмънта и така в началото на 2018 година вече бях Engineering Manager на Custom Development екипа. Новата позиция беше предизвикателство за мен. Трябваше да наема нови колеги, с които да се разшири екипът, като в същото време съчетавам програмиране, управление на хора и управление на проекти. Динамиката на работата в екипа, естеството на проектите, клиентите, продукта ни и колегите винаги са ме карали да се чувствам на правилното място. Времето ми, прекарано в компанията, се усеща като безкрайно приключение, на което се наслаждавам с всеки изминал ден.

Може ли да споделиш какъв е пътя до лидерската позиция? Какви качества трябва да притежава един софтуерен разработчик, за да е успешен?

Смятам, че лидерството, също както програмирането, е талант. Или го имаш, или го нямаш. Но дори и заложена, тази дарба трябва да бъде развита. Изискват се много усилия за това.

Най-важното качество за един лидер според мен е личността. Работата с хора изисква добри комуникационни умения. Няма как успешно да ръководиш хора, ако не можеш да се разбираш с тях. Това изисква изграждане на умения като слушане, разбиране на чуждата гледна точка и представяне на информация по начин, по който ще бъдеш разбран еднозначно.

Успехът на лидера може да се измери с успехите на екипа, който ръководи. За това е важно екипът да бъде единно звено, което лидерът да изгради. Това трябва да е човекът, който помага на останалите членове на екипа да се развиват, така че целият екип да върви заедно в една обща посока. Лидерът трябва да бъде модел за подражание, който членовете на екипа искат да следват.

С какви предизвикателства се сблъскваш в ежедневието си? До каква степен в момента се занимаваш с писане на код и какъв технологичен стек използвате? По какви проекти работиш?

Предизвикателствата пред мен са много и от най-различно естество.

В ежедневието си трябва да вземам множество решения. За вземането на правилно решение е необходимо много информация да бъде анализирана, тъй като всяко едно решение рефлектира по един или друг начин на екипа, на компанията, на клиентите, с които ние искаме да имаме добри отношения.
Мотивацията на екипа също е задача пред лидера. Тя е свързана с разбиране на индивидуалните нужди и мотивации на всеки.

Също така, аз съм човекът, който трябва да разрешава проблемите и конфликтите както в екипа, така и между екипите. Хармоничните отношения са изключително важни за създаването на успешен екип. Те обаче изискват постоянна работа, за да бъдат запазени.

Комуникацията отнема голяма част от моето ежедневие. Всеки ден комуникирам с екипа си, с колеги от множество различни звена на компанията, с партньори, с клиенти, с ръководството на компанията. Комуникацията трябва да има ясна цел, като е необходимо предварително да се подготвя за всяка една среща, за да бъде тя продуктивна и да постигна целите си.

Както казах по-рано, Milestone Systems е бързо развиваща се компания и като такава – промените са неизбежни. Като лидер ми се налага да се адаптирам към всички тези промени. Трябва да адаптирам не само себе си, но и екипа си към утрешните промени. Това също е задача, с която се сблъсквам често.

Но всъщност трябва да си призная, че най-голямото предизвикателство пред мен, а вярвам и пред останалите лидери, е управлението на времето. Задачите, които всеки лидер трябва да реши, са много. Ние не можем да решим всичко наведнъж. За това и правилната приоритизация на задачите е от изключително голямо значение. За да бъда максимално продуктивен от мен се изисква правилно да управлявам времето и задачите, които извършвам.

За жалост в днешно време имам все по-малко време за писане на код. Ще излъжа ако кажа, че това не ми липсва. Въпреки това се опитвам да намирам възможност от време на време да напиша някой друг ред код или поне да реша някой и друг бъг вместо някой от колегите. Като цяло се стремя да не губя и програмистките си умения, макар и да нямам много време за това, така че при непредвидени обстоятелства (когато например на някой му се наложи да излезе в болнични) да заместя някой от членовете на екипа, без това да се отрази на обещаните от нас срокове. Нещо, което правя, за да поддържам програмистките си знания, да бъда полезен за екипа, макар и да не пиша толкова много код, е да участвам в дискусиите при планирането на нови функционалности и/или проекти.

Технологичният стек, който използвах както преди, когато бях програмист, така и сега, е основно свързан с Microsoft .NET. Стремя се да се информирам с всички новости около него и да намирам време да експериментирам с новостите в платформата.

Проектите, по които работим в екипа са много и най-разнообразни. За жалост не мога да споделя много детайли за тях, но те са от изключителна важност както за клиентите ни, така и за компанията. Наши клиенти са основно летища, затвори, ядрени централи, полицейски управления, казина – все клиенти с огромно количество камери, имащи най-различни нужди, свързани както с видеонаблюдението, така и далеч извън него. Ние сме тук, за да им помогнем да постигнат един по-сигурен свят за всички нас.

Как ти се отразява лидерската роля и какви предизвикателства крие тя? Какво не може да си позволи един ръководител на екип?

Лидерската роля наистина ме промени и като човек. Осъзнаването, че имаш отговорности, че от теб зависят хора, клиенти и огромни проекти те превръща в един доста по-отговорен и обмислящ преди да действа човек. Не мога да отрека, че наистина изпитвам удовлетвореност при всяка постигната цел, която е била повлияна от мен. Но заслугите никога не са мои – те са на екипа. Един лидер не може да постигне нищо без да има силен екип, който го подкрепя.

Лидерът трябва да бъде модел за подражание. Точно за това не мога да си позволя доста неща, тъй като те биха могли да доведат до неблагоприятни последици не само за мен, а и за екипа и компанията. Лидерът е лидер, защото има екип. За това и целта на всеки един лидер, включително и на мен, на първо място трябва да бъде да свързана с развиването на здрави работни взаимоотношения и постигането на общите цели.

Кои са източниците, от които се информираш за тенденциите в програмирането. Може ли да споделиш кои са подкастите/страниците/платформите за обучение, които следиш?

Може би ще прозвучи малко отживяло, но до ден днешен съм абониран за множество RSS канали, където ежедневно получавам новини. Част от тях са свързани с програмирането. Такива са например Microsoft .NET DevBlogs, XDA-Developers, MSPoweruser, CodeProject. Стремя се да участвам в различни конференции, но не само онлайн, а и такива, които се случват физически около нас. В стаята си също често обсъждаме неща, които са ни направили впечатление, обсъждаме прочетените статии и научените неща. Също така съм член на множество development групи в LinkedIn, от които често виждам на стената си интересни статии.

Какво правиш в свободното си време? Как разпускаш?

Напоследък съм се съсредоточил върху подобряване на физическото си състояние. В ежедневието си натоварвам основно ума си и се опитвам да компенсирам това с тренировки и разходки на открито (когато времето го позволява). Наскоро започнах да тренирам CrossFit, като за момента не се справям много добре, но знам, че с усилия и постоянство резултатите ще бъдат постигнати. През уикендите ми е приятно да се видя с приятели, с които да обсъждаме различни теми – икономика, политика, автомобили. За предпочитане – на по кафе/бира 😊.

Имаш ли и какви са хобитата ти? Обичаш ли да експериментираш? Разкажи ни за интересен твой проект?

За жалост нямам хобита извън IT света. Той ми е предостатъчен. След толкова много време пред екрана, седнал на стол, предпочитам в свободното си време да стоя далеч от монитор. Въпреки това, понякога експериментирам с нови технологии. Имам интерес към WebAssembly и наскоро експериментирах да направя нещо просто с OpenSilver. Също така от много време имам интерес към мулти-платформените технологии. През годините съм експериментирал много със Xamarin, а сега хвърлям по едно око как се развива MAUI.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Shop manager