1 май, 2024

Известни са имената на победителите в състезанието Дни на Роботиката ’24 към ТУ-София. Клубът по Роботика към Технически университет – София е организатор на събитието, което се проведе през уикенда в 7-ми учебен блок на висшето учебно заведение.

Традиционната инициатива има за цел да насърчи и мотивира развитието на роботиката и иновациите в областта на технологиите. Тя включва изложение с технологични разработки и състезания, които са ориентирани към студенти, ученици и хора с интереси в техническите сфери.

Тази година състезанието се проведе под патронажа на Министерството на образованието и науката (МОН) и Министерството на иновациите и растежа (МИР).

Водещи компании от технологичната индустрия у нас подкрепиха младите надежди на иновациите и роботиката.

“Като представители на компания, която е ориентирана към науката, технологиите, но и към образованието, традиционно участваме в Дни на Роботиката, както и в други форуми, свързани с роботика и автоматизация. За нас е много важно ранното кариерно ориентиране. Запалването на тази искра, която те води напред, и онзи трепет на дечицата към технологиите. Много е важно да насърчаваме разгръщането на онези идеи, които впоследствие ще се превърнат в иновации”, коментира Ваня Петрова, Специалист комуникации във Festo България пред репортер на DevStyleR.

Ваня допълва още, че в портфолиото на Festo България все по-голямо място заемат дигитализацията и софтуерните науки.

“Новото мото на Festo в България е “Driving our Future”. То е предложено и вдъхновено от наши служители, защото е много важно да чуваме гласа отдолу нагоре. Ние сме двигатели на промяната, ние сме отговорните за тази промяна и ние сме творците на бъдещето. За нас бъдещето е свързано с все повече иновации. Ефективният диалог с образователните институции и с клубовете по интереси, които са професионално ориентирани с роботика и автоматизация, са ключови за светлото бъдеще. Всички заедно трябва да гледаме в една посока, за да подпомогнем на хората да имат един по-улеснен и по-добър начин на живот.

Festo България връчи специални награди в категория “Иновации”.

Проектите, които участваха в Дни на Роботиката ‘24 към ТУ-София са над 130+ разработки, а участниците наброяваха малко над 250+ с над 55 ментори.

За пореден път състезанието събира на една сцена хора от много краища на България. Тази година в приключението се впуснаха участници от градовете – Благоевград, Бургас, Добрич, Дългопол, Гоце Делчев, Кюстендил, Монтана, Павликени, Панагюрище, Перник, Пловдив, Първомай, Русе, Сандански, София, Шумен, Царево, Ямбол и Варна.

Специално пред DevStyleR за своя проект, свързан с разрешаването на наболял проблем у нас – птп-тата, причинени под влияние на алкохол, разказват учениците Лариса Мартинова, Християна Стойчева и Мартин Желязков от гр. Шумен.

“Нашият проект представлява малък и доста бюджетно изработен дрегер за алкохол. Първоначалната ни идея беше да предотвратим голяма част от птп-тата, предизвикани от ученици след употребата на алкохол. Това е доста голям проблем в нашия регион, тъй като има по-малко полицейско присъствие в града като цяло”, споделят те.

Младите таланти разкриват, че общо около пет месеца им отнема този проект днес да бъде реалност и да бъде презентиран. В рамките на един месец Лариса, Християна и Мартин успяват да си набавят всички необходими материали, нужни за създаването му, както и да сформират правилно идеята си, за да бъде успешно реализирана след това. Четири месеца работят върху самата изработка на проекта.

Дни на Роботиката ’24 беше напълно отворен и за външни посетители, които имаха възможността да разгледат проектите на младежите.

Студенти от различни краища на страната също представиха своите креативни идеи на изложението.

Репортер на DevStyleR разговаря с Кристиян Петков и Веселин Пенковски от ТУ-Габрово, които разказаха повече за своя проект и неговото предназначение.

“Нашият проект представлява макет на парник, който има доста автоматизирани функции, сред които възможност за следене на светлина, влажност и температура. Той може да влияе на тези фактори, благодарение на своята помпа за вода, която е чисто демонстративна. Също има сенник, който може да защитава растенията от най-проблемните фактори на слънцето и да контролира температурата. Това става, когато сенника се отваря за проветрение. Ако е твърде студено той се затваря и дори може да се включи печката”, споделят Кристиян и Веселин.

Момчетата допълват, че цялостната разработка на проекта им отнема около 3 месеца, като Веселин е този, който написва кода, Кристиян изготвя идеята. Момчетата бяха истински развълнувани и горди от своя труд.

Мероприятието се реализира с подкрепата на ФЕСТО Производство, Bosch Engineering Center Sofia, TESY, Ехнатон България, Aurubis Bulgaria, M2M Services, EnduroSat, Robotev.com, Aspasia, ErElement.com и Технически университет – София.

Сред официалните партньори на състезанието бяха PARAi – Professional Association of Robotics, Automation and Innovations, TLL Media, Робо Лига България, Министерството на образованието и науката (МОН), Министерството на иновациите и растежа (МИР), Печатница “Кривицки и СИЕ”, Проект “УНИТе”, DevStyleR, LIDER.bg, Инженер.БГ, БНР София, Факултет Автоматика и Студентски съвет към ТУ-София.

В тазгодишната надпревара, отборите премериха сили в следните категории:

● Следене на линия;
● 3D Лабиринт;
● Мини сумо;
● LEGO Следене на линия;
● LEGO Мини сумо;
● Рали състезание с автономни и управляеми роботи;
● Иновативни решения – хардуерно и софтуерно направление;

Класирането на учениците и студентите в категориите може да видите тук.

Очаквайте Дни на Роботиката ‘25 към ТУ-София през март 2025.

DevStyleR сърдечно поздравява всички участници за страхотното представяне в състезанието и организаторите, които така силно поддържат пламъкa към технологичния свят у нас сред младежите!


ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 1

ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 2

ГЛЕДАЙТЕ: ИТ Индустрията във Варна – част 2 | Епизод 2 | The BIG TECH #BG | DevStyleR


Прочетете още:
1. SAS Добави Разширени Възможности към SAS Viya
2. 5 Страхотни Функции, които да Очаквате Windows 11
3. Видеоигрите, Пленили Цял Свят, които Задължително Трябва да Играете


Последвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR