28 април, 2024

Spotify изплати общо 9 милиарда долара възнаграждения за стрийминг през 2023 г., което го прави най-голямото годишно плащане от която и да е компания към музикалната индустрия. За размера на сумата става ясно от последния доклад на компанията “Loud and Clear”.

Според данните за 2023 г. 1 250 изпълнители ще получат над 1 милион долара от авторски и издателски възнаграждения; 11 600 ще получат над 100 000 долара, а 66 000 ще получат над 10 000 долара – броят им почти се е утроил от 2017 г. насам.

Сред песните на изпълнителите, които са най-слушани в Spotify не преобладава само английският език. Песни на испански, немски, португалски, френски и корейски бяха сред онези, чиито творби се откроиха.

Според Чарли Хелман, вицепрезидент и глобален ръководител на отдела за музикални продукти в Spotify, независимите изпълнители и независимите звукозаписни компании са получили 4,5 млрд. долара, което е половината от всички хонорари, изплатени от музикалната стрийминг платформа.

През декември Spotify обяви, че съкращава 17% от служителите си в световен мащаб за трети пореден път през 2023 го., с цел да намали разходите си, като същевременно се фокусира върху постигането на печалба.

“Песните, които генерират по-малко от хиляда стрийма за една година, ще генерират само няколко цента под формата на авторски възнаграждения”, обяснява Хелман.

Spotify и повечето други услуги за стрийминг плащат лицензионни възнаграждения на притежателите на правата върху музиката в своята платформа, число, което се определя от „streamshare“. Това се изчислява, като се сумира колко пъти е била предавана поточно музика, притежавана или контролирана от даден притежател на права, и се раздели на общия брой потоци на този пазар.

Съответно по-големите притежатели на права имат по-голям процент от пазарния дял. А слушател, който стриймва даден изпълнител в 25 % от времето си, не означава, че този изпълнител ще получава 25 % от абонаментната такса на слушателя.

Spotify споделя, че от 2024 г. вече няма да плаща за песни с по-малко от 1000 стриймвания годишно.


ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 1

ГЛЕДАЙТЕ: ИТ Индустрията във Варна – част 2 | Епизод 2 | The BIG TECH #BG | DevStyleR


Прочетете още:
1. Душко Обрадович: Сплотена ИТ Общност на Балканите – Мисия за Цял Живот
2. Oracle с Подобрения в Java 22, Езикът Става По-Достъпен за Начинаещи
3. Redpanda с Безсървърна Версия, Работата с Поточни Данни Става По-Бърза


Последвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR