29 април, 2024

GCHQ, Британската служба за киберразузнаване отбеляза 80-годишнината от създаването на компютъра Colossus. Тя публикува поредица от редки снимки и документи за революционната машина.

ЗАПИШИ СЕ СЕГА: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии

“Креативността, изобретателността и всеотдайността, с които *Томи Флауърс и екипът му са се грижели за сигурността на страната, са били от решаващо значение за GCHQ както по онова време, така и днес. Развълнувана съм да отпразнувам 80-годишнината на този компютър и да отдам почит на всички онези, които са работили по създаването му, а след това и с него”, споделя Ан Кист-Бътлър, директор на GCHQ.

Според GCHQ разкритията около машината “хвърлят нова светлина върху генезиса и работата на Colossus, който е с височина над два метра и е смятан за първия цифров компютър в историята”, въпреки че голяма част от материалите за него в Националния архив остават класифицирани.

Историята

На 18 януари 1944 г. британският инженер Томи Флауърс пристига в Блетчли Парк – тайното съоръжение за разбиване на кодове, което се намира на около 50 мили северно от Лондон.

Той пристига с камион, който превозва огромна електронна машина, която веднага получава името “Colossus” (Колоса).

Има твърдения, че Colossus е първият в историята цифров компютър, използван за разбиване на съобщения между висши немски командири, зашифровани с шифъра на Лоренц – подробности, които остават в тайна до 2000 г.

Голямата тайна до 2000 г.

За разлика от много по-известния си колега Bombe, проектиран от Алън Тюринг и Гордън Уелчман и използван за разбиване на кодовете на Енигма, почти всичко за Colossus е било пазено в тайна в продължение на почти шест десетилетия.

Въпреки че съвременните компютри работят с електронни схеми, които функционират като логически врати – в наши дни с помощта на миниатюрни полупроводници от силиций.

През 40-те години на миналия век създаването на логически врати по този начин е било само мечта.

Геният Томи Флауърс

Британският инженер Томи Флауърс създава логически врати за Colossus от вакуумни тръби – нещо, което едва по-късно е възприето от ENIAC (Електронна цифрова електронноизчислителна машина), която до разкриването на подробностите за Colossus е смятана за първия цифров компютър в света.

ENIAC и Втората световна война

ENIAC е създадена в САЩ по време на Втората световна война с първоначална цел да изчислява балистични таблици за нуждите на американската армия. Конструирана е през 1945 г. от американците Джон Мокли и Дж. Преспър Екърт.

Причините за пазените в тайна подробности за компютъра все още не са известни, въпреки че се предполага, че Великобритания е продължила да изнася шифровъчни машини “Лоренц” в чужбина до 60-те години на ХХ век.

Като причина за това се посочва възможността на Colossus да дешифрира съобщенията на Лоренц.

“Технологичните иновации винаги са били в центъра на работата ни в GCHQ и Colossus е отличен пример за това как нашите служители ни държат в челните редици на новите технологии – дори когато не можем да говорим за това”, коментира Ан Кист-Бътлър, директор на GCHQ.

Британската агенция за киберразузнаване потвърди, че отчасти “поради това, че технологията е била толкова ефективна, нейната функционалност все още се е използвала от GCHQ до началото на 60-те години на ХХ век”.

Прочети целия материал на DevStyleR.ioGCHQ Celebrated 80 Years Since the Creation of the Colossus Computer


Гледайте Втори Епизод “ИТ Индустрията във Варна – Компании, Кариера, Бъдеще” от документалната поредица The BIG TECH на DevStyleR.

Слушайте новия подкаст на DevStyleR “Може ли да се доверим на Cloud Provider”.

Следвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.


Прочетете още:
1. Уебинар: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Запиши се СЕГА
2. Мисия 100 000 Долара на Месец като Софтуерен Инженер – Пробвай с Reverse Engineering*?
3. Apple със Специална Колекция “Black Unity” за Месеца на Черната История

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR