27 април, 2024

Регистрация за Уебинара

100 000 долара на месец като софтуерен инженер – амбиция без граници?

Мнозина от вас ще си помислят, че това е невъзможна цел или изключително рядка реалност. Да бъдеш софтуерен разработчик определено не е лесна задача. С напредването на технологиите и иновациите, за които всеки ден научаваме превръща всяка една професия в #tech света в истинско предизвикателство.

НЕ ПРОПУСКАЙ: Уебинар на тема: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии

И въпреки, че повечето от вас свързват софтуерното инженерство с високо заплащане, истината е, че за да имаш високи доходи, заемайки тази длъжност, трябва не само да работиш усърдно, но и да имаш нюх към иновативните стратегии. Логично, нали?!

Изисква се голяма смелост и в същото време неуморима амбиция, когато целта ти е да печелиш по 100 000 долара всеки месец. Всъщност, колкото и трудно и на моменти невъзможно да звучи, тази сума е напълно постижима, когато приложим Reverse Engineering или по-малко познатия у нас “Обратен инженеринг” на целите, които имаме.

Тайната зад високите приходи – Reverse Engineering

Преди да продължим с темата, бихме искали да обърнем малко повече внимание на това какво всъщност е “Reverse Engineering” или т. нар. “Обратно инженерство”.

Това е подход, който включва разделяне на крайната цел на стъпки, които може да се управляват по-лесно, правилно и използване на уменията ни и добре познаване и определяне на изискванията на пазара.

Стъпка 1: Оценете настоящата ви позиция

Представете си, че сте front-end разработчик, който печели 75 долара на час и работи 40 часа седмично. Така печелите около 12 000 долара на месец. За да достигнете 100 хил. долара обаче, трябва да печелите приблизително 625 долара на час, което означава 25 хил. долара на седмица.

Стъпка 2: Променете стратегията

Нека бъдем откровени – да достигнете до заплащане 625 долара на час чрез традиционна заетост е истинско предизвикателство. Тук е моментът, когато е особено важно да обърнете внимание на един много, много ключов елемент. Знаете ли, че не трябва да мислите за поредното почасова заплащане? Напротив. Мислите ви за заплащането трябва да бъдат насочени към стойността, която предоставяте.

Стъпка 3: Повече и по-различни източници на доходи

3а: Печелене на база стойност в съществуваща компания
Ако компания с високи приходи използва изцяло уменията ви като разбратчик и също така успеете да се договорите за дял от печалбата на стойността, за която вие с вашите умения допринасяте, това може значително да увеличи доходите ви. Всичко се крие зад смелостта да познавате добре професионалиста, който се крие във вас и да искате винаги най-доброто за него и за себе си като човек.

3b: Основаване на технологична компания
Защо не пробвате да бъдете от другата страна на нещата? Основаването на собствена технологична компания ви позволява да се възползвате от предприемаческата страна на разработването на софтуер. Това включва създаването на мащабируем продукт или услуга, които отговарят на пазарна нужда, предлагайки потенциално неограничен ръст на приходите.

3c: Станете автор на #tech книга
Друга алтернатива е издаването на технологична книга. Да напишеш книга е предизвикателство, което пък от своя страна ще ти покаже един друг, по-различен свят за професионална реализация. Възползвайте се от вашите експертни познания и опит в областта. Това е идеалният начин, чрез който може да споделите знанията си за конкретен аспект от разработването на софтуер, нова технология или най-добрите практики в бранша с други ваши съмишленици и хора, които тепърва навлизат в тези среди.

Приходите от продажбите на книгата, (особено ако тя се превърне в основен източник на информация в технологичната общност), могат да бъдат много високи. Също така, издаването на книга може да отвори безброй неочаквани врати за вас – твърде възможно е след това да започнете да получавате покани за конференции, участие семинари и консултации и т.н., което от своя страна допълнително ще увеличи доходите ви.

Стъпка 4: Self Маркетинг

Независимо от избрания път, ефективният маркетинг е от решаващо значение. Това може да включва изграждане на силна лична марка, работа в мрежа, подобряване на уменията ви в области с високо търсене или разработване на силна маркетингова стратегия за вашата книга или бизнес.

Заключение: Проправете си път и бъдете финансово успешни

Чрез прилагане на reverse engineering (обратен инженеринг) на целта за доходи и фокусиране върху различни стратегии, като например печелене на базата на стойност, основаване на технологична компания или издаване на #tech книга, можете да започнете да имате високи приходи. Тези идеи, съчетани с непрекъснато развитие на уменията и ефективен маркетинг, в който вашият опит и умения ще се отличават и продават добре, могат да ви отведат до крайната цел, която споменахме в началото – печелене на 100 хил. долара на месец като разработчик на софтуер. Е, вече не ви звучи толкова невъзможно, нали?!

ЦЕЛТА Е ИЗПЪЛНЕНА!


*Reverse Engineering (Обратно Инженерство): Обратно инженерство е процесът по преоткриване и възстановяване (реконструиране) на технологичните принципи и механизми, по които е създаден определен обект, машина или програма. Процесът се базира на наблюдение и анализ (в цялост или на отделните съставни части) на конструкцията, взаимовръзките между отделните компоненти, начина на работа и възможните способи, които са довели до първоначалното създаване, като целта е те да бъдат разбрани и приложени повторно.


Гледайте Втори Епизод “ИТ Индустрията във Варна – Компании, Кариера, Бъдеще” от документалната поредица The BIG TECH на DevStyleR.

Слушайте новия подкаст на DevStyleR “Може ли да се доверим на Cloud Provider”.

Следвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.


Не пропускайте:
1. Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии
2. Индия Скочи Срещу TECH Компаниите, Предупреди за Сериозни Забрани
3. C# е Езикът на 2023, Вижте ТОП Езиците за Програмиране за Този Месец

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR