28 април, 2024

Какво се случи в TECH сектора тази година? Събития, които ще оставят своя отпечатък

Вълна от съкращения, икономически катаклизми, крах на бизнеса, сделки и придобивания за милиарди долари, десетки нарушения, сага, но в технологична компания… Познати ли са ви? Това са само част от най-вълнуващите истории в технологичния сектор, които се случиха през тази година.

Като оставим настрана няколко неприятни истории, 2023 беше година на разцвет за технологичния сектор. Бенчмаркът Technology Select Sector SPDR Fund (XLK) е нараснал с повече от 50% през изминалата година, далеч надминавайки ръста на по-широкия индекс Standard & Poor’s (S&P) 500 от близо 25% към 19 декември.

И като последен работен ден за 2023 сме избрали да ви припомним някои от най-значимите събития в технологичния сектор през тази година.

Петте най-големи технологични истории за 2023

Lay Off тенденцията

Уволненията в технологичния сектор не са нещо ново. През 2022 г. Наблюдавахме тази тенденция в целия отрасъл, тъй като компаниите приеха връщането към много потребителски поведения отпреди пандемията, след като в началото на ерата на COVID масовото наемане на служители стана нещо обичайно. През 2023 г. съкращенията в сектора само се ускориха. Към ноември 2023 г. технологичните фирми са освободили общо над 240 000 служители през тази година, което е с 50% повече от съкращенията през предходната година.

Към Lay Off тенденцията се присъединиха не само стартъпи и малки компании, но и големите технологични гиганти като Microsoft и Meta.

Срив на банка в Силициевата долина

В началото на март Silicon Valley Bank се превърна в най-голямата банка, фалирала от десетилетие и половина насам. Повече от Signature и First Republic, две други банки, които също се сринаха в началото на 2023 г., Silicon Valley Bank беше известна с това, че беше предпочитана финансова институция за много технологични компании и фирми за рисков капитал.

След фалита на тази банка много технологични стартъпи се оказаха в затруднено положение – не само за да си осигурят финансиране от някогашните инвеститори, но и да изпълнят най-обикновените си задължения, като например изплащане на заплатите на своите служители.

Microsoft купува Activision

В началото на 2022 г. Microsoft обяви плановете си да купи Activision Blizzard в сделка, която вероятно ще бъде най-голямата в историята на технологичния гигант. Около 20 месеца по-късно, през октомври 2023 г., Microsoft окончателно приключи покупката на стойност 69 млрд. долара. През този период обаче Microsoft се сблъска с редица регулаторни пречки и антитръстов контрол, въпреки че в крайна сметка излезе победител.

Регулаторните органи по целия свят използваха сделката като възможност да преразгледат антитръстовото законодателство, като някои от тях искат да преразгледат изцяло начина, по който проверяват потенциалните сливания занапред.

TikTok и законите, които наруши?

През 2023 г. законодателите в САЩ, Европа и Канада полагат усилия да ограничат достъпа до популярната медийна платформа TikTok с аргумента, че китайската компания майка ByteDance представлява потенциална заплаха за сигурността. Засиленият контрол доведе до свидетелски показания на главния изпълнителен директор на TikTok, Шоу Чу, пред Камарата на представителите през март.

От края на ноември TikTok е забранен за някои правителствени устройства и университетски кампуси в някои части на САЩ, но остава широко достъпен на други места. Евентуална забрана на TikTok би разтърсила пространството на социалните медии, като потенциално би предоставила нови възможности на конкуренти като Meta’s Reels да завземат допълнителен пазарен дял.

Сага, но в технологичната индустрията

През ноември управителният съвет на OpenAI, неочаквано отстрани главния изпълнителен директор и съосновател на фирмата Сам Алтман. В рамките на няколко дни Алтман се присъедини към Microsoft, която преди това инвестира 13 млрд. долара в OpenAI и работи през 2023 г. за интегриране на възможностите на изкуствения интелект в много от съществуващите си продукти и услуги.

Над 700 служителите в OpenAI застанаха зад Сам Алтман и заплашиха, че ако той не бъде върнат те също ще напуснат компанията. Няколко дни след драматичната сага, Алтман се върна отново на поста, който заемаше.

OpenAI е основен играч в процъфтяващата индустрия на изкуствения интелект, а промяната в ръководството може да доведе до други развития, като през 2024 г. изкуственият интелект вероятно ще продължи да доминира в технологичните новини.

Имате ли съвети и идеи за новините за редакторите на DevStyleR? Моля, пишете ни имейл на [email protected].


Гледайте Втори Епизод “ИТ Индустрията във Варна – Компании, Кариера, Бъдеще” от документалната поредица The BIG TECH на DevStyleR.

Слушайте новия подкаст на DevStyleR “Може ли да се доверим на Cloud Provider”.

Следвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Прочетете Още:
1. Христо Иванов: Приложения за телефон – това е бъдещето
2. 8 Нови TECH термина, които трябва да знаете за 2024
3. Най-използваните езици за програмиране в GitHub през 2023

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR