20 април, 2024

Валентин Миланов е специалист с над 18 години опит в сферата на ИТ, преминавайки през различни компании и позиции, като правителствени организации, банкови и застрахователни институции, както и ИТ компании. Притежава солидни познания и опит в широк спектър от ИТ области: Операционни системи, Софтуер, Хардуер, Секюрити Linux, AIX, Windows операционни системи, платформи за комуникация и колаборация като Lotus Domino, SharePoint, програмиране с LotusScript, Delphi, PHP и др. Участва в мащабни и иновативни проекти и внедряване на нови технологии. От 3 години заема длъжността  ИТ директор на Райфайзенбанк България.

Г-н Миланов, по какви проекти работите? С какви технологии? 

През последните няколко години една от основните теми пред банковия бизнес е дигитализацията. Трансформацията набанковите услуги в тази посока се диктува от клиентa, който заема все по-централно място във визията, стратегията и бизнес модела на компаниите. С новата регулация PSD2 това става задължителен елемент от стратегията на всяка банка, която иска да е конкурентоспособна. В Райфайзенбанк работим по няколко проекта, свързани с тази тема – онлайн откриване на сметки, кредитиране и аналитичен CRM. Изполваме Scrum методологията и събираме обратна връзка от нашите клиенти при всяка стъпка от процеса. Вече предлагаме дигитално откриване на сметки, като услугата е преназначена, както за нови, така и за настоящи клиенти. Достатъчно е попълването на една форма на сайта ни и изтегляне на мобилно приложение, чрез което се подписват всички необходими документи. Цялата процедура отнема около 3 минути, а клиентът посещава избран от него наш офис, само за да вземе готовата карта и ПИН. При подобни проекти работим с разнообразни технологии, включващи компоненти концепции като Docker, Microservices, Cloud services и програмни езици, сред които Angular, Java, Python, R и др.

Какви са отговорностите и предизвикателствата пред Вас и Вашия екип? 

Отговорностите пред екипа ни са много и разнообразни. Мои лични приоритети са да създам условия, стимулиращи приятелската работна атмосфера, професионалното развитие и постигането на нови бизнес цели. Предизвикателство е да намериш начин да си в синхрон с все по-динамичните промени и развитие на пазара, да си достатъчно гъвкав и смел в търсенето на решения. 

Кои са водещите приоритети във Вашия отдел? Визирам сигурност, защита на данните, внедряване на нови технологии и т.н.

Водещите приоритети на ИТ отдела ни са внедряване на нови технологии за предоставяне на по-добро клиентско преживяване. Днешните платформи, езици за програмиране и облачни решения предлагат широк набор от възможности. Всичко това, разбира се, не е за сметка на стабилността на услугите, които предлагаме, тяхната сигурност и защитата на данните. 

Качественият екип е в основата на успехите на всяка корпоративна структура. Какъв е процесът по подбор в Райфайзенбанк? През каква селекция преминават например софтуерните разработчици и ИТ професионалистите?

Всичко зависи от хората или екипа, кой-то работи по дадена задача, проект или се грижи за ежедневните оперативни задачи. Един от нашите принципи е именно да поставяме хората на първо място. Всич-ко останало e просто софтуер и хардуер. Процесът по подбор търпи постоянни промени и се опитваме да се адаптираме спрямо пазара, позициите и експертизата на кандидатите. За различните длъжности прилагаме различни модели: технически тестове, личностни профили, логически задачи или анализи на специфични бизнес ситуации и други. 

Свидетели сме на изключително динамичното развитие на технологиите и внедряването на иновации в банковия сектор. Как успявате да поддържате нивото на Вашите ИТ експерти? 

В компанията се ценят иновациите, създадени от служителите, защото именно те са най-запознати с процесите в банката и знаят как биха могли да се оптимизират ефективно. Вече няколко години подред Райфайзенбанк провежда Innovation Garden – вътрешна програма за стимулиране създаването на иновации от служителите. Авторите на най-перспективните идеи сформират екипи, в рамките на които ги разработват до ниво MVP, работейки по нови методологии. Друга вътрешна програма на Райфайзенбанк е Think Tank. Тя дава възможност за участие в екип, който разработва „use cases“ в различни иновативни направления съвместно с български университети в търсенето на потенциални решения. Темите са разнообразни (от Big Data през 2018 г. до Internet of Things през 2019 г.) и дават широк обхват на действие за служителите, участващи в екипа. Паралелно с това, предоставяме достъп до онлайн платформа за обучения, която съдържа над 60 000 различни по вид обучения, видео уроци и тестове. Допълнително отделяме бюджет за специфични технически обучения, участия в конференции и семинари и др.

Как подпомагате кариерното развитие на служителите във Вашия екип? През какви етапи следва професионалното израстване на ИТ специалистите? 

Създали сме кариерни пътеки, които начертават възможните пътища за професионално развитие. Така всеки наш служител има ясна представа за възможностите пред него, както и какво е необходимо, за да ги постигне. Компанията предлага голям набор от позиции, длъжности и роли, които предоставят чудесна възможност за кариерно развитие, както за начинаещи ИТ специалисти, така и за експерти.

Как Вие, като лидер, успявате да мотивирате Вашия екип?

Хората трябва да повярват във вас и да ви последват. За да имате успех е нужно да добавите и емоционална съпричастност към постигането на дадена цел. Вярвам, че мотивацията на хората около мен се постига с много постоянство, открита комуникация и личен пример. Старая се да съм винаги на разположение, защото личният контакт с всеки член на екипа ни е много важен за мен.

Кои са качествата, които трябва да притежават кандидатите, за да станат част от Вашия екип? 

Успешните кандидати не се страхуват от нови предизвикателства и не търсят комфорта на добре познатото. Изключително много ценим интереса и желанието за при-нос към конкретната позиция или длъж-ност. Личности, които са инициативни, креативни, позитивно настроени и правят всичко със страст и отдаденост, биха се вписали идеално в екипа ни.

Какви са предимствата за софтуерните инженери, например, за да работят като част от екипа на Райфайзенбанк? 

Предимствата са множеството разнообразни и интересни проекти, по които работим, динамичната среда и възможността за работа с иновативни платформи и решения в сътрудничество с финтек компании. Постоянно търсим и създаваме нови инициативи, насочени към служителите, подобряване условията на труд и внедряване на пълноценни обучения. За нас работната среда е важна и затова променихме облика на работните помещения, насърчавайки колаборацията между членовете на екипа и креативността им.

Какъв е Вашият личен съвет за успех, който може да споделите с читателите? 

Успехът е нещо индивидуално за всеки човек. Сами поставяме целите си и сами определяме дали сме постигнали успех. За да успее човек в нещо, трябва да вярва в него. Към вярата добавете отдаденост и постоянство, това е моята рецепта за успех.

Интервюто проведе: Ивелина Абаджиева

Четете още по темата „Пазарът на ИТ кадри от А до Я“

 

Тагове: , , , , , , , , , , ,
Author