20 април, 2024

Мартин Добрев има над 10 години опит в ИТ сектора като разработчик и консултант. Има опит с UI и UX и ръководене на екипи в големи международни компании. 

Как бихте оценили нивото на ИТ инфраструктурата и развитие на България?

Оценявам нивото на ИТ инфраструктурата у нас като доста добро и бих определил София и Варна като центрове заради броя на ИТ компаниите. Определено у нас има глад за кадри. Единственият начин бизнесът да се справи с този глад е да организира нужните обучения, уъркшопи и конференции.

Кой е най-нетрадиционният подход за намане на служители, за който сте чували в ИТ сектора? 

За мен нетрадиционен, но ефективен начин би било компания да зададе задача с нестандартно решение, което да изисква по-разчупен начин на мислене и на база на това решение да подбира кандидатите.

Бихте ли се съгласили с твърдението, че болшинството от ИТ компаниите се движат в определена, единна и общоприета рамка на финансовите възнаграждения на специалистите? 

Да, съгласен съм. Особено големите ИТ компании се опитват да повишават финансовите възнаграждения и броя на социалните облаги с цел да привличат кадри. Това според мен води до твърде завишени очаквания на програмистите и ги подтиква да избират компания в зависимост от финансовите условия, а не от културата и начина на работа.

Трябва ли да бъде поставен таван на заплатите на софтуерните разработчици? 

Според мен не е правилно да се поставя таван за заплатите. По-скоро трябва да се предлагат реалистични възнаграждения на база “soft skills”, технически компетенции и работна етика – съобразено със съответния кадър.

Средната сума, която според мен трябва да получава старши разработчик на софтуер у нас, трябва да между 3000 – 4000 лева. В сравнение с Щатите сумата е доста по-ниска, но в сравнение с Европа е разумна.

Ако трябва да определя основно преимущество, което една компания може да предложи, то това биха били културата и ценностите на компанията и тяхното спазване. Като най-атрактивен бенефит бих определил допълнителното здравно осигуряване и Multisport карта.

Как се справят университетите в задачата си да подготвят бъдещите програмисти?

Държавните университети се справят доста зле, със сигурност, за да бъдеш адекватно подготвен е нужно посещение на частна академия или курсове.

Като Head of Dev, как оказва влияние лидерството на задържането и привличането на кадри?

За мен най-важното за един лидер е да вдъхновява хората и да им помага да намират смисъл в работата си. Също така да ги уважава, да открива потенциала в тях и да го насочва във възможно най-продуктивна насока, като същевременно служителят да бъде удовлетворен от своята работа. 

Моята практика е да се поставям на мястото на моите служители, да разбирам и да вниквам в техните проблеми, и да търся най-добрия начин да им помогна и да ги подтикна към действие.

Интервюто проведе Вяра Стефчева

Четете още по темата „Пазарът на ИТ кадри от А до Я“

 

 

Тагове: , , , ,
Author