26 април, 2024

Джон е опитен старши продуктов мениджър с дълбоки познания във валутния обмен, работа с брокери, банки, трейдинг бюра и компании за управление на финансови активи, на които предоставя експертни индустриални платформи и клиентски решения. Заема ролята на Вицепрезидент “Трейдинг решения” в Devexperts. Това е роля за управление на продуктите, в която той умело използва познанията си за валутния пазар. Джон е свързващото звено между бизнеса и техническите екипи на Devexperts. Той е в ролята на технически продуктов мениджър, който работи върху системите за търговия и изпълнение на капиталови пазари, това варира от потребителски интерфейси до сложни backend двигатели за изпълнение. Проектира решения за клиентите на Devexperts, които са брокери, банки и други финансови фирми, които търгуват с валута и криптовалута.

Г-н Лайт, заемате ролята на вицепрезидент (VP) на търговските решения в Devexperts България преди няколко месеца. Каква е вашата мисия в България?

Да, точно така. Преместих се в София през март тази година от Лондон. Наистина ми харесва тук и съм много щастлив, че намерих Devexperts. Чудесно е да работим някъде, където използваме най-добрите технологии и имаме наистина страхотен екип. Аз съм продуктов мениджър и като такъв имам опит в работата във всички области на валутния пазар. 

Основната ни клиентска база се фокусира върху изграждането на софтуерни решения за трейдинг пазара и една от конкретните ми мисии е да проуча как можем да обслужваме институционалния валутен пазар.

Индустрията за онлайн търговия е извървяла дълъг път от създаването си преди повече от 20 години и тъй като финансовите технологии стават все по-интелигентни, брокерите и доставчиците на технологии трябва да адаптират своите стратегии, за да останат в играта. 

Кои са основните тенденции във FX технологията?

Да, валутният пазар измина дълъг път и следва общите тенденции, които виждаме в технологиите. Когато за първи път започнах да работя за брокер в Лондон, все още се търгуваше по телефона и след това се изписваше ръчно на търговски билети, това беше предпоставка за доста грешки. Търговията с валута беше нещо, в което можеха да участват само големите финансови институции. Моята роля беше да актуализирам това, така изградихме търговска платформа и направихме всички търговски и пощенски потоци електронни. Това направи търговското бюро много по-ефективно. 

Пазарът на валута е най-големият в света, като всеки ден се търгуват с над 6 трилиона долара, а вероятно и доста повече. Това е OTC (извън борсата), а не на борса, като търговията в такива ситуации обикновено е двустранна, така че няма как да се знае общия размер на пазара с абсолютна точност. Днес пазарът е отворен за всички и има редица начини за търговия. Тъй като преминаването към електронни системи улесни и направи трейдинга по-евтин, средният размер на търговията намаля, но обемите се увеличиха. Това означава, че платформите трябва да се справят с много по-голям брой сделки и по-голям брой участници. В извънборсовия пазар скоростта на изпълнение е важна, сега хората говорят за микросекунди, а не милисекунди, така че много фирми трябваше да се адаптират.

Някои от пионерите на електронната търговия сега изостават от по-новите участници в тази област. Също така начинът, по който хората търгуват, се промени много през последните 20 години, сега хората са много по-мобилни и наблюдаваме по-голямо търсене на мобилни и уеб приложения. Също така ставаме свидетели на повече алготрейдинг. Това първоначално беше нещо, в което само най-големите банки можеха да инвестират и управляват, а днес всеки може да управлява и развива собствените си стратегии за търговия. Трейдинг платформите също трябваше да станат мулти-активни, така че освен FX сега трябва да можем да боравим с много акции, крипто и други класове активи, както и с по-сложни видове инструменти.

Какви според вас ще бъдат тези най-големи промени през следващите 20 години? 

Както показаха последните 20 години, пазарът може да се променя масово и технологичните иновации играят огромна роля в това. FX пазарът вече е отворен за всеки. За да останат конкурентни, брокерите трябва да бъдат иновативни, в противен случай няма да има какво да ги разграничи от другите участници на пазара. А това от своя страна, създава ново търсене на функционалност от клиентите. Брокерите ще продължат да правят платформите си да могат да поддържат повече класове активи и ще видим как средният размер на размера на търговията спада, въпреки че разноските за брокера може да не намалеят. Сега всеки, който има смарт телефон в джоба си и проста интернет връзка, може да търгува. Ние изграждаме много мобилни приложения за трейдинг за нашите клиенти и виждаме как търсенето расте постоянно.Първоначално търговията с мобилни устройства беше допълнителна функция към традиционната трейдинг платформа, а сега тя е основният потребителски интерфейс за много трейдинг участници. Сложността и видовете търговия ще продължат да нарастват. Виждаме ръст в търсенето на трейдинг решения и мониторинг чрез преносими технологии като смарт часовници, чатботове, които могат да се свързват в платформи за съобщения и асистенти като Amazon’s Alexa и Google’s Assistant. Хората искат да могат да си взаимодействат и комуникират с пазарите, където и да се намират, така че това предполага и интеграции в автомобилите и следене на акции докато сме на път.

В институционалното пространство ключовият акцент ще бъде върху намаляването на разходите, както вече споменах бройката на търговските билети ще се увеличава, но разходите за изпълнение – не. По-големите фирми ще се стремят да опростят своята свързаност и пост-търговски процеси, за да намалят разходите си. Виждам, че има или преминаване към система, работеща по децентрализирана технология като blockchain, или към надежден централизиран доставчик, където разходите могат да се поделят. 

Понастоящем Blockchain не е в състояние да обработи необходимия брой транзакции и по-големият проблем е, че по-големите фирми, които се движат бавно, не могат да стигнат до консенсус по отношение на технологията, която искат да използват. И както можете да предположите, когато въвеждането на регулации зависи от толкова тромави институции, е трудно да видим огромна промяна. Но все пак, фирмите работят за това и наистина е изключително интересно пространство за наблюдаване.

Devexperts е известна компания, която предлага най-съвременни технологични решения за световната финансова индустрия. Как прилагате иновациите за FinTech? (AR / VR, чатботи, IoT и т.н.) 

В Devexperts се стремим да сме на гребена на вълната и инвестираме в много нови технологии и тенденции. Нашите клиенти трябва да могат да се конкурират на своя пазар и да продължават да се развиват и да предлагат нова и вълнуваща функционалност на крайния си клиент. Именно заради опита ни в областта на финансовите пазари, можем да оценим тези тенденции и да ангажираме нашите инженери, да разработят т.нар. доказателства за концепции (прототипи – PoC), за да проучим нещата в детайли. Обсъждаме и показваме това на нашите съществуващи и потенциални клиенти, след което вземаме решението дали да продължим напред, в случай, че има интерес.

Планирате ли да наемете повече софтуерни инженери в София? Кои са основните изисквания? Как днес изпреварвате конкуренцията си?

Със сигурност! Devexperts постоянно търси нови талантливи хора. В момента търсим предимно софтуерни инженери, които имат богат опит с JavaScript, Java Backend, Java Web и Mobile програмисти. Нашият HR екип е доста отворен в комуникацията си с хора, както вътре в организацията, така и с потенциалните ни служители. Често организираме интервюта възможно най-рано с колеги от екипа и техните ръководители. Вярваме, че този ранен контакт помага на кандидатите да разберат културата на компанията и технологичния стак, с който боравим. 

Много от разработчиците се присъединяват към нас, защото се чувстват свързани и вдъхновени от бъдещия си екип. Fintech е предизвикателство, комбинация от трудни изисквания за висока производителност, сигурност, мащабируемост, надеждност и използваемост, и всичко това наведнъж. Търговците се нуждаят от производителност, незабавна полезност и като цяло това е активност с високи залози. Затова правим всичко възможно, за да задоволим пазарното търсене на най-добрите и авангардни технологии. В Devexperts сме щастливи да работим с хора, които са готови за такова професионално предизвикателство.

Интервюто проведе: Ивелина Абаджиева

Четете още по темата “Пазарът на ИТ кадри от А до Я”

 

Тагове: , , , , , , , , ,
Author