19 април, 2024

Стоян Атанасов е Team Leader на Cloud Development Team в пловдивския офис на Seeburger. С неговия 13 годишен опит в сферата, той определено има какво да ни каже по някои основни въпроси в бизнеса – какъв трябва да е един успешен лидер и как изглеждат целите пред екип, устремен да стигне далеч. 

Стоян, разкажете ни накратко вашата история – как станахте част от екипа на Seeburger? 

Преди няколко години разработвах предимно desktop софтуер на Object Pascal, но ми се искаше да опитам някой по-развит и използван език за програмиране. Насочих се към Java заради приложимостта му в много области. Успоредно с това темата web ми бе доста интересна и така кандидатствах в cloud отдела на Seeburger.

Защо избрахте да работите в Пловдив? С какво ви привлече компанията?

Аз съм роден и израстнал в Пловдив и нищо не ми е липсвало тук – градът е голям, но не прекалено, има университети с широк набор специалности в различни направления. Също така културния и нощен живот има какво да предложи. Много млади хора търсят развитие тук и това е една от причините бизнеса да обръща все повече внимание на града. За компанията узнах от познат, който и до днес работи тук. Хареса ми описаните от него приятелска атмосфера и стила на управление на проектите. След като видях обява за работа, не се поколебах да кандидатствам.

С какво е свързана вашата работа в момента? 

Участвам в разработката на няколко предизвикателни бизнес приложения, които улесняват компании да осъществяват мониторинг на данните си. Те трябва да са едновременно мощни, гъвкави и лесни за използване от широк кръг от хора.

Какви технологии използвате? 

В екипа ни имаме възможността да работим както с backend, така и с frontend технологии. OSGi, Web services, REST, JPA, Vaadin са само малка част от нашето ежедневие. Особено внимание обръщаме на добрите практики и качествения код.

Какви предизвикателства срещате? 

Колкото и добре да планираме се случват и изненади. Точно в тези моменти проличава нашата сила като екип, обединявайки се около общата цел.

Какво стои в основата на един успешен екип? Каква е ролята на лидера (неговия ръководител) за постигане, както на конкретните цели на тима, така и на компанията?

Моята визия за успешен екип е фокусирана върху грижата за хората. Когато работим в приятелска атмосфера, разработваме добре планирани проекти, без излишен стрес, то тогава всеки от нас дава максимума от себе си. Лидерът е човека който всеки може да потърси в случай, че иска да дискутира теми от личен или професионален характер. Той е този който сплотява, насърчава, дава ценни съвети и насоки. В същото време трябва да съумява да дава свобода на хората, за да разгърнат потенциала си. Тук искам да благодаря за колегите в екипа за професионалното отношение към поставените задачи и за това, че са страхотни хора.

Какви цели (краткосрочни и дългосрочни) стоят пред вашия екип?

Скоро приключваме миграцията на нашите продукти от монолитна структура към по-гъвката архитектура. Това не само ще улесни процеса по разработка, но ще ни даде и възможност да предоставим по-добра услуга на своите клиенти. Целите, които винаги си поставяме, са свързани с повишаване на квалификацията и уменията, активно споделяне на знания, създаване на качествен софтуер, както и оптимизиране на работните процеси. Разбира се, планираме постоянното разрастване на екипа и портфолиото от продукти, които разработваме.

Какви качества трябва да притежава идеалният кандидат за вашия екип? 

Той трябва да има желание за нови знания и да не се притеснява да върви по неутъпкани пътеки, а при нужда ние ще помагаме. Ще се радваме ако след това сподели с нас наученото.

Какъв е минимумът от знания, които трябва да имат кандидатите за работа? 

Имаме доста случаи, в които студенти без практически опит започват работа при нас и бързо напредват. Но преди това те трябва да покажат основни знания в обектно-ориентираното програмиране и в частност езика Java.

Кой е задължителният въпрос, който задавате по време на интервю? 

С кои преодолени трудности (при писане на код) се гордееш и как го направи?

От чисто любопитство как минава един работен ден в Seeburger? 🙂

Естествено, както повечето колеги в бранша, денят ни започва с чаша ароматно кафе и разговори по темите, които ни вълнуват. Много ни се отдават дискусиите за bitcoin, fintech, автомобили, игри и здравословно хранене. Обсъждаме задачите за деня и купона започва. Когато имаме нужда да се разсеем и раздвижим, тенис-масата е насреща (Пенчо, искам реванш!). Винаги намираме време когато колега иска да ни запознае с нова технология или интересен случай от практиката си.

Любимата шега за програмисти на Стоян Атанасов: 

Седи един програмист в бара. Идва при него една мацка:

– Ако искаш да си прекараш хубаво, то аз се казвам Мими…

– А ако не искам да си изкарам хубаво, как се казваш?

Интервюто проведе: Ивелина Абаджиева

Четете още по темата „Другата технологична България“

Тагове: , , , , , , , , ,
Author