27 април, 2024

Публикуването на списъка е индикация за нарастващите усилия на Китай да замени западните технологии с местно разработени продукти

AMD и Intel не присъстват в списъка с процесори, одобрен от Китайския център за оценка на информационната сигурност, съобщава The Register. В документ от 26 декември 2023 г. са изброени 18 процесора, които Пекин е одобрил като подходящи за използване от местните жители. Архитектурата x86 е включена в списъка, но само в чипове, произведени от Shanghai Zhaoxin Integrated Circuit Co., Ltd. – която е миноритарна собственост на тайванската Via Technologies и притежава лиценз за производство на процесори x86.

Процесорите на Zhaoxin не са толкова мощни, колкото Xeons на Intel или Epycs на AMD, но могат да захранват някои настолни компютри.

Списъкът също така включва одобрени настолни и сървърни операционни системи. Присъства само китайски код, а именно:

  • Galaxy Kirin Linux, разработен от Китайския национален университет за отбранителни технологии;
  • Tongxin OS, вариант на Debian, разработен от базираната в Шанхай UnionTech;
  • Fangde OS, друг китайски проект;

Освен чипове и операционни системи, списъкът включва и базите данни, но нищо от западните разработчици не е попаднало в него. Отново Китай залага на свои създадени проекти като PolarDB на Alibaba Cloud, TDSQL на Tencent и още няколко други.

Публикуването на списъка е индикация за нарастващите усилия на Китай да замени западните технологии с местно разработени продукти.

Financial Times разговаря с някои ИТ магазини в Китай, които потвърждават, че постепенно премахват продукти като компютри с Windows, тъй като са влезли в сила разпоредбите за пазаруване “от вкъщи”.

Тези разпоредби бяха предложени за първи път през 2014 г. Като през май 2022 г. Се въведоха отново. Тогава беше определен и краен срок от две години за тяхното изпълнение. Това означава, че Китай разполага само с пет седмици, за да премине към използването на местен хардуер и софтуер.

Много китайски компании обаче вече са разработили приложения и автоматизации, базирани на западните технологии. Според пазарни наблюдатели, възстановяването на тези инструменти няма да бъде нито бърза, нито лесна задача. Дали това е окончателната дата, след която Китай няма да използва технологии, създадени от Запада, не е ясно, предвид това, че минали укази за преминаване само към китайски технологии бяха повторени няколко пъти.


ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 1

ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 2

ГЛЕДАЙТЕ: ИТ Индустрията във Варна – част 2 | Епизод 2 | The BIG TECH #BG | DevStyleR


Прочетете още:
1. Microsoft Подобрява Chrome, Текстът Става По-Четлив
2. Временно Класиране в Топ Софтуерна Компания 2023
3. Топ 10 Най-Желани Позиции в Технологичната Индустрия за 2024


Последвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR