27 април, 2024

В настоящето съществуват професии в IT сектора, за които преди 20 години не сме подозирали, че може да се появят. Това ни показва, че всъщност в технологичната индустрия се създават повече работни места, отколкото се закриват.

Кои са най-търсените технологични професии за 2024 г.?

Cyber Security Engineer

Важно да отбележим е, че за тази позиция безработица няма. Дори се търсят 4 млн. експерти по киберсигурност, за да могат да предотвратяват заплахи.

Първата стъпка към преминаването към тази сфера е започването на обучение по киберсигурност, което завършва с издаването на сертификат.

Умения, които трябва да притежава подходящ кандидат за професията са: критично мислене, умение за решаване на проблеми, добра комуникация, стремеж към непрекъснато учене.

Годишните приходи на специалисти в тази област варират от $97 000 до $144 000 долара.

Information Security Analyst

Очаква се търсенето на такива специалисти да нарасне с 32%.

Умения, които трябва да притежава всеки, който иска да се преквалифицира като анализатор по информационна сигурност са: анализиране на данни, бързо интерпретиране на сложна информация, здрава логика, която потенциални проблеми да бъдат разрешавани, както и проява на въображение за намиране на различни стратегии при решаването на проблеми.

Годишните приходи на анализаторите по информационна сигурност са от $96 000 до $154 000 долара.

Software Developer

Във времевия диапазон тенденцията е от 2021 до 2031 г. търсенето на софтуерни разработчици да се увеличи с 25%.

Необходимите умения за един софтуерен разработчик са: критично мислене за справяне с възникващи проблеми, умения за дешифриране на информация, креативност, за да се измислят иновативни решения при трудни ситуации, умение за работа в екип.

Годишен приход на софтуерните разработчици: от $89 000 до $126 000 долара.

Cloud Engineer

Очаква се облачните платформи да заемат 95% от работното натоварване.
Умения, които се изискват за позицията: критично мислене, отлични комуникационни умения, възможност за работа в екип.

Годишни приходи за позицията: $125,047 до $143,524 долара.

Machine Learning Engineer

Смята се, че търсенето на инженери за машинно обучение ще се увеличи с 40% в диапазона между 2023 и 2027 г.
Подходящият кандидат за професията притежава умения за управление на спецификите на AI и ML.

Освен това за позицията се изисква познаването на езиците Python, Java и R. Необходими е желаещите да работят в тази сфера да имат добра основа по математика, както и по статистика.

Инженерите за машинно обучение могат да се впишат в работата на всяка платформа, оперираща с алгоритми и модели, които позволяват на машините да се обучават от данни, както и да правят прогнози.

Годишни приходи за позицията: $161, 831 до $223,001 долара.

Blockchain Engineer

Предвижда се създаването на 1 млн. позиции блокчейн инженери.

За да бъде блокчейн инженер кандидатът трябва да има добри аналитични умения, да познава блокчейн инструментите за разработване, финансови познания, способност за разрешаване на проблеми, както и да може да работи със следните езици за програмиране: JavaScript, Solidity, Python, Java и Clojure.

Годишни приходи: $146,250 – $185,250 долара.

Data Analyst

Очаква се ръст в търсенето на специалисти в тази сфера с около 25% или това са приблизително 10 000 позиции.

За да станете анализатор на данни ще се изисква да познавате добре следните езици: Python, R или SQL. Един добър анализатор на данни умее да идентифицира различни аномалии.

Комуникационните умения имат ключово значение при представянето на данни, които да бъдат разбирани от страни, които не са технически специалисти.

Годишен приход: $76,787 до $90,897 долара.

Software Engineer

Счита се, че заетостта на софтуерните инженери ще се увеличи с 25% в диапазона 2022 до 2032 г.

Подходящият кандидат за тази позиция е нужно да притежава следните умения и качества: аналитично мислене. То им позволява да откриват и намират решения на проблемите, както и да отстраняват възникващи грешки.

Те разбират принципите и инструментите, необходими за разработване на софтуер. Имат отлични комуникативни умения и могат да работят в екип. Проактивни са при справянето с предизвикателства. Владея следните езици: Python, Java и C++.

Годишен приход: $119,508 до $191,033.

Data Scientist

Очаква се в периода между 2022 и 2032 г. в САЩ да бъдат обявени около 59 400 работни позиции в тази сфера.

Умения, които са нужни за работа в тази сфера: виждане на детайлите, аналитично мислене, търпение, способност за намиране на решения на проблеми, креативност и виждане на проблемите от различни ъгли, отлични комуникативни умения.

Специалистите по данни правят анализи на огромни бази от данни, идентифицират модели, предвиждат бъдещи тенденции. Умеят да се справят с проблеми, възникващи в бизнеса.

Годишен приход: $111,000 до $151,000 долара

Artificial Intelligence Specialist

Очаква се да бъдат създадени 1 млн. нови работни места за специалисти по изкуствен интелект до 2027 г. Според доклада на световния икономически форум за бъдещето на работните места от 2023 г. тази позиция е най-бързо разрастващата се от всички останали в технологичната индустрия.

За да бъде човек специалист по изкуствен интелект трябва да има креативни мислене, да разбира как работи изкуствения интелект в дълбочина. Трябва да могат да анализират данни, да се справят с проблеми, както и да автоматизират задачи. Да се адаптират към постоянно променящите се технологии и да имат отлични комуникационни умения.

Нужно е кандидатът за тази позиция да умее да работи със следните езици: Python, Java и C++.

Годишен приход: $93,000 – $144,000 долара.

В заключение с напредъка на постоянно развиващите се технологии за специалистите в ИТ сектора ще се открият доста нови възможности.


ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 1

ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 2

ГЛЕДАЙТЕ: ИТ Индустрията във Варна – част 2 | Епизод 2 | The BIG TECH #BG | DevStyleR


Прочетете още:
1. 30% от ИТ Професионалистите Инвестират Суми Между 50 000 и 500 000 лв.
2. САЩ Започва Съдебно Дело срещу Apple
3. Вредните Навици, които QA Специалистите е Нужно да Избягват


Последвайте ни във FacebookInstagramLinkedIn и YouTube.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,