27 април, 2024

САЩ повдигна обвинение срещу Apple за неспазване на правилата на конкуренцията, както и за монопола, който държи компанията на пазара за смартфони, споделя BBC.

В своя иск Министерството на правосъдието в САЩ излага твърдението, че Apple злоупотребява с контролирането на магазина за приложения на iPhone, за да запази своите потребители.

Освен това, то дава становището, че компанията прави така, че продуктите на нейните конкуренти да се предлагат по-малко и да изглеждат по-малко атрактивни за потребителите.

От Apple отхвърлят всички обвинения. Това дело се превръща в един от най-сериозните проблеми, пред които е изправена компанията. Оплакванията срещу нейните практики се увеличават през последните години.

В жалбата се посочва, че Apple използва поредица от правила, чрез които ограничава достъпа до хардуера и софтуера си. Твърди се, че компанията набляга върху повишаване на доходите си чрез увеличаване на цените за клиентите си и същата се опитва да предотврати иновациите на своите конкуренти.

„Apple поддържа монополна власт на пазара на смартфони не просто като изпреварва конкуренцията по заслуги, но и чрез нарушаване на федералния антитръстов закон. Клиентите не трябва да плащат по-високи цени, защото компаниите нарушават закона“, казва главният прокурор Мерик Гарланд на пресконференция, на която е обявено делото.

В Жалбата се посочват 5 области, които според Министерството на правосъдието на САЩ компанията нарушава.

Според САЩ Apple пречи на разработването на супер приложения и приложения за стрийминг, защото се страхува, че те ще отдалечат потребителите от потребността им от iPhone.

В допълнение, в иска се излага твърдението, че технологичният гигант възпрепятства синхронизирaнето между iPhone и смарт часовници, създадени от конкурентни компании.

Освен това, в жалбата е описано, че Apple не позволява на банки или финансови компанни да имат достъп до технологията за плащане чрез iPhone. Това действие осигурява приходи на компанията, която печели от милиарди такси по обработването на транзакции чрез Apple Pay.

Apple от своя страна споделя, че според американското законодателство компанията е свободна сама да избира с кои бизнес партньори да си сътрудничи. Технологичният гигант съобщава, че правилата му са порoдени от съображения за сигурност и поверителност.

„Вярваме, че това съдебно дело е грешно от гледна точка на фактите и закона, и ще се защитаваме енергично срещу него“, заявяват от компанията.

Представителите на Apple обявяват, че ще се борят съдът да отхвърли жалбата.


ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 1

ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 2

ГЛЕДАЙТЕ: ИТ Индустрията във Варна – част 2 | Епизод 2 | The BIG TECH #BG | DevStyleR


Прочетете още:
1. AWS и NVIDIA Разширяват Партньорството си за Иновации в Областта на ИИ
2. 30% от ИТ Професионалистите Инвестират Суми Между 50 000 и 500 000 лв.
3. Microsoft Дебютира с Първите Surface Компютри с AI Бутон


Последвайте ни във FacebookInstagramLinkedIn и YouTube.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,