28 април, 2024

Microsoft пуска първите си Surface компютри със специален бутон Copilot на клавиатурата за бърз достъп до чатбота, съобщава CNBC.

Това бележи най-голямата промяна в компютърната клавиатура от десетилетия насам. Въпреки че тех гигантът не е най-големият продавач на персонални компютри – това отличие принадлежи на Lenovo – тя управлява най-популярната операционна система Windows. Lenovo обяви свои собствени компютри с клавиши Copilot, както и Dell и HP.

Когато потребителите напишат няколко думи в Copilot, който използва модели на изкуствен интелект от OpenAI, сървъри в отдалечени центрове за данни извършват необходимата изчислителна работа, за да изготвят отговор. Microsoft назовата новите машини като AI PCs.

Клавишът, който позволява на потребителите да отварят панела Copilot по всяко време в дясната част на екрана, помага за това. Всеки компютър разполага с процесор Intel Core Ultra, който съдържа специален процесор за невронна обработка, или NPU.

Компютрите Surface разполагат с NPU от 2019 г. насам.

Когато тези NPU са в компютър, ползите включват по-бързи реакции и по-добра сигурност. Наскоро добавените функции на изкуствения интелект в Windows 11, като например автоматична транскрипция на аудио и симулация на зрителен контакт по време на видеоразговори, се изпълняват от NPU, което освобождава останалата част от чипа за други задачи.

“Развълнувани сме, че ще пуснем на пазара устройства, които предоставят на нашите клиенти страхотни преживявания с изкуствен интелект”, комeнтират от Microsoft.

Компанията съобщава, че това е само първата част от стремежа ѝ да предостави на потребители и организации подобрени устройства, с които те не само ще повишат своята производителност, но и ще спестяват част от времето за изпълнение на някои задачи.

Въвеждането на бутона идва две седмици след като Apple представи лаптопите MacBook Air, които са снабдени с модернизиран ускорител Neural Engine в персонализирания чип M3.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR