27 април, 2024

QA инженерите наблюдават целия процес на разработване на софтуер, за да гарантират, че не присъстват грешки и всичко функционира по предназначение. За постигането на тази крайна обаче цел тя следят всяка фаза от процеса, включително проектиране, разработване, тестване, отстраняване на грешки и доставка. Поддържат стандартите за качество на софтуера на всеки етап и гарантират, че крайният продукт отговаря на изискванията.

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ: Безплатен Курс по Софтуерно Тестване с Възможност за Работа в Euro Games Technology

КАНДИДАТСТВАЙТЕ ТУК

Да бъдеш QA специалист е предизвикателна задача и понякога, притиснати от крайни срокове, спонтанно възникнали грешки, стрес и напрежение, QA инженерите изграждат вредни навици, които неусетно прилагат в процеса на работа.

В тази статия ще представим някои от най-вредните навици, които QA инженерите е препоръчително да избягват.

Вреден навик #1: Приемане, че странното поведение е правилно поведение

Често, когато тестват нова функция, QA специалистите се натъкват на странно действие. Понякога то е свързано с обновяването на страницата или навигация към място, което не са очаквали. Или може би се появява неочакван бутон.

И когато QA инженерите имат определен краен срок, те пропускат тези на пръв поглед незначими промени, които всъщност оказват значително влияние върху крайния резултат и качеството. Освен това, фактът, че тези странности не са ви направили впечатление не означава, че крайните потребителите няма да ги забележат и дори могат да се откажат да използват приложението или продукта, заради тях.

Вреден навик #2. Вглъбяване в детайлите

Това е обратното на вредният навик #1. Понякога инженерите по осигуряване на качеството са толкова фокусирани върху откриването на всяко едно нещо, което не е наред с дадено приложение, без значение колко дребно е то, че изпадат в “парализа на анализа” и спират напредъка на екипа си.

Специалисти съветват за съсредоточаването върху реалните сценарии на използване. Целта на QA инженерът е да гарантира, че софтуерът работи ефективно за потребителите и е защитен срещу злонамерени атаки. Търсенето за грешки, самото заради удоволствието от самото търсене е грешен подход, който възпрепятства продуктивността.

Вреден навик #3. Писането на автоматизирани тестове

QA специалистите, които са се запознали с писането на автоматизирани тестове, често започват да изпитват особен интерес и удоволствие от процеса на автоматизация. Възниква определен енергиен прилив, когато се справят с технически предизвикателства и наблюдават автоматичното изпълнение на тестове. Когато трябва да се тества нова функция, е важно да се отдели време за нея и също QA специалистите да я погледнат от страна на крайните потребители – клиентите. Автоматизирането на тестове може да доведе до такива ситуации, в които функционалността не може да се тества адекватно.
В същото време QA специалистите може да пропуснат ключови функционалности.

Междувременно не пропускайте възможността да се запишете за безплатния курс по Софтуерно тестване с възможност за работа в Euro Games Technology.

Кандидатстването за курса е отворено до 31 март 2024 г. То е изключително лесно и изисква единствено попълване на онлайн формата ТУК.

При въпроси, може да пишете на [email protected].


ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 1

Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 2

ГЛЕДАЙТЕ: ИТ Индустрията във Варна – част 2 | Епизод 2 | The BIG TECH #BG | DevStyleR


Прочетете още:
1. 30% от ИТ Професионалистите Инвестират Суми Между 50 000 и 500 000 лв.
2. Ролята на Лидерите в Кариерното Развитие на Жените в TECH Света
3. Душко Обрадович: Сплотена ИТ Общност на Балканите – Мисия за Цял Живот


Последвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR