28 април, 2024

По-малко придържане към стереотипи и добро менторство ще помогнат на жените да разгърнат потенциала си в ИТ кариерите

Жените, заемащи позиции в технологичната индустрия, често се сблъскват с предизвикателства и предразсъдъци само защото са жени, избрали да поемат в една предимно мъжка област. В някои случаи дори получават по-ниско възнаграждение в сравнение със заплащането, което мъжете получават на същата позиция, споделя TechRepublic.

Това не пречи на жените да успяват да разгърнат своя потенциал в сферата на технологиите. Редица фактори, които подпомагат жените да постигат успех в технологичната индустрия всъщност са полезни за цялата компания, независимо от пола на служителите.

По повод на месеца на дамите няколко лидери в технологиите споделят как може да се подпомогне на жените да изразсват кариерно в технологичната сфера. Те споделят също така и за предизвикателствата, които се появяват пред жените в технологичната индустрия.

По данни на SRP (компания за модернизация на технологиите) 73% от жените в технологичната сфера са се изправили пред това да има пристрастие към мъжкия пол през последната година (от февруари 2023 г. до февруари 2024 г.).

Според Бюрото по трудова статистика в САЩ жените представляват 35% от всички служители в проектирането на компютърни системи и свързаните с тях услуги през януари 2024 г.

Данни на Statista посочват, че делът на жените, които са технологични лидери, се увеличава постепенно в световен мащаб. През 2022 г. и 2023 г. жените лидери в технологичния свят са 14%.

Дискриминация срещу жените в технологиите

„Продължават да съществуват стереотипи, които поддържат остарели вярвания, които възпрепятстват напредъка на жените в индустрията – като тези, около грижите за деца или за възрастни“, споделя Бхавани Вангала, вицепрезидент по инженерство на Onymos.

Тя допълва още, че жените по исторически причини са смятани за домакини и това вярване битува на работното място.
Жените могат да се усетят дискриминирани, защото съществува вярване, че е трудно да се види една жена на ръководна позиция.

По какъв начин могат лидерите в бизнес света да увеличат възможностите за кариерно развитие на жените в технологиите?

Едни от най-значимите компоненти за увеличаване на възможностите за кариерно развитие на жените в технологиите са:

  • Прозрачност при заплащане – По този начин ще се даде гласност за разликата в заплащането на мъжете и жените. Разбирането, че има разлика в заплащането на труда между половете може да доведе до премахването ѝ.
  • Насоченост към задържане на работа на талантливи служители – Според Ранди Вайцман, изпълнителен директор на Robert Half, ако работодателите подкрепят таланта, който притежават жените, компанните ще вървят по пътя към създаването на равнопоставена работна среда.
  • Обучение и осигуряване на ментор – Според Вангала менторството и образователните програми за жени на работното място ще насърчат напредъка на жените в технологиите.
  • Активно слушане и насърчаване на комуникацията – Когато служителите се чувстват чути, те знаят, че тяхната обратна връзка има значение.
  • Гъвкавост – Според Вайцман това е възможността да избереш да работиш от разстояние или в офис. Групата WeAreTechWomen добавя, че дистанционната работа подобрява баланса между личния и професионалния живот. Това удобство ще помогне на компанните да задържат и привличат таланти.

В заключение равенството между половете ще позволи на компаниите да имат по-широк избор от талантливи кадри. Освен това, ще се увеличи и полезността и ефективността на изработваните продукти.


ГЛЕДАЙТЕ: Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии – Част 1

ГЛЕДАЙТЕ: ИТ Индустрията във Варна – част 2 | Епизод 2 | The BIG TECH #BG | DevStyleR

Прочетете още:
1. Душко Обрадович: Сплотена ИТ Общност на Балканите – Мисия за Цял Живот
2. Oracle с Подобрения в Java 22, Езикът Става По-Достъпен за Начинаещи
3. Redpanda с Безсървърна Версия, Работата с Поточни Данни Става По-Бърза


Последвайте ни във FacebookInstagramLinkedIn и YouTube.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,