28 април, 2024

Токсичността е отрова, която бавно убива продуктивността ни и нас самите. Не чакай правилния момент, кажи “НЕ” още сега!

Всеки един от нас е попадал в токсична среда както в личния, така и в професионалния живот. Токсичен партньор, токсични приятели, токсични колеги, а защо не и токсични роднини. Токсичността е отрова. Отрова, която бавно убива настроението ни, продуктивността ни и желанието за каквото и да е. Да се откъснете от тази среда и да поставите граници може би е спасителният пояс, от който имате нужда. И въпреки че на думи изглежда толкова простичко, истината е, че се изисква много смелост и решителност да кажете “КРАЙ”.

Но как и кога да кажем “НЕ” на нещата и хората, които не ни правят щастливи, а напротив – карат ни да се чувстваме зле. На тези, които изпиват от нас и последната капка енергия?

Да, животът не е розов, въпреки че някои го гледат през розови очила от време на време, за да изглежда по-малко сложен, отколкото всъщност е. Всеки един от нас преживява възходи и падения. Преминава през трудни моменти, но и изживява много красиви и щастливи такива.

И въпреки че да откриеш мечтаната работа и идеалният партньор са твърде остарели клишета, на които един трезвомислещ човек не би повярвал, нито пък чакал, това не означава, че не заслужаваме да открием “Своето” и да бъдем щастливи.

Възможно ли е обаче да обичаме работата си, но токсичната атмосфера и култура на работното място да ни кара да се чувстваме нервни, неспокойни, стресирани, непродуктивни? Да ви се свива сърцето, докато пътувате за работа и да започнете да изпитвате постоянно чувство на депресия и тревожност, която пренасяте и вкъщи? Кога е време да спукаме балона на токсичната работна атмосфера, преди да се превърне в норма?

Останете с нас, защото днес ще разгледаме ТОП 5 признака на токсичната работна атмосфера и култура и как да се справим с тях според кариерния консултант Ели Бохемонд.

Липса на граници в работата


Според Ели Бохемонд, токсичните култури често превръщат в нещо нормално и възхваляват липсата на здравословни граници, като ви подтикват да давате приоритет на работата пред всичко останало. Това обаче води до много сериозен бърнаут и тежки последици след него. В някои компании се очаква от служителите да остават често след работа, за да довършат някои задачи или пък да отговарят на имейли през уикенда.

Хората не се доверяват един на друг


В токсична работна среда липсата на доверие между колегите е осезаема. Бохемонд дава пример с организация, в която кабинетите на ръководния екип са обърнати към бюрата на служителите, което им позволява да наблюдават дейността на всеки един служител. Или пък работна среда, в която мениджърите непрекъснато звънят на хората от екипа, за да проверяват какво правят.

Кои са останалите признаци за токсична работа култура и атмосфера и как да се справим с тях, прочетете на DevStyleR.ioHow to Burst the Toxic Bubble in Work IT Culture?


Гледайте Втори Епизод “ИТ Индустрията във Варна – Компании, Кариера, Бъдеще” от документалната поредица The BIG TECH на DevStyleR.


Прочетете още:
1. От Налудничава Училищна Мечта до Реалност, Вдъхновяващата История на Мелани Пъркинс
2. Българинът Забогатява и е Склонен да Инвестира в Нови Продукти
3. Завърши Най-Оспорваният 4. Кръг на CodeIT


Следвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR