28 април, 2024

Весела Калъчeва, Изпълнителен директор на БАИТ

Весела Калъчeва е изпълнителен директор на Българската асоциация по информационни технологии /БАИТ/. Завършила е математическа гимназия, след което Факултета по комуникационна техника и технологии на Техническия университет, София.  Магистър е по съобщителна и осигурителна техника и системи. Магистър е също по Управление на масовите комуникации от Нов български университет /НБУ/. Била е директор на Информационния отдел на НБУ, директор комуникации на БАИТ.

Национален координатор е на три поредни кампании e-Skills for jobs /2012, 2014, 2015-2016 г./ на ЕК, като е отличена с наградата за особен принос на европейската ИТ асоциация DIGITALEUROPE за постигнати най-високи резултати сред общо 23 национални ИТ асоциации, участвали в проекта. Национален координатор е и на европейските проекти Watify за насърчаване на дигиталното предприемачество и Националния офис за технологичен трансфер. Член е на журито на президентските награди „Джон Атанасов“ и „Наградите на БАИТ“.

В интервю за DevStyleR Весела разказва повече за конкурса “Наградите на БАИТ”, който вече за 13-та поредна година ще награди 8 победители в различни категории за принос в развитието на информационните и комуникационните технологии. Тя споделя и за това каква е мисията на конкурса, как се е зародила идеята за него, какво ново предстои в ИТ индустрията, както и по какъв начин БАИТ ще подкрепи развитието на ИТ пазара у нас тази година.

Г-жо Калъчева, предстои връчването на наградите на 13-тото издание на Наградите на БАИТ. Бихте ли споделили как се е зародила идеята за създаването на това събитие?

„Наградите на БАИТ“ са продължение на друг много успешен проект – „БАИТ ЕКСПО“, който в годините назад имаше своята изключително важна роля за развитието на българската ИТ индустрия. Да припомня, че преди около 20 г. на това изложение се събираха компании – български и чуждестранни и показваха последните новости в информационните технологии, сключваха се сделки. Но с бързото развитие на ИКТ бизнеса БАИТ ЕКСПО изчерпи своя потенциал.

С навлизането на шоурумите и електронните магазини, вече не бе необходимо да се чака една година, за да се видят новостите в ИКТ индустрията. А те се появяват толкова скоростно, че вече са на 3 месеца. Новите времена имат нови маркетингови подходи.

Но в рамките на БАИТ ЕКСПО се връчваше журналистическа награда. И тогава, и сега, медиите имат важна роля – да обясняват на достъпен език и за по-широка аудитория какво се случва в ИКТ индустрията, защо тя е важна за всички сектори на икономика, как се променят професиите и се раждат нови и т.н.

Преди 13 г. решихме да продължим тази добра идея и да я трансформираме в „Наградите на БАИТ“, където журналистическата категория е част от списъка с всички категории.

Каква е мисията на Наградите на БАИТ?

Да позиционираме българската ИКТ индустрия като водеща, не само у нас, но и на силно конкурентния световен пазар. Да покажем какви забележителни продукти и услуги предлагат българските ИКТ компании. Отрасълът е хоризонтален и той присъства или поне би трябвало в останалите сектори на икономиката. Разбирането за това как информационните технологии променят бизнес модели, правят фирмите по-ефективни и съответно конкурентни на чуждите пазари е сред основните задачи, които сме си поставили с този наш проект.

Еволюира ли конкурсът през годините? Как се случва това през погледа Ви?

Конкурсът еволюира заедно с развитието на технологиите. Например, в първите издания имахме категория за мобилно приложение, защото тогава това беше новост и искахме да насърчим подобен вид разработки. Мисля, че на 3-то или 4-то издание категорията отпадна, защото вече не беше новост и мобилното приложение се превърна в задължителна част от всички приложения на продукта.

В първото издание журналистическата категория имаше 3 подкатегории – печатни медии, радио и телевизия, интернет издание. Като интернет изданието си беше тотална новост. Днес всяка медия е качена на дигитална платформа. Предлага и текст, и глас, и видео. Това, което търсим в материалите ,е познаване на индустрията, проблемите, които има да решава, добрите примери, които да са мотивиращи.

В младежката категория следим развитието на новото поколение ИКТ специалисти, на които им предстои да влязат на пазара на труда и да ни станат колеги. Искаме да ги окуражим и насърчим в професионалния път, който са избрали. Прави впечатления, че с всяка следваща година проектите на учениците и студентите стават все по-професионални.

Образователните награди насърчават всички добри практики, които водят до качествено обучение на повече ИКТ специалисти, защо продължава да има голям глад за кадри в нашата сфера.

Със StartUP категорията подкрепяме предприемаческата екосистема.

В категорията Публична администрация насърчаваме държавните и общински организации да се дигитализират, за да са полезни на гражданите и бизнеса.

С категорията за разработчици отдаваме дължимото на колегите от бранша, които са създали продукти и услуги на световно ниво и са допринесли за позиционирането на българската ИКТ индустрия по света.

С категорията за клиенти – това са компании от други сектори на икономиката, внедрили информационни решения и станали конкурентоспособни, искаме да насърчим повече компании да ни се доверяват. Има сектори на икономиката, където проникването на информационни технологии е по-бавно.

Тази година конкурсът е със специалното участие на Христо Борисов, главен изпълнителен директор и съосновател на Payhawk и на българския учен и писател Георги Бърдаров. Какво Ви вдъхнови, за да поканите и съберете на една сцена представител на технологичния и хуманитарния сектор на една сцена?

Отчитаме факта, че живеем в тревожно време, с множество конфликти, включително близо до нас, които неминуемо рефлектират върху световната икономика и българската в частност. В същото време, в света на високите технологии текат бързи промени. Свидетели сме на бързо им развитие, което драматично променя бизнеса, начина ни на живот. Като водещата роля е на изкуствения интелект, който помага за бърз пробив в различни научни сфери, а оттам и в бизнеса. Виждаме как познати до сега професии се трансформират през очите ни – едни ще изчезнат, други ще се променят, защото ще изискват нови умения, ще възникнат нови и дори не знаем след 5 години кои ще са те. Толкова бързо е развитието. Оказва се, че това е притеснително за широката аудитория. Технологиите са средство, но то може да бъде използвано както за благото на човечеството, така и срещу него. Осмислянето на тези процеси и регулирането им ще се опитаме да видим през погледа на двама визионери – Христо Борисов от технологичната сфера и Георги Бърдаров от хуманитарната. Вярваме, че ще се получи интересен разговор и ще търсим позитивите в тези процеси, с което ще дадем старт на церемонията.

Каква е Вашата прогноза за 2024-та година? Какво предстои за ИТ бизнеса?

Въпреки кризите, ИКТ индустрията ще расте, макар и с по-бавни темпове от тези, на които сме свикнали в последното десетилетие. На другите сектори на икономиката ще им се наложи скоростно да се дигитализират, образованието да подготвя кадри с необходимите знания за промените в бизнеса. Очаквам динамиката на процесите да продължи.

По какъв начин БАИТ планира да подкрепи и подпомогне развитието на българския IT пазар през настоящата година?

Процесите в ИКТ сферата са толкова бързи, че обикновено регулациите следва да ги настигнат. Точно тук е ролята на БАИТ да предоставя експертиза, чрез участие в работни групи в държавната и общински администрации. Подпомагаме ги с експертно мнение при формирането на държавната политика в областта на информационните и комуникационни технологии, при планирането и изпълнението на големите инфраструктурни проекти в сектора на ИКТ.

Асоциацията провежда последователна политика за създаване на нормална пазарна среда в България в областта на информационните технологии, на прозрачност и равнопоставеност между фирмите на пазара и се противопоставя на всякакви опити за корупционни практики.

Други важни за ИКТ бранша теми, по които БАИТ работи, са електронно управление, дигитализация, Privacy&Security, отбранителна индустрия и НАТО, въвеждане на еврото, авторско право и сродните му права, електронно гласуване, образование и подготовката на кадри и др.

За постигане на своите цели БАИТ си сътрудничи и с други браншови и работодателски организации в страната, които споделят идеите и целите на асоциацията. БАИТ се стреми да развива активни контакти със сродни организации от региона и ЕС в полза на своите членове.


Гледайте Втори Епизод “ИТ Индустрията във Варна – Компании, Кариера, Бъдеще” от документалната поредица The BIG TECH на DevStyleR.

Слушайте подкаста на DevStyleR “Може ли да се доверим на Cloud Provider”.

Следвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.


Прочетете още:
1. Участници в Уебинара “Къде Инвестират ИТ Специалистите? Успешните Стратегии”
2. Атанас Райков е Новият Вицепрезидент “Глобален Маркетинг и Бизнес развитие” в Rakuten Viber
3. Екипът на CodeIT 2024 за Конкурса и Пътешествието в Света на Програмирането

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR