29 април, 2024

Машините за гласуване в повечето от случаите са електронни устройства или системи, използвани за записване, преброяване и понякога предаване на гласове по време на избори. Те се използват под различни форми вече повече от век, а техните дизайни и механизми са еволюирали с течение на времето. Ето кратък преглед на някои често срещани типове:

Машини с механичен лост: Това са сред първите автоматизирани системи за гласуване. Гласоподавателите влизат в кабина, в която трябва да дръпнат лост, за да затворят завесата и да настроят машината, след което да превключват малки лостчета до имената на избраните от тях кандидати. И след като вече са гласували, те трябва да дръпнат големия лост отново, за да запишат гласовете си и съответно да отворят завесата.

Системи с перфокарти: Тези системи включват гласоподаватели, които пробиват дупки в картите (като прословутата „пеперудена бюлетина“ от президентските избори в САЩ през 2000 г.). След това перфокартите се броят на ръка или на машина.
Системи за оптично сканиране на хартиени бюлетини: Гласоподавателите отбелязват своя избор върху хартиени бюлетини (често чрез попълване на балончета). След това тези бюлетини се сканират от машина, която преброява гласовете въз основа на оценките.

Електронни системи за директно записване (Direct Recording Electronic/DRE): Това са машини със сензорен екран, при които избирателите директно въвеждат своя избор. Някои от тези машини създават хартиена следа, позволяваща на гласоподавателите да проверят своите избори, преди да ги финализират, и предоставят средства за ръчно преброяване, ако е необходимо.

Устройства за маркиране на бюлетини (Ballot Marking Devices/BMD): Това са електронни устройства, които позволяват на гласоподавателите да правят избор с помощта на сензорен екран или друг метод на въвеждане, но вместо да записва вота по електронен път, машината отпечатва хартиена бюлетина, отразяваща избора на гласоподавателя. След това тази бюлетина се сканира и преброява като бюлетина с оптично сканиране.

Онлайн гласуване: Това е по-скорошен и противоречив метод, който включва гласуване по Интернет. Съображенията за сигурност правят този метод спорен и не е широко възприет.

Независимо от метода, ключови изисквания, на която всяка система за гласуване трябва да отговаря са:

  • Точност: Трябва точно да записва намеренията на избирателите
  • Поверителност: Трябва да гарантира поверителността на гласоподавателите, без да разкрива техния индивидуален избор.
  • Сигурност: Трябва да е устойчив на подправяне или хакване.
  • Достъпност: Трябва да може да се използва от всички избиратели с право на глас, включително от тези в неравностойно положение.
  • Проверяемост: Трябва да има начин да се провери дали гласовете са записани и преброени правилно, често чрез хартиена следа

Поради опасения относно точността, сигурността и възможността за проверка, редица експерти се застъпват за системи, които създават хартиена следа, проверена от избирателите. Това означава, че дори ако електронната система е компрометирана, има физически запис на намерението на гласоподавателя, който може да бъде одитиран или преброен.

Разгледайте в нашата галерия как изглеждат машините за гласуване през годините.

 

Гледайте Втори Епизод “ИТ Индустрията във Варна – Компании, Кариера, Бъдеще” от документалната поредица The BIG TECH на DevStyleR.

Слушайте новия подкаст на DevStyleR “Може ли да се доверим на Cloud Provider”.

Следвайте ни във Facebook, Instagram, LinkedIn и YouTube.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR