27 април, 2024

Георги Пелтеков от Accedia е именно човекът, стоящ зад идеята за Accedia Masters – турнир по шах, който ще бъде проведен на 15.05.2021 между софтуерни разработчици и професионални шахматисти.

Георги Пелтеков е Engineering Director в Accedia – българска компания за ИТ услуги. Има 15 години опит в областта на информационните технологии, като е заемал различни технически и лидерски позиции с фокус върху разработка на софтуерни решения и консултиране. Ръководил е проекти за големи компании като IBM, Siemens, VW и USA Today. Присъединява се към Accedia още при основаването на компанията като Senior Software Consultant, след което заема ролята на Project Manager. В момента той отговаря за цялостното изпълнение на над 15 проекта и ръководи повече от 50 софтуерни инженери и консултанти.

Георги обича да прекарва време със семейството си и да подобрява уменията си по шах.

Разкажете ни повече за Accedia Masters? Как се зароди идеята да направите такъв тип турнир?

Идеята за турнира тлее в мен от доста време, защото шахът е моя дългогодишна страст. Катализаторът беше един турнир през март, в който взех участие и, на който видях какъв интерес предизвиква сред изключително различни участници – от малки до големи. С колеги и приятели от ИТ сферата играем шах редовно и в Accedia не веднъж сме си организирали вътрешни турнири. Връзката между логиката в ИТ и шахмата е известна и затова реших да съчетая всичко това на едно място – да събера най-добрите шахматисти в България, заедно с представители от ИТ сектора. Вярвам, че това събитие ще предизвика уменията ни, докато междувременно се забавляваме.

Къде и как ще се проведе събитието?

Събитието ще се проведе в офиса на Accedia, в рамките на един ден. Ще се изиграят 9 кръга по така наречената Швейцарска система, като контролата за игра е 10 минути и 2 секунди на добавен ход. Турнирът е акредитиран от FIDE и важи както за български, така и за международен рейтинг. Освен доброволци от Accedia имаме и 13 акредитирани съдии, които ще помагат с организацията и ще следят дали всичко е изрядно.

Бихте ли ни разказали още малко за организацията на такъв тип събитие?

Организирането на едно такова събитие изисква доста време и усилия. Тук е момента да благодаря на семейството ми, което ме търпи през последните 2 месеца! Текущата пандемична обстановка го прави още по-предизвикателно, защото трябва да помислим за изключително много детайли. Например отстояние между масите, цялостната им подредба, предпазни средства и други подобни неща. Както във всяка работа, най-важно е да имаш правилния екип зад гърба си. С организацията ми помагат както колегите ми от Accedia, така и председателят на ШК Елит – Венета Петкова. Партньорството между двата екипа, ние от Accedia и нашите колеги шахматисти, се получи много добре, защото взаимно попълнихме пропуските и обогатихме знания си. Заложихме на силните ни страни, за да се получи едно уникално за България събитие.

Каква връзка намирате между технологичния свят и шаха? Трябва ли да си добър шахматист за да си успешен ИТ професионалист?

Със сигурност това дали си добър или слаб шахматист, не те прави добър или слаб ИТ специалист. Да, и в двете сфери има много логика и последователност, но, и в шаха, и в ИТ сферата, за мен, най-важна е страстта, с която правиш нещата. Ако си последователен и вложиш сърцето си, то тогава ще си удовлетворен от резултата.

Често ли организирате подобни събития и по какъв начин привличате участници?

В Accedia организираме събития, повечето от които са на техническа тематика, насочени към ИТ специалисти. За първи път организираме турнир с такъв мащаб. Привличането на участниците се получи органично, новината за турнира се разнесе от човек на човек. Само няколко дни след обявяването на събитието, вече бяхме запълнили половината от капацитета. Това отново доказа тезата ми, че има сериозен глад за такъв тип инициативи.

Тагове: , , , , , , , , ,