26 април, 2024

Захари Барбов е ICT Knowledge мениджър в KBC Digital Development Center – ИТ хъбът на белгийската банково-застрахователна компания KBC, който отвори врати във Варна през 2021г. Захари притежава докторска степен по ИТ управление и е магистър-инженер по телекомуникационни мрежи. Има над 15 години опит в ИТ сектора, като стартира професионалният си път на инженерни позиции в областта на мобилните комуникации. В последните 12 години се развива на организационни позиции в сферата на управлението на ИТ проекти и бизнес анализ в български и международни компании. Захари има опит и интереси в сферата на управлението на знанието (knowledge management) в организациите, както и взаимодействието между ИТ бизнеса и академичните институции с цел повишаване качеството и приложимостта на ИТ образованието.

Захари, ще повлияе ли развитието на технологиите индустрията, която ги създава? Как иновациите влияят на ИТ сектора?

На първо място технологиите направиха възможно да се работи дистанционно. От друга страна именно дистанционната работа способства и засили всички иновации в във финтех областта. Не е тайна, че ИТ браншът е секторът, който демонстрира най-висока готовност да се възползва и да премине в дистанционен режим на работа. На второ място новите технологии повлияха и подбора на кадри. Той също се провежда изцяло дистанционно. Освен подбора и HR процесите като цяло, бих подчертал, че новите технологии са пряко свързани със системите за tracking на апликации на кандидати. Налице са и системи, свързани с приложение на изкуствен интелект в човешките ресурси. Защо не, като препратка към бъдещето, в резултат на технологиите да имаме виртуални офиси в така наречената мета среда, която наскоро бе обявена в различни технологични компании, с цел провеждане на интервюта и пр.

Очаква ли се в резултат на иновациите и автоматизацията някои професии да изчезнат, да се появят други, да се закриват работни места и т.н.?

Разбира се, ще има дейности, които ще бъдат частично или напълно автоматизирани. Това ще доведе до намаляване на работните места. Но в същото време ще се появят нови възможности, които ще изискват експертиза и опит – те пък ще създадат нови работни места. Професиите, които набират популярност се свързват с работниците на знанието или както е на английски – Knowledge Workers. Това са професии, които най-трудно могат да бъдат автоматизирани. Те са свързани с вземане на решения, анализ на информация, личен опит, експертиза, ако щете дори предприемачески дух, взаимодействие с хора, организация на хора и т.н. Докато всички професии, свързани с по-оперативна дейност, тоест със следване на ясно разписани процеси, стъпки, критерии за вземане на решения и пр. полека-лека ще бъдат автоматизирани. Но за тази автоматизация ще бъдат необходими хора, такива, които да я развиват, които да я поддържат. Затова ние в KBC работим активно заедно с университетите, както в страната, така и във Варна, където се намира центърът ни, за да обучаваме кадри, които ще бъдат търсени в бъдеще.

Кои са технологиите, които променят пазара на ИТ кадри? Какви специалисти вече се търсят и предстои да се търсят през следващите 10 години? Какво е образованието, което бъдещите професии ще изискват и в кои компании ще има необходимост от най-много кадри? Цялото интервю с Захари Барбов, както и още мнения на водещи експерти от ИТ индустрията в България може да намерите в специалното издание „ИТ Професиите в Бъдещето“.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Shop manager