20 април, 2024

Денис Юхно е управляващ директор на DataArt България и ръководител на развойния център на компанията у нас от средата на 2018 г. Преди да поеме ръководния пост в софийския офис, Денис е бил Delivery Manager в компанията. Завършил е магистратура по ”Приложна математика” в Националния технически университет на Украйна, Харков. Оттогава насам е натрупал повече от 15 години опит в софтуерния бранш, както като разработчик, така и като бизнес анализатор, консултант и проектен мениджър.

Кои са бъдещите професии в ИТ сектора?

Изкуственият интелект, виртуалната реалност и машинното обучение ще навлизат във все по-голяма степен в живота ни и това със сигурност ще се отрази на търсенето на определени кадри, които да се занимават със създаване на решения от този тип. Има известни опасения, че след 10-на години с развитието на тези направления ролята на програмистите ще отпадне и едва ли не писането на код ще се превърне в автономен и независещ от човешкия фактор процес. Аз лично не смятам, че ролята на разработчиците и заетите в технологичния сектор ще намалее, по-скоро ще се промени и то след доста време.

Има ли и кои са технологиите, които променят пазара на кадри? 

В момента имаме доста бързо развитие на технологии като NoCode, LowCode, както и на frameworks за по-лесно и по-бързо създаване на информационни системи и различен тип приложения. Така че специалисти с познания  в областта на Salesforce и ServiceNow ще засилват своята роля и ще стават все по-търсени.

Кои са технологиите, които променят пазара на ИТ кадри? Какви специалисти вече се търсят и предстои да се търсят през следващите 10 години? Какво е образованието, което бъдещите професии ще изискват и в кои компании ще има необходимост от най-много кадри? Цялото интервю с Денис Юхно, както и още мнения на водещи експерти от ИТ индустрията в България може да намерите в специалното издание „ИТ Професиите в Бъдещето“.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Shop manager