1 май, 2024

Савина Савова, QA Manager в Anakatech, която смята, че именно различието и разнообразието на работното място е тайната толкова добре да се допълваме и да сме толкова добри в това, което правим като професионалисти. Това, което за момента вдъхновява най-много Савина е нейният екип. Тя описва професионалният си път с една дума, която е “постоянство”.

Запознайте се със Савина Савова, QA Manager в Anakatech, която смята, че именно различието и разнообразието на работното място ни помагат да сме толкова добри в това, което правим като професионалисти. Савина споделя, че е щастлива да работи за компания, която предлага добър work life balance. В ролята си на QA Manager, ръководещ 5 QA екипа, Савина споделя, че работата й в Anakatech е много разнообразна и динамична и задължения като “установяване на метрики за качество, повишаване на качеството на продукта, менажиране на релийзи и хотфикси, приоритизиране на задачи, седмични репорти, развиване на QA-и, релокиране, делегиране и т.н” са съвсем малка част от нейните отговорности. Според Савина, бакалавърската и магистърската й степен в сферата на Физиката и летният й стаж в CERN са я научили да мисли по различен начин и благодарение на това е успяла да натрупа солидни технически знания, които си пасват добре с ролята на QA Engineer в света на високите технологии. Това, което за момента вдъхновява най-много Савина е нейният екип, с който се старае да изгражда отношения в екипа на базата на приятелството. Савина споделя, че няколко пъти е имала предизвикателства в своя кариерен път във връзка с това, че е жена, които в повечето случаи са били породени от конкурентната работна среда и завист. Тя описва професионалният си път с една дума, която е “постоянство”.

Любима дреха?

Sweatshirt (“суитчър”).

Високи или ниски обувки?

Ниски, кецове.

Кое е задължителното нещо, без което не излизате в чантата си?

Балсам за устни.

Любим цвят червило?

Розово.

Кое типично женско качество Ви е чуждо?

Загадъчност.

Коя кауза подкрепяте в момента?

Sharo, Sharethemeal.

Прочетете още вдъхновяващи истории за жените от тех индустрията в българското издание на WR Tech тук.

Можете ли да споделите нещо специфично за Вас, което не можем да научим от LinkedIn?

Когато ме приеха да уча Физика си представях как някой ден работя за NASA…твърде амбициозно 🙂

Срещали ли сте някакви предизвикателства в своя кариерен път във връзка с това, че сте жена? 

Да, няколко пъти съм имала неприятни моменти и като се замисля, повечето случаи са били породени от конкурентната работна среда и завист.

Наясно ли сте колко жени работят на вашата позиция? 

Позицията QA Manager при нас е само една 🙂 но си признавам, че нямам никаква представа за такава статистика.

Установяване на метрики за качество, повишаване на качеството на продукта, менажиране на релийзи и хотфикси, приоритизиране на задачи, седмични репорти, развиване на QA-и, релокиране, делегиране и т.н” са съвсем малка част от моите отговорности.

Смятате ли, че проблемът с неравенството между половете е все още актуален в България и по света? 

От години не съм усещала да има някакво неравенство, наблюдавайки много от софтуерните компаниите в България.

Каква политика следва компанията Ви по отношение за насърчаване на разнообразието? 

Ние подкрепяме разнообразието и различията между хората, тъй като именно това е тайната толкова добре да се допълваме и да сме толкова добри в това, което правим! Работим добре с колеги от различни страни и култури, като важни за нас са техните професионални качества и начина, по който те допринасят за общия успех. Смятам, че всички в Anakatech се чувстват спокойни, приети и свободни да се изразяват, а това за нас е наистина важно.

Как ви приемат мъжете колеги в компанията? Имат ли различно отношение към Вас?

Няма особена разлика в отношението и изобщо в общуването в Anakatech. Може би при нас е характерно това, че се приемаме на равно, без значение от нивото ни в йерархията.

Помага ли женската визия и чар за това да бъдете успешна в професионално отношение? (пример: улеснява ли комуникацията?)

Да, но и в обратния случай е също валидно, нали така? 🙂

Как съчетавате личния с професионалния живот? Имате ли някакво правило, което спазвате?

Щастлива съм, че работя за компания, която предлага добър work life balance. Старая се, заедно с колегите, да изграждаме отношения в екипа на базата на приятелство, но това понякога, както помага, така и пречи на екипа. Всички поддържаме приятелски отношения и често не слагам граници, а трябва!

Кои източници следите и можете да препоръчате на нашата аудитория? (подкасти, страници, инфлуенсъри, влогъри, т.н).

Напоследък по-скоро следвам много stand-up комедианти и гледам да “разпускам” :). Иначе следя и различни лидери и мотиватори като Mel Robbins, Simon Sinek, Ray Dalio, Warren Buffett, Elon Musk. Мога да препоръчам и един автор – Kim Scott, която е споделила опита си като лидер в книгата “Radical Candor”.

Ще споделите ли кои са основните задължения на един QA Manager?

Работата ми в Anakatech е много разнообразна и динамична, така че типичните задължения за един QA мениджър като установяване на метрики за качество, повишаване на качеството на продукта, менажиране на релийзи и хотфикси, приоритизиране на задачи, седмични репорти, развиване на QA-и, релокиране, делегиране и т.н” са съвсем малка част от моите отговорности. Ръководя 5 екипа- Platform Admin, Player’s Application, Games, Automation и Marketing/Affiliates, които си имат и тийм лидери. Комуникацията и колаборацията при нас са изключително добри като държим на прозрачност и често обсъждане на идеи с цел подобряване на вътрешните процесите и начина на работа в екипа.

“Щастлива съм, че работя за компания, която предлага добър work life balance. Старая се, заедно с колегите, да изграждаме отношения в екипа на базата на приятелството.”

Завършили сте висшето си образование с профил „Физика“. Как интегрирате този профил в сегашната си работа?

Едната ми бакалавърската степен е “Теоретична Физика”, другата е за учители по Физика и Математика, докато магистратурата ми е по “Физика на ядрото и елементарни частици”. Това, заедно с летен стаж в CERN (където доказаха експериментално съществуването на Хигс бозона), според мен ми даде различен начин на мислене, а и натрупах технически знания, които си пасват добре с това да си QA Engineer в “света на високите технологии”.

Кое Ви вдъхновява най-много в професионален план?

Може би в момента това, което ме вдъхновява е екипа ми.

Как бихте описали професионалният си път до сега с едно изречение?

Ще го направя дори с една дума – постоянство!

Ако желаете да прочетете още мотивиращи истории за успехи и кариерно израстване, присъединете се към общността на DevStyleR от #Тech професионалисти, иноватори и ентусиасти тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Nikoleta Yanakieva Editor at DevStyleR International