19 април, 2024

Жюстин Томс е български предприемач, лектор и автор, която заема главна роля в Българския дигитален маркетинг от 1998. Жюстин обожава работата си и нетуъркинга, срещите с хора, с нови идеи, и проектите с креативност.

Жюстин Томс е български предприемач, лектор и автор, която заема главна роля в Българския дигитален маркетинг от 1998. Обожава работата си и нетуъркинга, срещите с хора, с нови идеи и проектите с креативност. Споделя с нас, че все още търси начин как успешно да балансира професионалния и личния си живот. Когато тя е home office, ролите и постоянно се преплитат – майка, съпруга, преподавател, експерт, и разбира се време за себе си. Тя признава, че жонглирането се оказва доста нелека задача за нея и въпреки че минаха 12 месеца тя още се учи. Жюстин смята, че с времето е успяла да извоюва равноправно отношение в професионален план. На въпроса ни дали е срещала някакви препятствия в кариерен план заради това, че е жена, тя отговаря, че това се е случвало не веднъж. Жюстин допълва, че от 23 години се занимава с бизнес и онлайн предприемачество – области, виждани по-скоро като мъжки, въпреки че това с времето значително се е променило.  Тя е голям фен на подкастите. Споделя с нас, че следи няколко на български и доста на английски език. От тях препоръчва подкастите на Рацио и Говори Интернет. А за вдъхновение препоръчва проекта “Създателите – дигиталните оптимисти на България” (блог и подкаст). За социалните мрежи, Жюстин споделя, че е намалила сравнително фейсбук, но за сметка на това следи Twitter, който и дава достатъчно информация за момента. Тя чете много книги, и също така ги слуша и в аудио формат. Жюстин горещо препоръчва на тези, които още не са прочели,Харари – Хомо Деус, както и тяхната нова книга с Марина Стефанова – Лидери за ново начало. 

“Винаги сме се стремили да имаме разнообразие от хора в екипа и, за щастие, ни се е получавало.“

Жюстин Томс

Любима дреха?

В последната година – клин и тениска. 🙂

Иначе – рокли. 🙂

Високи или ниски обувки?

Ниски, удобни, бързи. 🙂

Кое е задължителното нещо, без което не излизате в чантата си?

Телефон, май. 🙂

Любим цвят червило?

Вишна.

Кое типично женско качество/ задължение Ви е чуждо?

Суетата.

Коя кауза бихте подкрепили/ подкрепяте в момента?

В момента подкрепям няколко каузи:

  • Горичка и еко темите, живот с малък екологичен отпечатък, зелено бъдеще
  • Няколко проекта, свързани с деца от маргинални групи
  • Каузи за равенство, женско предприемачество.

Споделете нещо специфично за себе си, което не можем да научим от LinkedIn?

Не знам дали там си личи колко обичам работата си. 🙂 Също нетуъркинга, срещите с хора, с нови идеи, с проекти с креативност.

Срещали ли сте някакви предизвикателства в своя кариерен път във връзка с това, че сте жена?

Да, не веднъж. Може би основно, защото вече от над 23 години се занимавам с бизнес и онлайн предприемачество – области, виждани като мъжки. Преди повече, напоследък – по-малко. 

Прочетете още вдъхновяващи истории за жените от тех индустрията в българското издание на WR Tech тук.

Наясно ли сте колко жени работят на вашата позиция?

Май повечко са мъжете, вероятно дамите са едва 15-20%.

Смятате ли, че проблемът с неравенството между половете е все още актуален в България и по света?

Да, за България. На места по света, като Азия и Африка – много повече. Но да, темата е важна.

Каква политика следва компанията Ви по отношение за насърчаване на разнообразието?

Винаги сме се стремили да имаме разнообразие от хора в екипа и, за щастие, ни се е получавало. Не с квоти, а с търсене на интересни алтернативи.

Как ви приемат мъжете колеги в компанията? Имат ли различно отношение към Вас?

Май съм си извоювала равноправно отношение. Позициите ми по темата са ясни, комуникирани и вероятно на това се дължи. Не мисля, че това се отнася до всички момичета и във всички ситуации.

Помага ли женската визия и чар за това да бъдете успешна в професионално отношение? (пример: улеснява ли комуникацията?) 

Не съм убедена. Зависи кой е насреща и какви са нагласите му. Силно вярвам да няма в бъдеще значение “женската визия”. За чара – то си е до човека, не е толкова свързано с пола или половата идентичност. 🙂

 Как съчетавате личния с професионалния живот?

Имате ли някакво правило, което спазвате? Опитвам се да пазя границите. Въпреки годините старание не е лесно. Балансът е труден. Особено сложно е в последната година, когато сме home office, когато ролите постоянно се преплитат – майка, съпруга, преподавател, експерт, време за себе си – жунглирането се оказа доста нелека задача и въпреки че минаха 12 месеца още се уча. За жалост най-много страда времето за себе си.

Кои източници следите и можете да препоръчате на нашата аудитория? (подкасти, страници, инфлуенсъри, влогъри, т.н).

Голям фен съм на подкастите – следя няколко на български и доста на английски. От тях препоръчвам подкастите на Рацио и Говори Интернет. Също за вдъхновение нашия проект Създателите – дигиталните оптимисти на България (блог и подкаст). Намалила съм Фейсбук. Следя основно Twitter и той дава достатъчно информация. Чета и много книги, слушам и аудио книги. Който още не е чел Харари – Хомо Деус, препоръчвам задължително :). И нашата нова книга с Марина Стефанова – Лидери за ново начало.

Ако желаете да прочетете още мотивиращи истории за успехи и кариерно израстване, присъединете се към общността на DevStyleR от #Тech професионалисти, иноватори и ентусиасти тук.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Editor @ DevStyleR